Hopelijk heb je na het lezen van het vorige hoofdstuk een beter inzicht gekregen over wat Dash nou precies is en ook hoe je Dash het beste opslaat. Nu blijft de vraag: waar koop je Dash eigenlijk?

In dit hoofdstuk gaan we je alles vertellen over het kopen van Dash, maar ook over het handelen met Dash. Tot slot gaan we ook kort bespreken wat volgens ons de beste Dash brokers zijn voor Nederlandse gebruikers.

Soorten handelsplatformen

Broker

Een broker is een winkel die Dash koopt en verkoopt tegen euro’s. Een broker bezit een grote hoeveelheid Dash die vervolgens aan consumenten worden verkocht, maar ook weer wordt ingekocht tegen een bepaalde prijs. Waar is die prijs op gebaseerd? De prijs die brokers vragen voor Dash, is gebaseerd op de actuele koers + een extra tarief die zij meerekenen voor hun service.

Brokers zijn heel erg beginnersvriendelijk en hebben daarom altijd een overzichtelijke en simpele website. Dit is niet verrassend, omdat voor de meeste mensen de eerste stap van crypto’s vaak bij een broker begint.

Er zijn op het moment wel een aantal Nederlandstalige brokers voor crypto’s. Jammer genoeg is er daar maar één van die de optie biedt om Dash met iDEAL te kopen. Bij de rest is het alleen mogelijk om Bitcoin, Ether of Litecoin te kopen en deze vervolgens op een online handelsplatform te gebruiken om Dash te kopen.

Hieronder een top 3 lijst van de meest populaire online handelsplatformen om Dash (of Bitcoin) te kopen of te verkopen:
*Dash kopen met iDEAL? Litebit.eu is de enige broker in Nederland waar je direct Dash kunt kopen zonder Bitcoin als tussenstap te nemen.

Platform Zonder Verificatie Promotie
litebit €75,- geen
btcdirect €50,- geen
coinbase €0,- 10$ gratis in Bitcoin

Voor wie: Nieuwe of oude gebruikers die puur Dash willen kopen en willen bezitten of mensen die niet al  bekend zijn met het netwerk, maar z.s.m. willen beginnen.
Voor wie niet: Er zijn betere methoden om te handelen met Dash. Voor zulke gebruikers is CFD toch wat beter geschikt (en meer winstgevend).

Online handelsplatformen

Online handelsplatformen zijn het hart van cryptocurrencies, omdat ze kopers en verkopers van Dash (en vele andere crypto’s) met elkaar verbinden. Een handelsplatform heeft in tegenstelling tot een broker nooit een eigen voorraad van de munten die worden gehandeld. De functie is van een handelsplatform is dus niks anders dan kopers en verkopers met elkaar verbinden.

Een handelsplatform heeft allerlei handige functies zoals stop-loss limieten, om zijn gebruikers te helpen met het handelen. Daarnaast heeft het ook een hele belangrijke functie. Namelijk dat een handelsplatform de plek is waar de huidige prijs van een munt als Dash vandaan komt. Er is geen centrale plek die besluit wat de huidige waarde van Dash is, maar als je kijkt naar alle handelsplatformen en wat mensen bereid zijn voor Dash te betalen… dan kom je zo op een prijs.

Dat wil ook zeggen dat het niet zo raar is dat de prijs van Dash op een platform een stukje hoger of lager is dan de andere, gezien ze niet allemaal centraal verbonden zijn!

Voor mensen die hun huidige Bitcoin of Ether willen verkopen voor Dash of mensen die graag willen profiteren van de schommeling van de prijs van Dash, is een handelsplatform de meest geschikte plek om je Dash te laten. Dit kun je simpelweg doen door je Dash te verkopen tijdens de toppen en bij dalingen weer in te kopen. Dit is iets wat heel direct mogelijk is op zo’n platform.

Het is daarom ook niet het meest beginners-vriendelijke platform, omdat beginners al snel overdonderd kunnen raken door alle data en functies die een platform kan aanbieden. Daarnaast is er op een handelsplatform geen optie om direct Dash te kopen tenzij je al crypto munten bezit.

Hieronder een top 3 lijst van de meest populaire online handelsplatformen om Dash in te handelen:

Platform Trading fee Promotie
binance 0.1%-0.05% geen
cryptopia 0.2% geen
yobit 0.2% geen

Voor wie: Handelsplatformen zijn meer gericht op aspirante gebruikers die maximale winst willen maken op hun investering van Dash. Dit komt door het feit dat handelsplatformen de plekken zijn waar “all the magic happens” en jij als gebruiker optimaal gebruik kan maken van alle toppen en dalen die Dash maakt qua prijs. Dit is geschikt voor gebruikers die meer dan 1000 euro willen investeren in Dash.
Voor wie niet: Mensen die willen handelen in Dash maar zich niet willen verdiepen in allerlei gedoe zoals wallets etc.. In dat geval is CFD trading niet alleen makkelijker, maar ook winstgevender.

Online CFD handelsplatform

Sommige mensen investeren in Dash, omdat ze geloven in de technologie en achter het idee staan. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen! Het is geen groot geheim dat veel mensen Dash kopen om te profiteren van de enorme prijzengroei die deze cryptocurrency op dit moment maakt en heeft gemaakt sinds het begin van zijn bestaan.

Niet zo gek… Als je kijkt naar de groei in prijs van Dash het afgelopen half jaar, kun je ook zelf begrijpen dat Dash voor veel investeerders een hoog rendement heeft.

Wat nou als je als investeerder wilt profiteren van deze enorme groei, maar geen zin hebt om uit te vogelen hoe je Dash koopt en hoe je het moet bewaren? Voor die mensen is één van de beste methoden om te profiteren van Dash: CFD trading. CFD staat voor “contract for difference”. Zoals de naam al een beetje impliceert is dit een contract tussen twee partijen. In CFD handel ben je niet aan het handelen met Dash, maar met Dash CFD’s.

Dit kleine verschil brengt veel voordelen met zich mee, namelijk:

  • Een wallet, opslag of een broker is niet nodig! CFD handel is mogelijk met één druk op de knop.
  • CFD heeft een concept “leverage”, wat inhoudt dat je meer winst kan maken met kleinere investeringsbedragen.
  • CFD handel biedt niet alleen de mogelijkheid om te profiteren van een stijging(long) in de prijs van Dash, maar ook een daling(short) daarvan.

Een belegger heeft na wat onderzoek besloten om in Dash te investeren en gelooft dat de prijs van Dash gaat stijgen. Hij opent een CFD long positie voor 10 Dash t.w.v. 10.000 euro (= 10×1.000).

In een normale handel zou een investeerder hier 10.000 euro voor moeten investeren; maar om deze CFD positie te openen moet de investeerder alleen een bepaalde marge op zijn rekening hebben. In het geval dat de marge 10% is; moet de belegger 10.000×10% = 1000 euro marge op zijn rekening houden.

CFD handelsplatformen zijn veel beter geschikt voor beginners. Dit komt mede doordat ze veel complexe aspecten van het handelen optioneel aanbieden en het kopen en verkopen gemakkelijk kan met één druk op de knop! Daarnaast bieden ze ook een demoaccount aan waar je mee kunt handelen, zodat je een beetje een idee krijgt van hoe alles werkt.

Voor cryptocurrencies is dit zelfs dubbel zo waar, want je kan veel tussenstappen overslaan door een CFD handel te kiezen.

Als de waarde van Dash in de tussentijd is gestegen van 1000 naar 1100 euro, heeft de investeerder een winst die berekend wordt met eindprijs- begin. In andere woorden: 11000-10000=1000 euro. Een winst van 100%!

CFD trading heeft wel een nadeel en dat is dat je altijd het marge bedrag op je rekening moet hebben. Indien je dat niet hebt, wordt de trade gesloten.
Hieronder vind je de drie meest populaire CFD platformen voor Dash en andere cryptocurrencies:

Platform Min Deposit Promotie
plus500 €100 geen
etoro $200 geen
Your capital is at risk
avatrader €100 Tot wel €7500

Voor wie: Voor mensen die meer geïnteresseerd zijn in de potentiële winst die ze kunnen maken met Dash dan de achterliggende technologie, is CFD trading optimaal. Niet alleen kun je optimaal profiteren van de toppen en dalen, maar je kunt veel tussenstappen overslaan. Daarnaast maakt je m.b.v. leverage meer winst als je goede voorspellingen maakt.
Voor wie niet: Voor mensen die echt Dash willen bezitten is dit geen optie, aangezien je Dash CFD bezit maar niets van Dash zelf.

h4>Copy trading platform

Er bestaat nog een extra variant van CFD trading die copy trading heet. Vertrouw jij je eigen vaardigheden/besluitvaardigheid niet als het op Dash handelen aankomt? Dan is copy trading misschien iets voor jou.

Copy trading is een manier van handelen waarbij jij kunt besluiten om de stappen van een ervaren belegger te volgen. Je kunt op zo’n platform precies zien wat een belegger gemiddeld binnenhaalt in ROI. Vervolgens kun je ervoor kiezen om met je eigen account zijn acties te volgen en te recreëren. Dit is natuurlijk ongelofelijk fijn voor jou, maar ook de belegger heeft hier wat aan.

De belegger die je volgt krijgt namelijk een percentage van de winst die het platform maakt; dit kost jou natuurlijk helemaal niks. Een win-win situatie voor beiden partijen dus!

Verder is de werking van copy trading identiek aan een traditioneel CFD platform en wordt er gewerkt en gehandeld met CFDs.

Hieronder vind je de drie meest populaire copy trading platformen voor Dash en andere cryptocurrencies:

Platform Min Deposit Promotie
etoro $200 geen
Your capital is at risk
IIInvestments €3000 Geen
ZuluTrade Verschilt per broker Geen

Voor wie: De voordelen van copytrading zijn identiek aan die van een gewone CFD handel, alleen is copy trading zelfs nog handiger voor beginners.
Voor wie niet: Je kunt zien hoe goed iemand presteert, maar alsnog moet je een onbekende vertrouwen bij het beleggen van je geld. Dat idee is voor sommige angstig.

Offline handelsplatformen

Er is voor Dash geen officiële methode om offline aan je munten te komen (die is er wel voor Bitcoin).

De beste manier om dat anno 2018 te doen is door je Bitcoin wel offline te halen met contant geld en deze vervolgens te gebruiken om Dash te kopen op een platform.

  1. Ga naar LocalBitcoins en zoek naar een persoon / handelaar die in Nederland Bitcoin verkoopt voor contant geld. Controleer zijn reputatie door de ervaringen en reviews te lezen van andere mensen.
  2. Zet je gekochte Bitcoin in een exchange zoals Binance.
  3. Zet binnen die exchanges je Bitcoin om naar Dash.
  4. Je kunt er nu voor kiezen om je Dash in de wallet van de desbetreffende exchange te laten, of juist te transporteren naar je eigen wallet.

Voor wie: Voor mensen die graag Dash willen kopen met contant geld of liever anoniem blijven (gebruik dan wel Tor als browser).
Voor wie niet: Mensen die liever niet willen reizen voor het kopen van hun Dash of gewoon geen behoefte hebben om met contant geld Dash te kopen.

Hoe beoordeel je een Dash verkoper/handelsplatform

Controleer hun reputatie

Een van de eerste dingen die je moet doen is natuurlijk kijken of het wel een betrouwbaar handelsplatform is. Dit kan op verschillende manieren:

  1. Google de naam van de site + “review” en bestudeer het resultaat.
  2. Lees de “over ons” pagina van de Dash verkoper/handelaar.
  3. Vraag op een Bitcoin of Dash gerelateerde forum ervaringen van anderen! Een mooi voorbeeld van zo’n forum is bitcointalk

Volume en transactiekosten

Een goed teken van de betrouwbaarheid van een handel of broker is de hoeveelheid volume cryptocurrencies die ze behandelen. Je kunt dit vaak terug zien op hun site.

Duur verificatieproces

De meeste platformen hanteren een verificatie proces. Bij brokers kun je meestal niet eens gebruik maken van hun service zonder je zelf eerst te identificeren; terwijl handelsplatformen je uitgaves begrenzen.

Dit proces kan bestaan uit een foto van je ID of paspoort of het overmaken van een bedrag (meestal 1 cent) ter verificatie van je bankrekening.

Dit proces kan soms wel 2 dagen duren bij sommige brokers en het is iets dat nog steeds handmatig gecontroleerd moet worden.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *