De groei van Bitcoin heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen een onderdeel willen zijn van deze “valuta van de toekomst”.  Steeds meer en meer mensen raken erin geïnteresseerd om in Bitcoin te investeren, mee te genieten van zijn voordelen en te profiteren van de enorme groei in waarde die de digitale munt jaar in en jaar uit doormaakt.

Maar waar begin je als je geïnteresseerd bent in het investeren of kopen van bitcoins? Hoe werkt Bitcoin en wat zijn de voordelen? Waar sla je ze op en hoe schaf je ze aan? Voor vele nieuwe investeerders en gebruikers van Bitcoin klinkt het allemaal veel te lastig om aan te beginnen. Gelukkig is dat helemaal niet waar, en zal je al snel leren dat werken met Bitcoin heel gemakkelijk gaat en heel erg vergelijkbaar is met wat je al gewend ben.

Voor wie is deze handleiding?

Deze handleiding is gericht op de mensen die willen investeren of bitcoins willen kopen, maar geen idee hebben waar en hoe ze dat het beste moeten doen.

bitcoin kopen stappenplan pdf
Wij bespreken binnen deze handleiding alles wat je moet weten om mee te doen aan deze digitale revolutie! De handleiding is geschreven met het idee dat de lezer nog nooit eerder heeft gewerkt met een blockchain, en dus gericht op beginners. De handleiding is gesplitst in meerdere hoofdstukken zodat ook ervaren blockchain gebruikers er gebruik van kunnen maken.

Wil je liever een beknopte versie van deze handleiding zodat je z.s.m. aan de slag kunt? Dan hebben wij een stappenplan voor je gemaakt waarin wij de meest efficiënt stappen voor je hebben uitgewerkt. Met dit stappenplan heb jij je Bitcoins binnen 10 minuten in je bezit. Je kunt dit stappenplan voor het kopen van bitcoin als een pdf bestand in je email ontvangen door op het plaatje rechts te klikken!

Waarom hebben wij deze handleiding gemaakt?

Bitcoin bestaat al sinds 2009 en is sindsdien alleen maar populairder geworden. Steeds meer en meer mensen willen een deel van hun inkomen overzetten in bitcoins. Het probleem is echter dat het voor de gemiddelde Nederlander niet duidelijk is hoe ze moeten werken met Bitcoin.

Het goede nieuws is dat de meeste van deze zorgen misplaatst zijn. Je zult heel snel merken dat het werken binnen het Bitcoin netwerk niet alleen gemakkelijk is, maar zelfs makkelijker werkt dan wat je gewend bent bij je eigen bank! Als eenmaal de eerste stap is gezet, zal je al snel inzien hoe intuïtief het netwerk is.

Het doel van onze handleiding is om je te helpen met de eerste stap! We kunnen ons voorstellen dat als je voor het eerst bitcoins wilt kopen, je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben deze handleiding gemaakt om je te begeleiden bij je eerste aankoop van bitcoin, en je te helpen met de keuzes die zult tegen komen onderweg. We bespreken hierin aspecten van Bitcoin zoals :

  • Bitcoin wallet, wat voor soorten zijn er en hoe kies je de beste uit?
  • Op welke manier je bitcoins kunt kopen en erin kunt investeren. Welke brokers betrouwbaar zijn.
  • Hoe je zorgt dat je veilig gebruik maakt van je bitcoins.

Hoe moet je deze handleiding gebruiken?

We raden het aan om deze pagina te bookmarken in je browser, zodat je altijd terug kunt komen als je nog vragen hebt.

De handleiding is geschreven in hoofdstukken waarbij ieder hoofdstuk op zichzelf een aspect/stap volledig beschrijft. In andere woorden, elke hoofdstuk is een mini handleiding op zichzelf!

Je kunt zelf besluiten hoe je de handleiding doorneemt. Als je geheel nieuw bent in de wereld van Bitcoin zouden wij het sterk aanraden om het gehele gids een keer door te nemen. Maar als je al redelijk bekend bent met de blockchain technologie, dan kun je gerust springen naar het hoofdstuk die het meest relevant is voor je vraag.

Belangrijk : Als je op zoek bent naar de beste plek om bitcoins te kopen, dan kun je meteen doorgaan naar hoofdstuk 4.

Wat is bitcoin?

Wat is bitcoin eigenlijk? Hoe is het ontstaan en waarom is het zo populair?
Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin, beschreef de munt als een ‘Peer-to-Peer Electronic Cash System’ in het originele whitepaper van Bitcoin van 2009. Tot vandaag de dag is dit nog steeds de meest simpele en accurate omschrijving van de munt.

Bitcoin is een consensus netwerk dat een nieuwe manier van betaling creëert samen met zijn eigen valuta. Het is de eerste decentrale valuta, wat inhoudt dat er geen centrale autoriteit of tussenpersoon is die controle heeft over de munt. Vanuit het perspectief van de gebruiker is Bitcoin het best te omschrijven als ‘geld van het internet’. Maar het staat ook bekend als digitaal geld, cryptogeld, cryptocurrency of internet geld.

Hoe je het ook wend of keert, Bitcoin heeft de manier dat wij mensen naar geld kijken veranderd. Bitcoin vereist geen centrale server of een extra partij om zijn transacties uit te voeren. Alle transacties worden door de computers onderling uitgevoerd en zijn binnen 10 minuten afgerond. Als je dat vergelijkt met een normale bankafschrijving die soms wel 1 á 2 dagen kan duren, is het al meteen duidelijk wat Bitcoin zo aantrekkelijk maakt.

De Bitcoin protocol heeft ook een limiet van 21 miljoen Bitcoins. Wat betekent dat er nooit meer dan die 21 miljoen munten gecreëerd kunnen worden. Dus geen enkel individu, centrale bank of regering kan zomaar besluiten om meer Bitcoins te ‘drukken’. Dit is voor velen de grootste pluspunt van Bitcoins. Je vermogen wordt bewaard in een valuta die onafhankelijk is van regionale of nationale politiek en wordt dus niet beïnvloed door hun besluiten. Daarnaast is het feit dat het maximum aanbod nooit zal veranderen, een van de hoofdredenen dat Bitcoin vrijwel altijd in prijs zal stijgen!

Het feit dat Bitcoin geen behoefte heeft aan een bank en dat jij als gebruiker zelf je geld veilig kunt bewaren, is voor veel mensen een van de redenen om (een deel van) hun vermogen op Bitcoins te zetten. Daarnaast is het feit dat de waarde van Bitcoin alleen maar is gestegen een groot voordeel. Maar hoe krijgt het Bitcoin protocol dit allemaal voor elkaar?

Alle transacties die gemaakt worden met Bitcoin, worden permanent opgeslagen in een ‘ledger’ die in de cryptocurrency wereld ook wel een ‘Blockchain’ word genoemd. Deze blockchain wordt gedeeld met alle ‘nodes’ en ‘miners’ in de wereld. In andere woorden, iedereen heeft een lijst van alle transacties en hierdoor kan niemand en geen instantie zomaar geld uit of in het systeem stoppen. Daarnaast zijn de miners altijd bezig met het verifiëren van deze transacties, voor de stroom die ze gebruiken, worden ze beloond met nieuwe bitcoins met elke 10-minuut-block.

Deze technologie heeft een enorme revolutie gestart in de wereld, en sinds Bitcoin zijn er vele nieuwe cryptocurrencies verschenen die allemaal net een beetje anders werken. In sommige gevallen dienen deze cryptocurrencies zelfs een bepaalde specifieke functie.

In de wereld van cryptocurrencies is Bitcoin vrijwel hetzelfde als wat goud is voor veel vermogen experts. Vele gebruiken Bitcoin nu ook als een veilige manier om hun vermogen te bewaren en een enorme winst te maken vanwege de enorme stijging v/d waarde.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen bitcoin en Bitcoin?
Bitcoin met een hoofdletter refereert naar het netwerk van de cryptocurrency, terwijl bitcoin zonder hoofdletter refereert naar de digitale munt zelf.

Ben je binnen Bitcoin anoniem?
In tegenstelling tot wat velen denken, ben je in het Bitcoin netwerk niet volledig anoniem! Iedere wallet is vanwege de eigenschap van de blockchain volledig zichtbaar voor iedereen binnen het netwerk. Hierdoor is het dus ook mogelijk –al is het heel moeilijk- om door indirecte methodes iemand te koppelen aan een wallet. Wat bedoelen we hiermee? Denk hierbij aan de traditionele bankrekening waar de wallet geld op stort.

De wallet zelf is wel volledig anoniem, omdat er nooit persoongegevens zijn verbonden aan één wallet. Vanwege dit contrast wordt Bitcoin vaak pseudo-anoniem genoemd.
Het is echter wel mogelijk om bitcoin anoniem te kopen door extra stappen te nemen. Deze stappen zijn gericht om geen sporen achter te laten die het mogelijk maken om indirecte handelingen te traceren.

Hoe koop je bitcoin?
In de vierde hoofstuk van onze handleiding vind je een uitgebreide uitleg over welke methodes er zijn om bitcoins te kopen maar ook om te verkopen.

Wat is een blockchain?
Een blockchain is het achterliggende technologie waar Bitcoin gebruik van maakt.

In dit hoofdstuk bespreken we op welke manier je bitcoins kunt kopen. wat de voordelen zijn van bijvoorbeeld bitcoins kopen met ideal.
Welke betaalmethodes zijn er mogelijk bij het kopen van bitcoin? Bitcoins kopen met ideal
Wat is de beste bitcoin exchange? Waar let je op bij het kopen van bitcoin? Wat voor soort handelaren zijn er om bitcoins bij te kopen?
bitcoin mining, waarom is het belangrijk, hoe maak je een bitcoin miner, wat is de beste bitcoin miner?

is bitcoin veilig, hoe bewaar je bitcoin veilig en hoe voorkom je fraude? lees het in deze hoofdstuk

Posted by Joeya S.

8 Comments

  1. […] Bitcoin: Een handleiding voor beginners […]

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *