In dit hoofdstuk zul je leren hoe je de beste bitcoin wallet kunt kiezen voor jouw behoeftes. De eerste stap voordat je überhaupt bitcoins wilt gaan kopen is het kiezen van een bitcoin wallet.

Nou zul jij jezelf vast afvragen… een wallet? Waarom zou een digitale valuta een portemonnee nodig hebben? Het bewaren van je bitcoins in een persoonlijke wallet is de meest veilige manier om je bitcoins te gebruiken en te bewaren. Het wordt je sterk aangeraden om je bitcoins direct over te zetten naar een wallet nadat je ze hebt gekocht bij een Bitcoin handelsplatform. Als je er wel voor kiest om je Bitcoins bij een platform achter te laten loop je altijd het risico dat het platform failliet gaat of dat deze wordt gehackt. Wat betekent dat jij je bitcoins kwijt bent.

Nou is de kans dat dit gebeurt natuurlijk heel erg klein, maar het is geen grote moeite om een wallet op te zetten. Dus er zou geen excuus moeten zijn om geen eigen wallet te bezitten voor je waardevolle bitcoins.

Wat is een Bitcoin wallet

Een Bitcoin wallet is een digitale portemonnee voor je bitcoins. Net als bitcoins een digitale vorm zijn van fysiek geld, is een Bitcoin wallet een digitale vertaling van een fysieke portemonnee.

In een Bitcoin wallet kun je Bitcoin adressen creëren en beheren. Een Bitcoin adres is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer die je zou krijgen van je bank. Maar zoals je al weet heeft Bitcoin geen centrale beheerder ( dus in dit geval een bank) die dat voor je doet! Je mag dus zelf Bitcoin adressen maken, dat is allemaal in tegenstelling tot bij je bank kosteloos. Je kunt zoveel adressen maken als je wilt!

Een Bitcoin adres bestaat uit een private key en een public key die beiden een serie getallen en letters bevatten. En ze zien er als volgt uit: “1KV2ybMT5vUmEepogj5F75si1ob455zade”. De public key is wat jij opgeeft aan een persoon of instantie waar je bitcoins van wilt ontvangen. De private key is wat je gebruikt om bitcoins te versturen/besteden. Het is van belang dat jij ervoor zorgt dat je private key altijd veilig is en niet zichtbaar voor anderen.

De werking is vrijwel identiek aan hoe je het ook zou doen met een traditionele bankrekening. Het enige verschil is dat je dus twee speciale adressen hebt voor het versturen of ontvangen van bitcoins. Als je bitcoins wilt ontvangen is het enige wat je moet doen, je public key aan de desbetreffende persoon te geven. Een leuk extraatje qua technologie is dat je vaak ook betaling kunt doen door een QR-CODE te sturen of te scannen om deze handelingen uit te voeren.

Soorten bitcoin wallets

Er zijn wel 5 soorten bitcoin wallets om uit te kiezen, en dat kan je zeker een beetje overdonderen als je net in de wereld van bitcoins stapt. Maar maak je niet druk, daar is deze handleiding voor! Dus laten we gaan kijken naar waar je uit kunt kiezen:

’Cold’ en ‘Hot’ bitcoin wallets

Voor we gaan duiken in welke soorten wallets er beschikbaar zijn om uit te kiezen. Is het verstandig om eerst uit te leggen wat er wordt bedoeld met ‘cold storage’ en ‘hot storage’ als we het hebben over bitcoin wallets. Dit zijn termen die je vaak zult tegenkomen bij je keuze!

Alle soorten bitcoin wallets zijn altijd te classificeren in Hot of Cold wallets.

Cold Bitcoin wallets

Cold bitcoin wallets zijn portemonnees die niet verbonden zijn met het internet. Je hebt meestal fysiek de munt in je handen, in de vorm van bijvoorbeeld een USB-stick. Hierdoor wordt deze manier van opslag vaak als veiliger beschouwt.

Koude opslag is meer geschikt voor de lange termijn houders van bitcoin die langdurig niet aan hun investering zullen zitten. Vergelijkbaar met een spaarrekening!

Hardware bitcoin portemonnee

bitcoin hardware wallet

Een hardware bitcoin wallet maakt het mogelijk om offline je bitcoins te bewaren, en is hierdoor de veiligste methode.

Hardware bitcoin wallets zijn de meest veilige manier om je bitcoins te bewaren. Een hardware wallet is een kleine computer of smartcard die specifiek is gebouwd voor het generen van Bitcoin privé sleutels offline.

Hardware wallets zijn een vorm van koude opslag en zijn de beste manier om je bitcoins langdurig te bewaren. Wij raden het ook sterk aan dat als je in bezit bent van een grote hoeveelheid bitcoins, je z.s.m je bitcoins overzet naar een koude opslag.

Hardware bitcoin wallets zijn gericht op bitcoin eigenaren die een grote hoeveelheid bitcoin willen bewaren voor een langdurige termijn. Hardware bitcoin wallets vereisen ook niet dat je moet vertrouwen in een derde partij wat wel het geval is bij vrijwel alle andere wallets!

Vanwege de populariteit van deze type wallets en dat van bitcoin zijn er ieder jaar meer en meer opties als het komt op deze soort wallets. Op het ogenblik zijn er echter 3 wallets die duidelijk het best presteren, en daarom het meest populair zijn bij bitcoin houders.

Product Review Prijs
Ledger Nano S Ledger Nano review €34.80
Trezor Trezor review $99
KeepKey KeeyKey review €239

Papieren bitcoin wallet

Een Bitcoin wallet van papier, links is de public key voor het ontvangen van bitcoin. Rechts de private key voor het versturen.

Geloof het of niet maar net als echte valuta kun je ervoor kiezen om je bitcoins op papier te bewaren. Het is een goedkope optie om je bitcoins veilig en langdurig te bewaren.

Het werkt als volgt! Je creëert een papieren wallet door een website die deze service aanbiedt. Bij deze service krijg je een bitcoin adres toegewezen en een plaatje met twee QR codes. Een van deze QR codes is het publieke adres dat je kunt gebruiken om bitcoins te ontvangen; de andere QR code is de private key, die je kunt gebruiken om bitcoins te verzenden vanuit de papieren wallet.

Het voordeel van een Bitcoin wallet gemaakt van papier is het feit dat de private keys nergens digitaal zijn bewaard, en dus nooit in gevaar lopen voor cyber aanvallen of hackers.

Het nadeel is dat inkt en papier kunnen degraderen en dat je dan je bitcoins wel kwijt bent. Dit brengt ons meteen op het tweede nadeel en dat is dat je geen backup kunt maken van je papieren wallet. Als je hem kwijt bent dan ben je hem en ook echt al je bitcoins kwijt.

Hot Bitcoin wallets

Hot bitcoin wallets zijn portemonnees die verbonden zijn met het internet. Ze zijn het meest geschikt voor regelmatig gebruik, en dus meest geschikt voor mensen die regelmatig toegang nodig hebben tot hun bitcoins. Het nadeel is dat deze vorm van opslag vaak als onveiliger wordt gezien dan ‘cold’, omdat de verantwoordelijkheid niet ligt bij jou maar bij een derde partij.

Onveilig is wel een extreme kijk op dit type opslag. Het gaat er van uit dat grote bedrijven zomaar failliet of gehackt kunnen worden, de kans dat zoiets voorkomt is natuurlijk heel erg klein.

Bitcoin desktop portemonnee

Deze bitcoin portemonnees zijn gemaakt om gedownload en geïnstalleerd te worden op een desktop of laptop. Ze bieden een gemakkelijke toegang tot je bitcoin; zelfs als je computer niet verbonden is met het internet!

Als je al de originele bitcoin client op je computer hebt geïnstalleerd dan heb je eigenlijk al bitcoin wallet, ook al heb je het niet door! Naast het bijhouden van alle transacties binnen het Bitcoin netwerk, stelt deze software je ook in staat om een bitcoin-adres te maken!

Er zijn echter ook andere desktop bitcoin wallets, met ieder een eigen specialiteit. Zo is Armory gespecialiseerd in veiligheid, terwijl Samourai zich meer onderscheid in anonimiteit!

Een desktop Bitcoin wallet heeft wel enkele nadelen; namelijk dat het alleen toegankelijk is op de computers waar ze op zijn geïnstalleerd. Daarnaast heeft het ook het extra risico dat er een mogelijkheid bestaat dat een virus je wallet hackt.

Bitcoin mobile portemonnee

Een desktop portemonnee is niet heel handig als je buiten op straat loopt, en je bitcoin wilt gebruiken om betalingen te doen!

In zo’n geval is een mobiele portemonnee veel handiger! Deze portemonnee komt in twee vormen voor, namelijk één waarbij je een applicatie installeert op je telefoon. Terwijl je ook mobiele bitcoin portemonnees hebt die werken met een Debetkaart, net als je normale pinpas!

Bitcoin debetkaart
Waarom zou je aparte platformen gebruiken en niet gewoon je bitcoins gebruiken en bewaren als je dat ook zou doen met een traditionele rekening? Het voordeel van deze optie is dat je een betaalsysteem krijgt met een betaalkaart net zoals je die gewend bent. Je kunt met deze pas gewoon geld bij pinnen en ook betalen bij de lokale supermarkt. In andere woorden, het is een bitcoin portemonnee gekoppeld aan een betaalkaart die werkt met het VISA – en MasterCard betaalsysteem.

Deze debitkaarten converteren bitcoins binnen de wallet (die online staat) automatisch om naar euro’s op basis van de actuele prijs van bitcoin. De Bitcoin wallet zelf staat online op de server van de leverancier. Dit heeft als voordeel dat je vanuit overal in de wereld toegang hebt tot je wallet, en deze niet gekoppeld is aan een computer of telefoon. Daarnaast heb je bij deze optie natuurlijk de grote voordeel dat je gewoon op straat kunt betalen met je bitcoins!

Het nadeel is dat dit een Hot bitcoin wallet is en dus je moet vertrouwen dat er niks mis gaat met de derde partij ( de leverancier van de kaart). Het is daarom niet geschikt om grote hoeveelheden bitcoins te bewaren. Maar is wel ideaal als je een kleine uitgave hoeveelheid op de wallet wilt zetten die je actief gebruikt!

De drie meest populaire providers van deze type wallets zijn :

Bitcoin wallet app
Een mini bitcoin wallet die geïnstalleerd kan worden op je telefoon als een app. Het is niet een volledige client net als andere clients. Dat is natuurlijk ook logisch, gezien een echte client de gehele blockchain zou moeten downloaden en bewaren. Dat zou niet heel fijn zijn voor het datagebruik van je mobiele telefoon.

Deze applicaties zijn speciaal gemaakt met een simpele betaal verificatie. Ze downloaden alleen maar een klein deel van de blockchain, en vertrouwen op andere vertrouwde nodes in het bitcoin netwerk voor de juiste informatie.

Het nadeel is natuurlijk weer dat je alsnog moet vertrouwen op een derde partij, en dat het niet een volwaardige client is. Het is een wallet die meer gediend is voor kleine bedragen die je kunt gebruiken om uit te geven.

Een aantal betrouwbare voorbeelden zijn: Bitcoin Wallet, Mycelium en Blockchain.

Het is algemeen bekend dat Apple totaal geen fan is van Bitcoin wallets; het komt dus hierdoor wel voor dat een van de drie apps die we hierboven noemen, tijdelijk of … permanent geen iOS ondersteuning leveren.

Hoe maak ik veilig gebruik van mijn Bitcoin wallet?

Encryptie

Een langere wachtwoord is veiliger dan een complex wachtwoord

Een langer wachtwoord is veiliger dan een complex wachtwoord

Zorg ervoor dat jij je Bitcoin wallet goed encrypt met een sterk wachtwoord. In de wereld van wachtwoord veiligheid is lengte veel belangrijk dan complexiteit.

We raden het daarom sterk aan dat je een zin gebruikt als wachtwoord die je makkelijk kunt onthouden. Een goed voorbeeld hier van zou zijn “Ditiseenveiligww.”; dit zou een computer 2 quadrillion jaar kosten om te kraken.

Back-up

Regelmatige backups van je wallet zijn ook erg aan te raden. Al je private keys worden opgeslagen in een wallet, maar als daar iets mee gebeurt, dan ben jij al je keys kwijt.

Het maken van back ups van je wallet die je op meerdere plekken bewaart, is belangrijk. Het is ook meteen de veiligste manier om zeker te zijn van de veiligheid van je bitcoins.

Multisig

Steeds meer en meer bitcoin wallet providers bieden multi-signature-transactions standaard aan bij hun Bitcoin wallet. Dit systeem zorgt ervoor dat meerdere partijen moeten toestemmen voor een transactie plaatsvind bij een bepaald adres.

In andere woorden, stel jij wilt 10 bitcoins versturen vanuit je wallet; dan moeten alle multisig gebruikers gekoppeld aan jouw wallet ook de transactie goedkeuren. Alleen dan kan de transactie worden uitgevoerd.

Je kunt hiermee samen met je echtgenoot of partner zeker zijn dat je bitcoins nooit zomaar worden besteed zonder goedkeuring. Je kunt er ook voor kiezen om multisig te gebruiken met meerdere apparaten. Hierdoor heb je niet meer mensen nodig, maar in plaats daarvan moet jij zelf de transactie goedkeuren op meerdere apparaten.

Offline

Geen enkele optie voor het bewaren van je bitcoins is veiliger dan deze bewaren offline, of wel in een koude opslag. Als je bang bent voor hackers of gewoon dat je mobiele telefoon ooit gestolen wordt en jij je bitcoins kwijt bent dan is er geen betere oplossing dan een hardware bitcoin wallet.

Wij raden het zelf sterk aan dat jij je bulk van je bitcoins in een hardware wallet bewaard, en een kleine hoeveelheid in een digitale/ makkelijk toegankelijke wallet.

Veelgestelde vragen: Bitcoin wallet

Zijn Bitcoin wallets veilig?
Ze zijn veilig afhankelijk hoe je ermee omgaat. De private keys die binnen de wallet zijn opgeslagen, zijn de enige manier om toegang te krijgen tot de inhoud.

Zolang je niet deze keys kwijt raakt, en veilig houdt kan er niemand zomaar toegang verkrijgen tot je munten.

Is een Bitcoin portemonnee anoniem?
Bitcoin is een blockchain, dat wil zeggen dat alle transacties en wallets openbaar en transparant zijn. Dus op dat vlak is Bitcoin totaal geen anoniem netwerk.

Het is echter wel zo dat een Bitcoin wallet niet is gekoppeld aan een naam of adres, dus het is niet makkelijk om iemand te vinden via het Bitcoin netwerk. Dit zou een proces vereisen van het traceren van IP’s. Om deze reden wordt Bitcoin vaak pseudo- anoniem beschouwd. Het is echter wel mogelijk om anoniem gebruik te maken van je bitcoins. We bespreken dat in bitcoin anoniem kopen.

Wat is bitcoin eigenlijk? Hoe is het ontstaan en waarom is het zo populair?
Welke betaalmethodes zijn er mogelijk bij het kopen van bitcoin? Bitcoins kopen met ideal

Posted by Joeya S.

6 Comments

  1. […] hoofdstuk 1 […]

    Reply

  2. […] Bitcoin wallet […]

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *