Naast het kiezen van je betaalmethode, is het nu tijd dat je besluit waar je bitcoin kunt kopen en in welke vormen je bitcoin kunt handelen, en wie de beste bitcoin verkopers zijn.

Er zijn meerdere platformen waar je bitcoin kopen kan, met ieder zijn eigen voor en nadeel.
In dit hoofdstuk bespreken we iedere platform, en hun onderlingen verschillen. We hebben ook meteen een lijst gemaakt van de meest populairde bitcoin verkopers van iedere platform.

Soorten handelsplatform

Broker

Je kunt een broker beschouwen als een “bitcoin winkel”, waar jij als consument bitcoins kunt kopen op een bepaalde vastgestelde prijs. De prijs van je bitcoins is in dit geval gebaseerd op de actuele koers, maar ook een tarief die de broker extra meerekent op basis van de vraag en aanbod die zij hebben.
btcdirect

Brokers zijn gespecialiseerd op het gebied van gebruikerservaring en dat zul je al snel merken als je op hun site bent. Dit is natuurlijk een grote voordeel als je voor het eerst Bitcoin wilt kopen. Daarnaast zijn deze brokers ook nederlandstalig te vinden wat betekent dat de betalingsgemak van iDEAL vaak hier een optie voor is.

Het nadeel van een broker is dat ze vaak minder voordelig zijn als je echt in bulk bitcoins wilt krijgen. Daarnaast is het prijs dat de broker als extra kosten meerekent gebaseerd op hoeveel vraag er is naar bitcoin op dat moment. Dit bedrag kan toch wel oplopen en is dus niet altijd het meest geschikt voor mensen die actief en dagelijks bitcoins willen kopen en verkopen.

De grootste nadeel van brokers is dat ze vaak een externe bitcoin wallet nodig hebben. Een kenmerk die vaak voor beginnende cryptoliefhebbers voor veel verwarring zorgt.

Brokers hebben hun eigen voorraad bitcoin, deze voorraad kan altijd opraken. Hieronder een top 3 lijst van de meest populaire plekken om bitcoins te kopen met iDEAL en meer:

Platform Zonder Verificatie Promotie
btcdirect €50,- geen
litebit €75,- geen
bitonic €50,- geen

Voor wie: Nieuwe gebruikers of oude gebruikers die puur Bitcoins willen kopen en/of verkopen. Geschikt voor mensen die een eigen wallet hebben en kunnen beheren. Momenteel de enige plek waar je direct Bitcoin kan kopen met iDEAL.
Voor wie niet: Gebruikers die liever niet al te technisch willen doen is CFD handel geschikter (en winstgevender). Mensen die geen eigen wallet beheren.

online handelsplatform

Deze websites houden zich bezig met het verbinden van kopers en verkopers van bitcoins en andere digitale valuta’s. In tegenstelling tot de brokers hebben deze platformen zelf geen voorraad van bitcoin, maar vragen ze wel transactiekosten. De transactiekosten zijn bij deze platformen wel veel kleiner, en variëren niet op vraag en aanbod.

Deze handelsplatformen zijn waar grotendeel de prijs van bitcoin wordt bepaald, gezien je daar duidelijk wordt wat mensen bereid zijn te betalen voor een enkele munt. Daarnaast hebben deze platformen ook hun eigen wallet waar jij je bitcoin in kunt bewaren ( hoewel het wordt afgeraden om je bitcoins langdurig in een online wallet achter te laten). Dit brengt wel met zich mee dat er veel meer handige technieken aanwezig zijn om je winst met bitcoins te optimaliseren.

Je hebt de optie om een order te plaatsen om bitcoins op een bepaalde prijs te kopen en te verkopen. Daarnaast heb je ook andere handige functies zoals stop-loss limit etc.
Hierdoor is een platform heel erg geschikt voor mensen die een grotere investering hebben in bitcoin van 1000 euro of meer.

Het nadeel is dat voor mensen die nooit hebben gehandeld, dit allemaal een beetje overdonderend kan zijn. Daarnaast hebben de meeste exchanges geen optie om met iDEAL,creditcard of Paypal te betalen. Deze platformen zijn namelijk voornamelijk bedoelt voor het handelen met cryptocurrencies zoals Bitcoin. Het is wel vaak zo dat men hun Bitcoin stuurt naar zulke platformen om hun investering te bewaren (dit wordt afgeraden) of ermee te handelen voor andere cryptocurrencies zoals Ethereum of Litecoin.

Om deze redenen is een online handel onmisbaar voor mensen die echt het meeste willen halen uit hun investering van Bitcoin, en maximaal winst willen maken op hun investering.
Hieronder een top 3 lijst van de meest populaire online handelsplatformen om bitcoins te kopen of in te handelen:

Platform Trading fee Promotie
binance 0.1%-0.05% BNB
CEXIO-logo 0.5%-0.2% geen
cryptopia 0.2% geen

Voor wie: Aspirante gebruikers die maximaal winst willen maken op hun investering van bitcoins. Online handelsplatformen zijn de plek waar “all the magic happens” en jij optimaal gebruik kunt maken van alle toppen en dalen die bitcoin maakt in zijn prijs. Geschikt voor gebruikers die meer dan 1000 euro willen investeren in bitcoin. Maar ook voor een lange termijn (jaren) de munt willen bewaren.
Voor wie niet: Gebruikers die willen handelen in Bitcoins, en op de dalen en pieken willen kopen en verkopen. Gebruikers die andere betaalmethode hebben naast iDEAL.

online CFD handelsplatform

Het is geen geheim dat de meeste mensen geïnteresseerd zijn in bitcoin omdat ze een goede investeringsmogelijkheid zien. Dit is niet gek als je kijkt naar de groei die de waarde van bitcoin heeft gemaakt sinds 2015.
Bitcoin kopen: De prijsstijging van bitcoin sinds 2015-2017

Een andere manier om winst te maken op bitcoin waarbij je niet eens bitcoins hoeft te kopen is een CFD handelsplatform. CFD staat voor “contract for difference”, een contract tussen twee partijen. Dit brengt veel voordelen met zich mee! Je hoeft namelijk je totaal niet druk te maken om opslag, wallets en al dat gedoe van je bitcoins, want je handelt in de CFD van bitcoin en niet bitcoins zelf.

Daarnaast kun je vanwege het concept van “leverage” of hefboom binnen CFD veel meer winst maken met kleinere bedragen, dan je met traditionele handelsplatformen zou doen.

Een belegger heeft onderzoek gedaan en speculeert dat Bitcoin zijn waarde nog verder zal stijgen. Hij opent een CFD positie (long) voor 1 Bitcoin waarvan destijds de waarde van lag op 2000 euro per bitcoin.

Normaal moet de belegger hier 2000 euro voor betalen maar om de CFD trade te openen hoeft de belegger maar een bepaalde bedrag aan margin op zijn rekening te hebben. Stel de margin ligt op 10%, dan moet de belegger maar 2000 x 10% = 200 euro aan margin op zijn rekening hebben

Ook is het mogelijk om een short positie te nemen op Bitcoin, wat betekent dat je juist voorspelt dat de prijs zal gaan zakken, waar jij ook uit kunt profiteren.

In tegenstelling tot wat velen denken, is een CFD platform vaak veel beginners vriendelijker dan een traditioneel platform. Niet alleen omdat er veel meer aandacht is besteed aan de ontwerp en duidelijkheid van hun site of applicatie. Maar ook omdat je vaak een virtuele bedrag krijgt waar je mee kunt oefenen. Je krijgt dus 20.000 euro waar jij mee mag spelen, met echte aandelen. Tot je het onder de knie hebt. Dit is natuurlijk ongelooflijk handig als je net voor het eerste keer de poging eraan waagt!

Stel dat de prijs van Bitcoin in de tussentijd is gestegen naar 2200 euro sinds de belegger zijn investering. Dan is de beleggers zijn winst de beginprijs en de eindprijs ofwel, 2200-2000 =200 euro winst hebben gemaakt. In andere woorden een winst van 100%

Het nadeel is dat je in CFD trading wel je marges ( een bepaald minimumbedrag van het totaal) moet behouden wil je in de trade blijven. Wat natuurlijk een risico met zich meebrengt!
Hieronder vind je de drie meest populaire CFD platformen voor Bitcoins en andere cryptocurrencies:

Platform Min Deposit Promotie
plus500 €100 geen
etoro $200 geen
Your capital is at risk
avatrader €100 Tot wel €7500

Voor wie: Voor de gebruikers die meer geïnteresseerd zijn in het winst maken op de prijs van bitcoin dan de munt zelf echt te gebruiken is CFD trading optimaal. Je kunt het maximale halen uit de stijging en daling van de prijs van Bitcoin zonder verder jezelf druk te hoeven maken om het technische aspect. Vanwege het hefboom dat wordt aangeboden is er ook een grotere winst te behalen met kleinere bedragen.
Voor wie niet: Voor mensen die echt bitcoins willen bezitten is dit geen optie, aangezien je hier niet bitcoins koopt maar bitcoin CFD’s. Minder geschikt voor gebruikers die op het lange termijn willen handelen, maar juist op korte termijn winst willen maken op de prijs van Bitcoin. Voor lange termijn is een traditioneel online handelsplatform veel geschikter.

Copy trading platform

Een nieuw fenomeen die de afgelopen jaren steeds meer op begint te komen is copy trading. In zijn kern is deze vorm vrijwel identiek aan het kopen van bitcoin met CFD handelsplatformen. Het enige verschil is de sociale gedeelte.


In het kort is copytrading niks anders dan het dat jij als belegger kopieert wat de beste beleggers op het moment doen. Je kunt dan kijken hoe erg veel winst zij hebben gemaakt met hun investering in bitcoin of iets soortgelijks en besluiten om de exacte dezelfde investeringen te maken.

Copy trading platformen stellen je in staat om dit automatisch te doen, en dit betekent dat het heel erg geschikt is voor gebruikers die net nieuw zijn in de handelswereld maar wel willen meegenieten van groei van bitcoin!
Hieronder vind je de drie meest populaire copy trading platformen voor Bitcoins en andere cryptocurrencies:

Platform Min Deposit Promotie
etoro $200 geen
Your capital is at risk
IIInvestments €3000 Geen
ZuluTrade Verschilt per broker Geen

Voor wie: Soortgelijk aan de CFD gebruikers, alleen is deze vorm net wat beginners vriendelijker.
Voor wie niet: Je kunt zien hoe goed de topbeleggers presteren, maar je moet toch een onbekende persoon vertrouwen met beleggen van je geld. Dat idee kan voor sommige lastig zijn.

Offline handelsplatform

Wil je liever Bitcoins kopen van een andere gebruiker? Wil je graag anoniem betalen, en dus contant? Dan is een offline platform zoals LocalBitcoins je beste optie om aan bitcoins te komen. Deze platform is aardig uniek in zijn functie dus er is er momenteel ook maar een van die het kopen en verkopen van Bitcoin op deze vorm aanbied.

Je kunt deze methode van het aanschaffen van Bitcoins vergelijken met het gebruik van marktplaats. Gebruikers plaatsen een advertentie dat ze Bitcoins willen kopen of verkopen voor een bepaalde prijs. Net als bij marktplaats staat er aangegeven hoe de gebruiker betaald wil of kan worden. Dat betekent dus ook contant.

Je kunt ook verder inspecteren tot hoeverre de gebruiker betrouwbaar is, want je kunt de ervaring van andere mensen zien via de site, en hun feedback op de verkoper/koper.

Het nadeel is dat de prijs natuurlijk aardig wat kan variëren, omdat mensen hier zelf aangeven wat ze voor hun Bitcoins willen, dat kan zowel hoger of lager zijn dan brokers!


Voor wie: Voor mensen die graag Bitcoin willen kopen van andere gebruikers, die liever anoniem blijven of juist gewoon liever contant betalen.
Voor wie niet: Mensen die liever niet willen reizen voor het kopen van hun Bitcoin.

Hoe beoordeel je een Bitcoin verkoper/handelsplatform

Check hun reputatie

Een van de eerste dingen die je moet doen is natuurlijk kijken of het wel een betrouwbare handelsplatform is. Dit kan door:

  1. Google de naam van de site + “review” en bestudeer het resultaat.
  2. Lees het “over ons” pagina van de bitcoin verkoper/handelaar.
  3. Vraag op forums om de ervaringen van andere gebruikers, een mooi voorbeeld is bitcointalk

Volume en transactiekosten

Een goede teken van vertrouwen is een handel of broker die een grote volume aan bitcoin verkoopt en koopt. Dit kun je vaak terug zien op hun website.

Het is ook verstandig om te kijken naar de transactiekosten die de broker hanteert. Onderschat dit punt niet. Zo kun je de meeste halen uit je investering! De enkele euro’s verschil tellen namelijk snel op tot een grotere som die je liever in je eigen zak kunt stoppen.

Duur verificatieprocess

Sommige platformen zullen een bepaalde vorm van identificatie van je eisen voor je hun service mag gebruiken. Dit process kan bestaan uit een foto van je id of paspoort of het overmaken van een bedrag ( meestal 1 cent) ter verificatie van je bankrekening.

Dit process kan soms wel tot 2 dagen duren bij sommige brokers, en is iets dat nog steeds handmatig gecontroleerd moet worden.

Veelgestelde vragen: Bitcoins kopen

Ik heb bitcoins besteld bij een door jullie aangeraden broken, maar mijn bitcoins zijn na x tijd niet aangekomen.
Als je de juiste bitcoin wallet adres hebt ingevuld, hoef jij je verder geen zorgen te maken. Vaak duurt dit process net iets langer dan je zou willen, helemaal als je gebruik maakt van een Nederlandse broker!

Kan ik bitcoins anoniem kopen en verkopen?
In ons artikel; bitcoins kopen anoniem leggen wij precies uit hoe je dat doet. Het is een lastig process maar het is inderdaad wel mogelijk als je een offline service als Local bitcoins gebruikt

Welke betaalmethodes zijn er mogelijk bij het kopen van bitcoin? Bitcoins kopen met ideal
bitcoin mining, waarom is het belangrijk, hoe maak je een bitcoin miner, wat is de beste bitcoin miner?

Posted by Joeya S.

6 Comments

  1. […] Bitcoin kopen […]

    Reply

  2. […] en figuurlijk als een boek, een goede handleiding bij het bitcoin kopen. Kijk maar eens op Blockk.nl op hoofdstuk […]

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *