Je hebt het vast wel een keer gehoord of een keer over gelezen. Bitcoins mining, vaak hebben we een kennis of vriend die dat thuis doet of heeft gedaan. Als je totaal niet technisch bent kan het idee van delven van een valuta wel heel raar zijn.

Gelukkig is het delven van bitcoin zo lastig nog niet, en is het heel lucratief en makkelijk om aan te beginnen. In dit hoofdstuk bespreken we wat bitcoin is en hoe het werkt. Verder leggen we in stappen uit hoe jij er ook aan kunt beginnen.

Hoe werkt Bitcoin mining?

Het klinkt voor de meeste mensen heel erg raar, het idee dat Bitcoins een digitale munt gedolven kan worden. Toch is dit zeker gewoon mogelijk en ook geheel legaal. Bitcoin mining gebeurd door een SHA256 double hash verificatie proces uit te voeren. Wat eigenlijk neerkomt dat de miners gevraagd worden door het Bitcoin netwerk om een set wiskunde vragen op te lossen met hun computer.

Dit verificatie proces is heel belangrijk voor Bitcoin zijn werking. Met dit proces verifiëren miners transacties die in de Bitcoin omgeving zijn plaatsgevonden, en geven ze hiermee veiligheid aan alle openstaande balansen. Voor het uitvoeren van deze klus ontvangen miners Bitcoins.

Kortom, het Bitcoin netwerk compenseert Bitcoin miners voor hun moeite en hun computationele contributie aan het netwerk. Deze contributie komt van de nieuwe aangemaakte Bitcoins of juist van de transactiekosten van alles wat is gevalideerd. Wie de meeste computationele contributie biedt, krijgt dan ook een groter deel van deze compensatie.

TIP: binnen dit artikel gaan we vaak het woord hashrate gebruiken. Dat is de computationele eenheid om de snelheid van het bitcoin mining mee aan te duiden.

Beginnen met bitcoin mining

Je kunt bitcoins delven op twee manieren aanpakken, De eerste manier is zelf de hardware aanschaffen om bitcoins te minen. De tweede optie is juist een Bitcoin Cloud Mining service te gebruiken.

Een Cloud service maakt minen van bitcoins een heel simpel proces. Echter heeft het wel het nadeel dat je zelf geen controle hebt over de hardware.
Dit kan een enorm verschil maken, want bitcoins rendabel minen is eigenlijk niks anders dan een simpel spelletje optimalisatie. Hoeveel bitcoins kun je minen voor zo weinig mogelijk stroom?

Stap 1: Kies de juiste Bitcoin Cloud mining service

Cloud mining is een nieuw fenomeen en is zeer aantrekkelijk voor mensen die niet heel erg technisch zijn, of niet hun eigen mining rig willen runnen.

Daarnaast is het gebruiken van een Cloud mining service ook aantrekkelijk als je in een land als Nederland woont waar de elektriciteit kosten aan de hoge kant zitten. Helemaal als je het gaat vergelijken met bijvoorbeeld Amerika. Waar de kosten van stroom gewoonweg veel lager zijn dan in Nederland.

In dat geval is het heel aantrekkelijk om zo’n service te gebruiken. Een Cloud mining provider biedt eigenlijk hun computationeel vermogen aan. Dat betekend dat je bij hun gewoon Hashrate kunt huren voor een bepaalde tijd. Hiervoor betaal je voor een contract van bijvoorbeeld een jaar. Waarna je een geleidelijke vloei van bitcoins in je wallet zult zien verschijnen.

Een aantal aan te raden Bitcoin Cloud mining providers zijn:

Als je voor cloud mining kiest, kun je stap 2 en 3 overslaan.

of…

Stap 1: Kies de juiste Bitcoin mine Hardware

Om te beginnen met het delven van Bitcoins moet je eerst de juist hardware ervoor aanschaffen. In de vroege jaren van Bitcoin rond 2010, was het geheel mogelijk om te minen met de CPU of de GPU van je computer. Jammer genoeg is dat vandaag de dag niet meer een optie. Dit komt mede omdat Bitcoin minen steeds moeilijker wordt.

Op het ogenblik gebruiken miners speciale Bitcoin ASIC chips om Bitcoins te delven. Zo’n chip kan prestaties leveren die 100x beter zijn dan die van een gewone CPU en GPU. Daarnaast gebruiken ze vrijwel geen stroom!

Als je Bitcoins wilt minen met iets minder dan een ASIC chip ( dus je desktop zijn processor of grafische kaart). Dan zul je al gauw merken dat je meer uit zult geven aan elektriciteit dan je wat je terugkrijgt aan Bitcoins.

Stap 2: Kies de juiste Bitcoin mine software

Wanneer de hardware is aangekomen van je Bitcoin miner, is het tijd dat je de speciale software voor het minen gaat downloaden en installeren. Er zijn een hoop opties qua software als het komt op het delven van bitcoins. Op het moment zijn de twee meest populaire CGMiner en de BFGMiner; die beiden een cmd programma zijn.
Cmd programma’s, ofwel command line programma’s, werken zoals de naam suggereert via de commandolijn van je computer.

command prompt of terminal voor mac

Niet iedereen vind het fijn om vanaf de command line te werken.

Als je liever een programma wilt met een GUI, ofwel een interface met knoppen dat vriendelijker is voor niet-programmeurs, dan is een software als EasyMiner beter geschikt.

Stap 3: Kies een mining pool

Als je eindelijk je bitcoin mine rig hebt ingesteld en je klaar bent om te delven is het tijd om een mining pool te kiezen. Een mining pool gebruiken is eigenlijk een optionele stap, maar realistisch gezien is het een must.

Een mining pool is een groep Bitcoin miners die samen een block oplossen, en de beloning daarvan eerlijk verdelen. Je kunt ervoor kiezen om zonder een mining pool aan de slag te gaan, maar dan kan het wel jaren duren tot je een beloning krijgt; met een grotere kans op nooit.

Een aantal voorbeelden van Bitcoin mining polen zijn:

Stap 4: Maak en verbind je Bitcoin wallet

De laatste stap, en ook de belangrijkste stap, is het creëren en verbinden van je bitcoin miner met je Bitcoin wallet. In één van de voorgaande hoofdstukken hebben wij besproken wat de beste Bitcoin wallet is wat een Bitcoin wallet is.

Wat is de beste bitcoin exchange? Waar let je op bij het kopen van bitcoin? Wat voor soort handelaren zijn er om bitcoins bij te kopen?
is bitcoin veilig, hoe bewaar je bitcoin veilig en hoe voorkom je fraude? lees het in deze hoofdstuk

Posted by Joeya S.

4 Comments

  1. […] Bitcoin mining […]

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *