Blockchain

Denk je erover na om te investeren/beleggen in Bitcoin of een andere cryptocurrency zoals Ethereum, LiteCoin of Dash? Maar weet je niet zeker of dit wel een verstandige keuze is? Naast de enorme groei in de waarde van alle cryptocurrencies zijn er ook andere aspecten die je kunnen helpen te overtuigen.

Wij geloven dat één van de belangrijkste redenen om te investeren in een cryptocurrency, de innovatie is. Niks zal je er sterker van overtuigen om in bitcoin of een verwante munt te beleggen dan een sterk begrip van de achterliggende technologie. Als je een beetje begrijpt hoe de blockchain technologie werkt, zal het je al snel duidelijk worden wat de gevolgen en implicaties zullen zijn van deze techniek voor onze maatschappij.

In dit artikel gaan we je helpen met een beter beeld te scheppen van wat een blockchain is en wat voor gevolgen dat heeft.

Na het verkrijgen van een goed beeld van de achterliggende techniek zul je veel makkelijker in de wereld van de cryptocurrencies kunnen duiken en besluiten of het voor jou is weggelegd.

Als je geïnteresseerd bent in de wereld van bitcoins of andere cryptocurrencies dan is “Blockchain” een term die je vaak voorbij hebt zien komen. Het is namelijk op dit moment een veelbesproken onderwerp in Nederland en in de rest van de wereld. Jammer genoeg is het voor veel mensen nog steeds heel onduidelijk wat Blockchain technologie eigenlijk inhoudt.

Blockchain is een revolutionaire technologie die gebruikt wordt in vele cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Dash en Litecoin. Of je nou van plan bent om bitcoins te kopen of juist te investeren in een altcoin. Wij raden het sterk aan om kort te kijken naar de achterliggende technologie van de munt, ofwel Blockchain.

Een stukje geschiedenis

Historisch gezien waren wij mensen altijd afhankelijk van tussenpersonen of instanties wanneer we iets van waarde wilden kopen of verkopen. In vrijwel alle transacties was een persoon, instantie of bedrijf nodig om vertrouwen en zekerheid te garanderen. Een mooi voorbeeld hiervan is natuurlijk de bank.

De tussenpersoon voerde een aantal belangrijke taken uit zoals het bijhouden van alle transacties en de authentificatie van de betrokkenen. De behoefte van zo’n tussenpersoon werd alleen maar groter toen de digitale wereld zijn opmars maakte. Digitale transacties zijn namelijk niks anders dan documenten en bestanden. Dus er moest een systeem komen om te voorkomen dat deze werden gedupliceerd of gereproduceerd.

Dit is waar wij bijvoorbeeld iDEAL of Paypal voor gebruiken. Deze instanties helpen dubbele betalingen te voorkomen en zorgen ervoor dat de betaling vloeiend verloopt. Daarnaast zijn het instanties waar wij in vertrouwen. Voor deze dienst betalen wij hen een percentage of vast bedrag voor iedere transactie.

Maar wat nou als deze tussenpartijen niet meer nodig zijn? Daar komen blockchains in het spel.

Blockchain en Bitcoin, wat is de verbinding?

Bitcoin verscheen voor het eerst in het jaar 2008 in een whitepaper (soort van bedrijfsplan) dat geschreven was door een persoon met pseudoniem Satoshi Nakamoto. Deze whitepaper beschrijft een peer to peer elektronisch betaalsysteem genaamd Bitcoin, dat online betalingen kan uitvoeren zonder tussenpartij.

Hoewel het betaalsysteem zelf voor veel enthousiasme heeft gezorgd door zijn innovatie, was het meteen al duidelijk dat er echte ingenieusiteit zat in de achterliggende technologie.
Vandaag de dag associëren mensen Bitcoin en Blockchain heel sterk met elkaar en dit is niet geheel fout. Toch wordt de Blockchain techniek voor meer dan alleen bitcoins gebruikt. Een aantal bekende voorbeelden hiervan zijn Ethereum, iota, NEM.

Blockchain is voor Bitcoin, wat het internet is voor e-mail. Een elektronisch systeem waarop je een applicatie kunt bouwen. Een betaalmiddel is er maar enkel één van.

Hoe werkt een blockchain?

Een blockchain is een decentraal grootboek of databank dat alle digitale transacties bijhoudt. Dit in tegenstelling tot een traditioneel grootboek of databank die centraal wordt bijgewerkt en bewaard zoals bij een bank of accountant. Het decentrale grootboek van een Blockchain is een netwerk van kopieën van zichzelf, die gesynchroniseerd zijn via het internet.

In sommige gevallen is dit netwerk privé en in sommige gevallen juist zichtbaar voor iedereen. Dit verschilt per netwerk.

Wanneer een digitale transactie wordt uitgevoerd, wordt deze gegroepeerd in een cryptografisch beveiligde “block” samen met alle andere transacties die de afgelopen tien minuten zijn voorgekomen. Vervolgens wordt deze block naar het gehele netwerk gestuurd.
Miners, ofwel mensen binnen het netwerk met een snelle computer (één computer met een hoge computationele vermogen), concurreren onderling met het validatie proces van deze transacties. Dit doen zij door hun computers complexe codeproblemen op te laten lossen.
De miner die als eerst een block verifiëert krijgt hiervoor een beloning vanuit het netwerk. In het Bitcoin netwerk zou de Bitcoin miner wat bitcoins als beloning ontvangen.

Nadat een block is gecontroleerd wordt een nieuwe block gemarkeerd met een datum en een tijdstip. Vervolgens wordt het toegevoegd aan de keten in een chronologische volgorde. Met andere woorden, nieuwe blocks worden gelinkt aan oudere blocks en maken zo een lange keten van alle transacties die ooit binnen het netwerk zijn uitgevoerd. Het woord blockchain (blok-keten) is dus ongetwijfeld de beste benaming voor deze techniek.

De open, cryptografisch en decentrale eigenschappen van een blockchain stellen mensen in staat om elkaar te vertrouwen en p2p transacties uit te voeren; dat zonder de behoefte van een tussenpartij. Deze eigenschap brengt ook veiligheid met zich mee. Cyberaanvallen van een hacker of hackersgroep die meestal gericht zijn op grote centrale instituten zijn vrijwel onmogelijk om te repliceren met Blockchains.

Een voorbeeld van Bitcoin van waarom een blockchain zo veilig is.

Een voorbeeld van Bitcoin, van waarom een blockchain zo veilig is.

Om je een beeld te geven waarom blockchains zo veilig zijn, even een voorbeeld:

Stel je voor dat iemand een block uit de blockchain wilt aanpassen. Deze “hacker” moet dan niet alleen dat block, maar ook meteen alle voorgaande blocks binnen de keten aanpassen; en dat voor elke chain in iedere computer. Om het nog lastiger te maken, moet de hacker dit voor elkaar krijgen voordat de nieuwste block is afgerond.

Om een beter beeld te scheppen, zelfs google’s hele computationele vermogen is bij lange na niet voldoende om deze taak uit te voeren.

De invloed van blockchain op het internet en de globale economie

Vergis je niet in de kracht die blockchain zal hebben op de wereld die wij kennen. Blockchain is een stukje technologie dat niet alleen het internet zoals wij dat kennen zal veranderen, maar ook enorme consequenties zal hebben op de globale economie. Effecten die we al kunnen waarnemen met Bitcoin en Ethereum.

Deze technologie zal het mogelijk maken om onze activa te digitaliseren. In andere woorden, het helpt het internet veranderen van een plek waar we informatie delen, naar een plek waar we waarde en activa in delen, kopen en verkopen zonder de behoefte van een tussenpartij! Blockchain zal een nieuwe globale economie creëren waar tussenpartijen geen rol meer in spelen.

De applicaties waar blockchain voor gebruikt kan worden, zijn momenteel grenzeloos! Naast een digitale valuta, kun je ook denken aan elektrisch stemmen, slimme contracten en zelfs patiëntendossiers!

De grote van de blockchain markt wereldwijd 2016-2021

Huidige en voorspelling van de grootte van de  blockchain markt wereldwijd in miljoen-USD.

Blockchains zullen invloed hebben op alle industrieën die werken met of als tussenpartij zoals banken, financiële bedrijven, academische instanties, landgoed, verzekeringen en nog veel meer. Gehele sectoren van deze industrieën worden verwacht te veranderen of zelfs geheel te verdwijnen. Dit zal voor vele voordelen zorgen voor de consumenten. Vaak gaan deze instanties gepaard met lange transactietijden en reguleringen, die dan zullen verdwijnen. Daarnaast betekent dat ook dat extra kosten van alle tussenpartijen komen te verdwijnen, wat een groot voordeel zal zijn voor vele bedrijven die daarmee in aanraking komen.

Maar het allerbelangrijkste: blockchains zullen het globale financiële systeem democratiseren en uitbreiden. Dit zal als gevolg hebben dat velen die beperkt blootgesteld waren aan de globale economie, veel beter toegang krijgen tot financiële- en betaalsystemen. En daarnaast ook veel beter worden beschermd tegen exploitatie en corruptie!

De potentie van de blockchain technologie op onze maatschappij en de globale economie is dus duidelijk. Hierdoor is het zeker voor nieuwe investeerders een spannende tijd. De volledige potentie van de blockchain technologie is nog steeds niet duidelijk en iedere maand worden er weer nieuwe applicaties en toepassingen gevonden om deze techniek in te gebruiken. Dit betekent vele investerings- en beleggings mogelijkheden.

Maar waar moet ik beginnen?
Hieronder volgt een lijstje van cryptocurrencies die wij aanraden om je verder in te verdiepen. Deze cryptocurrencies bieden een sterke investeringsmogelijkheid:

 • BitcoinDe eerste digitale valuta en gebruiker van blockchain technologie, vergelijkbaar met goud in zijn functie.
 • Ethereum Een blockchain die zichzelf opstelt als een innovatie platform waar andere applicaties op gebouwd kunnen worden; door gebruik van smartcontracten.
 • Neo(Antshares)Een blockchain die verder wilt gaan dan een platform te zijn, maar een eigen slimme economie. Deze blockchain heeft vele grote partnerships heeft binnen Asia zoals Alibaba, Mircosoft en WINGS.
 • IOTAEen cryptocurrency die werkt op Tangle technologie; de volgende stap in de blockchain techniek. De eerste cryptocurrency die totaal geen schaalbaarheid en transactie kosten heeft.
 • NEMEen blockchain die iedereen gelijke rechten en kansen wil geven met zijn “new economic movement”. Beloont gebruikers die het netwerk steunen met zijn “Proof of Importance” consensus. NEM is momenteel heel erg populair in Japan.

Vergeet je niet in te schrijven op onze nieuwsbrief, om up to date te blijven op het gebied van alle cryptocurrency, bitcoin gerelateerd nieuws en nieuwe cryptocurrencies investeringskansen waarin wij het onderzoek al voor je hebben gedaan!

28 Comments

 1. […] is een blockchain? Een blockchain is het achterliggende technologie waar Bitcoin gebruik van […]

  Reply

 2. […] Begin hier […]

  Reply

 3. […] success of Bitcoin over the last 7 years has shown the value and strength of the Blockchain network. Since then, more and more cryptocurrencies have appeared on Blockchain technology. […]

  Reply

 4. […] or the “New Economic Movement”, is a Blockchain platform that was launched in 2015. NEM also has its own cryptocurrency XEM, and its source code […]

  Reply

 5. […] Ethereum wallets safe?  Ethereum is a Blockchain and is therefore enormously safe here. Especially because a wallet does not really store the […]

  Reply

 6. […] because a normal bank transfer can usually cost a working day. One of the reasons that makes Blockchains so popular is the transaction […]

  Reply

 7. […] is een blockchain? Een blockchain is de onderliggende technologie die Litecoin […]

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *