Cardano is blockchain met zijn eigen cryptocurrency, ADA. Cardano is ontworpen en ontwikkeld door IOHK, samen met de universiteit van Edingburgh, de universiteit van Athens en de universiteit van Connecticut.

Het Cardano blockchain is geschreven in het programmeertaal Haskell en implementeert het Ouroboros protocol, was een vorm is van PoS. Je kunt Cardano beschouwen als een herontwikkeling van Bitcoin, met meer vrijheid om de ontwerpfouten van Bitcoin te verhelpen. Dat wil Cardano bereiken met behulp van een wetenschappelijke aanpak.

Cardano kopen

Er is op dit moment nog geen manier om Cardano (=ADA) direct te kopen. Dus de enige manier om ADA te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar ADA.

STAP 1: Ga naar een Handelsplatform

Als eerste moet je naar cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner, en ligt voornamelijk bij welke platform je fijner vindt werken qua interface.

Kies een van deze platformen en voer de stappen uit:

Binance
Ga naar Binance en maak daar een nieuw account aan.

Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je Binance account en klik rechtsboven op Funds, en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Zoek in het lijstje BTC-Bitcoin (als het goed is die standaard geselecteerd).

Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.

STAP 2: KOOP BTC

De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor het eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.

We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.

Bij betaling word je gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoin heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.

STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN

Eenmaal je Bitcoin gekocht en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.

Dit proces kan wel een ½ uur kosten, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.

STAP 4: KOOP ADA

Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op de handelsplatform die je hebt uitgekozen. Is het nu tijd om je Bitcoins te gebruiken om ADA te kopen.

Binance
Ga binnen de Binance homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de ADA/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de ADA/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met Buy ADA aangeven hoeveel ADA je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy ADA drukt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal ADA’s zien.

Wat is Cardano?

Cardano is een nieuwe volledig gecreëerde Blockchain met behulp van Haskell. Cardano is in zijn functionaliteit identiek aan Ethereum, maar hun filosofie is anders.

Cardano legt meer nadruk op het gebruik van wetenschappelijke methode om zijn Blockchain te bouwen. Alle aspecten van Cardano zijn ook gebaseerd op academisch-peer-reviewed onderzoek. Zelfs de keuze van programmeertaal waar het Blockchain in is geschreven is goed onderzocht. Haskell is een programmeertaal met een hoog fout tolerantie. Wat heel goed past bij het idee van Blockchains, gezien het nog steeds grondleggende technologie is en wij niet weten wat de toekomst zal brengen. Een Blockchain die een bepaalde foutmarge heeft is hierdoor van groot belang.

Het team achter Cardano willen een middenweg vinden voor de gebruikers en beheerders binnen hun Blockchain. Wat een volledig andere doel is dan alle andere Blockchains. Cardano wil niet het hele financiële systeem overhoop gooien. Het wil juist banksystemen brengen naar plekken waar het voorheen onmogelijk en/of te duur was om zulke system te gebruiken.

Hoe werkt Cardano

Cardano is in twee lagen onafhankelijke lagen ontwikkeld.

  1. Cardano Settlement Laag(CSL) – Houdt alle account waardes bij.
  2. Cardano Computation Laag(CCL) – Houdt alle redenen bij voor hoe de waardes van A naar B zijn geschoven.

Cardano Settlement Laag

De CSL gedraagt zich als de boekhouder van het Cardano netwerk en is gebaseerd op het werk van Aggelos Kiayias en zijn Ouroboros Blockchain Protocol.

Het CLS werkt op basis van een PoS(=Proof of Stake) consensus die Ouroboros heet, om nieuwe blocken te generen en transacties te bevestigen. Er eigenlijk een specifiek hoofdreden geweest waarom Cardano besloten heeft om op PoS en niet Proof of Work basis te werken net als zijn voorganger Bitcoin. Dat is de energie consumptie van miners. Een PoS is een effectief en ook ecologische oplossing voor het vinden van de consensus.

In het Ouroboros protocol creëren slotleaders nieuwe blokken binnen het blockchain, en verifiëren deze slotleaders ook de transacties. Je kunt de slotleaders bekijken als je dat zou doen met miners in het Bitcoin netwerk.

Iedereen met ADA ,het cryptocurrency binnen het Cardona netwerk, kan een slotleaders worden. Vervolgens worden er binnen het netwerk willekeurig slotleaders gekozen die de volgende blocks mogen maken. Dit algoritme wordt “follow the satoshi” genoemd.

Voor het uitvoeren van deze functie ontvangt de slotleader een “stake” wat een beloning is van het netwerk. Dit gehele proces wordt trouwens geheel automatisch uitgevoerd als jij je ADA in een wallet behoudt, en vergt geen handmatige actie.

Op het moment zijn er 26 miljard ADA coins in circulatie, waarbij het maximum bij 45 miljard zal liggen.

Cardano Computation Laag

De CCL laag is de tweede laag binnen het Cardona netwerk en bevat informatie over “waarom” transacties zijn gebeurd.

Het CCL laag is onafhankelijk van het CSL laag, kunnen verschillen gebruikers van het CCL laag eigen regels creëren om transacties te evalueren. Wat je de mogelijkheid geeft om een eigen ‘ledger’ te maken die alleen op bepaalde transacties let. Een belangrijke eigenschap naarmate Blockchain regulatie per land beter worden gedefinieerd.

In het CCL zal ook de bekende functionaliteit van “smart contracten” worden toegevoegd. Hiervoor is de Cardona team bezig met hun eigen programmeertaal PLUTUS. Cardano gaat hiervoor ook een bibliotheek aanbieden, zodat ontwikkelaars alles hebben om PLUTUS te gebruiken binnen hun dApps. Ze gaan zelfs zo ver om hun eigen IDE om ontwikkelaars verder te helpen met PLUTUS coderen.

Cardano Wallet

Daedalus is het opensource wallet die gemaakt is door het Cordana team om als een ADA wallet te dienen. Maar daar willen ze het niet bij houden.

In de toekomst zal Daedalus een multi-cryptocurrency wallet worden, waar je gemakkelijk je ADA kunt inwisselen voor andere munten die het wallet aanbiedt. Daedalus zal als eerst Bitcoin en Ethereum gaan ondersteunen. Daarnaast zal het ook in de toekomst functioneel worden voor zowel iOS en Android.

1. Installeer de wallet

De eerste stap is natuurlijk om de Daedalus wallet te downloaden. Dat kun je hier downloaden. Er is momenteel alleen ondersteuning voor Windows en MacOS.

sync daedalus wallet voor cardano

Het syncen van je wallet kan wel even duren.

Na het downloaden is de tijd dat je alle installatie stappen uitvoert en wacht tot de wallet is gesynct. Het syncen kan vrij wat tijd in beslag nemen dus ga gerust even door met een andere taak tot de wallet klaar is met het syncen met de blockchain.

2. Vind je receive adres

creer-nieuwe-wallet

Creëer een nieuwe wallet door op Create te drukken.

Nadat je Daedalus wallet is gesynct met de hele Blockchain en jij je backup phrase hebt genoteerd( bewaar deze goed want dit heb je nodig als je ooit je wallet wilt restoren).Krijg je een scherm te zien met bovenop “add wallet”.
Wij gaan een nieuwe wallet creëer door op “Create te drukken”
ga-naar-receive

In de Receive tab kun jij je receive QR en adres vinden.

Vervolgens kun je op Receive drukken op de tabs die verschrijnen en hier vind je een QR code met je receive adres. Deze hebben we in de volgende stap nodig.

3. Zet je ADA over

In deze stap gaan we je ADA overzetten naar je Daedalus desktop wallet. We doen dit via Binance.

cardona-wallet-withrawal

Druk op withrawal bij ADA om je Daedalus adres in te voeren.

Eerst ga je naar Binance. Vervolgens klik je op Funds > Deposits Withrawals.

Een maal op de Deposits & Withdrawals pagina, ga je zoeken naar ADA – Cardano binnen het lijstje munten.

Als je die eenmaal hebt gevonden druk je rechts op Withrawal. Je kunt hier een Cardano adres invoeren. Hier gaan we het adres van ons Daedalus wallet gebruiken die je in het vorige stap hebt aangemaakt.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *