Een van de meest spannende ontwikkelingen in de wereld van Blockchains was de introductie van smart contracten. Er was wel meteen een probleem bij de implementatie van deze smart contracten, namelijk dat blockchain niet buiten hun eigen infrastructuur te werk konden gaan.

Er was duidelijk behoefte naar een tussenpersoon die de informatie van de off-chain wereld( zoals stock exchanges, banken, bedrijven) realtime en decentrale kon leveren aan de on-chain wereld van smart contracten. Chain Link is de eerste Blockchain die deze taak wil verwezenlijken, en met een groot aantal partners(Swift, Gartner, Cornell etc.) en een professioneel team begint het al sneller een werkelijk te worden.

Chainlink kopen

Er is op dit moment nog geen manier om Chainlink (=LINK) direct te kopen. Dus de enige manier om LINK te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar LINK.

STAP 1: Ga naar een Handelsplatform

Als eerste moet je naar cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner, en ligt voornamelijk bij welke platform je fijner vindt werken qua interface.

Kies een van deze platformen en voer de stappen uit:

Binance
Ga naar Binance en maak daar een nieuw account aan.

Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je Binance account en klik rechtsboven op Funds, en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Zoek in het lijstje BTC-Bitcoin (als het goed is die standaard geselecteerd).

Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.

STAP 2: KOOP BTC

De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor het eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.

We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.

Bij betaling word je gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoin heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.

STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN

Eenmaal je Bitcoin gekocht en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.

Dit proces kan wel een ½ uur kosten, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.

STAP 4: KOOP LINK

Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op de handelsplatform die je hebt uitgekozen. Is het nu tijd om je Bitcoins te gebruiken om LINK te kopen.

Binance
Ga binnen de Binance homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de LINK/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de LINK/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met Buy LINK aangeven hoeveel LINK je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy LINK drukt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal LINK’s zien.

Wat is Chainlink

Chainlink-decentraal-oracle-blockchain

Chainlink is een decentraal tussenpersoon die off-chain en on-chain verbindt.

Chainlink wordt door zijn ontwikkelaars beschreven als een veilige blockchain-middleware. Chainlink heeft als doel om “smart contracts” te verbinden onderling allerlei blockchains. Dit wil Chainlink bereiken door smart contracten toegang te geven tot off-chain bronnen zoals Web API’s, data feeds en traditionele banktransacties.

Een smartcontract is een computertoepassing die wordt uitgevoerd op een gedecentraliseerde infrastructuur. Deze slimme contracten worden uitgevoerd zodra de contractuele relatie is voltooid ofwel het bepaalde aantal omstandigheden aanwezig zijn.

In andere woorden, Chainlink is een blockchain die zich richt op de connectiviteit tussen blockchains en andere off-chain applicaties. Denk maar als voorbeeld aan een Ethereum smart contract die een betaling op PayPal moet plegen.

In tegenstelling tot een traditioneel contract kan geen enkel partij de code of contract aanpassen en dus de uitvoering verstoren. waardoor een soort relatie ontstaat die niet afhankelijk is van vertrouwen in een van de partijen.

Dit is momenteel veel lastiger dan het klinkt omdat een smartcontract van Ethereum geen compatibiliteit heeft met de API van PayPal. Chainlink kan hierbij een tussen blockchain dienen zodat deze smart contract feilloos gemaakt en voltooid kan worden.

Waarom Chainlink

De ontwikkelaars achter Chainlink zijn van mening ook al zijn smart contracten revolutionair voor vele zakelijke sectors. Deze contracten nog niet in staan zijn om effectief te communiceren met systemen buiten hun blockchain netwerk. Waardoor het voor de zakelijke wereld heel moeilijk tot onmogelijk is om smart contracten te gebruiken.

Het Chainlink Ecosysteem draait om het LINK cryptocurrency en het LINK netwerk. De Chainlink team wil met behulp van API’s en andere soortgelijke middelen een toepasbare en bruikbare vorm van slimme contracten aan te bieden tot de zakelijke wereld.

Wat zijn Oracles

geen-decentrale-oracle
Een van de grote nadelen van de huidige infrastructuur van smart contracten is dat deze contracten gebaseerd zijn op informatie die beveiligd in het blockchain staat. Door de manier hoe een consensus is bereikt ( meer over dit onderwerp hier) in een blockchain met behulp van de miners is een interactie van buitenaf niet mogelijk met zoals data feeds.

Een manier om dit probleem op te lossen is met behulp van een blockchain middleware genaamd Oracle. Een Oracle is van belang omdat blockchains niet in staat zijn directe informatie buiten hun eigen netwerk te halen. Oracles zetten momenteel informatie op twee manieren om. De eerste methode gebruikt een notarisatie systeem, dat periodiek wordt geüpdatet. De tweede methode maakt juist gebruik van handmatige invoer.

De ontwikkelaars van Chainlink kwamen al snel tot de conclusie dat deze oplossing verre van ideaal was. De eerste methode is recursief, terwijl de tweede veel hoger ligt qua kosten.
Daarnaast hanteren beiden optie niet de filosofie van een blockchain wat toch een decentrale, trustless systeem wil zijn. Waardoor de essentie van een smart contract minder goed kan worden gehandhaafd.

Stel een smart contract voor die wordt geactiveerd op basis van een aandeelwaarde. De waarde van het aandeel wordt handmatig doorgegeven maar die blijkt foutief ingevoerd te zijn. Dan zal de smart contract zijn functie alsnog worden geactiveerd.

Chainlink ontwikkelaars zagen dat er een Oracle blockchain nodig was die zich hield aan de filosofie van een blockchain, ofwel decentrale en trustless was.

Chainlink biedt iedereen de optie aan om hun data feed of API direct aan de smartcontracten te leveren ter ruil van Chainlink tokens(=LINK). Een dergelijk een persoon wordt binnen het Chainlink netwerk gerefereerd als Node operators. Door middel van LINK zijn Node operators in staat hun API en andere data informatie direct aan smart contracten te verkopen. Wat tot gevolg heeft dat er een decentrale infrastructuur ontstaat die niet alleen interactie kan hebben met alles buiten de blockchain, maar ook schaalbaar en veilig en boven alles trustless is.

Hoe werkt Chainlink

Binnen Chainlink zijn er twee componenten werkzaam, de on-chain en off-chain. Waar LINK de benzine is van het netwerk. Data providers worden LINK uitgekeerd terwijl mensen die ze nodig hebben de LINK leveren voor de tussenstap.

On-chain

Het on-chain component van Chainlink houdt zich bezig met het filteren van de Oracles op zoek naar de data die gevraagd wordt door een bepaalde partij zijn smart contract.

Dit wordt gedaan met behulp van SLA ( Service level agreement) waarbij de Chainlink netwerk alle Oracle query’s verzamelt en sorteert op basis van een eigen model. Tot slot wordt deze verzameling als collectief Chainlink query geleverd aan de smart contract.

Off-chain

Het off-chain component van Chainlink bestaat uit Oracle nodes die verbonden zijn met de Ethereum netwerk. Deze component is onafhankelijk alle data aan het verzamelen uit verschillende off-chain nodes. Deze off-chain nodes kunnen uit meerdere industrieën afkomstig zijn.

Zo kan een zuivelfabriek een node aanvoeren met real-time verkoopprijzen van hun producten, of een aandelenhandel die de exacte prijzen doorgeeft aan de node. Zo speelt Chainlink de decentrale middelman die op lage kosten de onafhankelijke brug speelt voor de smart contracten.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *