Hoewel Dash gebruik maakt van Masternodes zijn er nog altijd miners die de blocks binnen de Blockchain creëren. Voor vele die net duiken in de wereld van de cryptocurrencies is het idee van Dash mining een best vreemd. Hoe is het nou mogelijk dat een digitaal munt gedolven kan worden? Maar waarom is mining überhaupt nodig en hoe begin je eraan?

In dit hoofdstuk gaan we je dat allemaal precies vertellen. We gaan uitleggen hoe Dash mining precies te werk gaat, waarom het zo belangrijk is voor het netwerk en tot slot gaan we je vertellen hoe je zelf kunt beginnen met het minen van Dash.

Hoe werkt Dash mining

Omdat een Blockchain een decentraal netwerk is, en daardoor geen centrale plek is die de transacties controleert. Heeft een Blockchain een methode nodig om de transacties te verifiëren op correctheid en fraude.

Dit verificatie proces wordt binnen cryptocurrency mining genoemd, en dat geld ook voor Dash. Alle miners binnen het Dash netwerk gebruiken hun computationele kracht (=processorvermogen) om iedere nieuwe block in de Dash Blockchain crypto grafisch te ontcijferen en te controleren. Dit ontcijferproces is eigenlijk niks anders dan dat hun computers het antwoord steeds gokken totdat een van de miners het correcte antwoord heeft gegokt. Iedere gokpoging wordt een Hash genoemd. Op het moment dat een miner de juiste Hash heeft gevonden voor de huidige Block ontvangt de miner een beloning(=een aantal Dash) voor de stroom en moeite dat hij heeft gedaan voor het netwerk. Vervolgens wordt het Block binnen het netwerk verwerkt.

Om een beter beeld te geven hoe dit werkt, stel een situatie voor met twee miners. Zowel Miner 1 en Miner 2 zijn bezig met het oplossen van een Block. Als Miner 1 de Hash als eerste vindt dan krijgt Miner 1 de beloning. Miner 2 zal automatisch stoppen met het huidige Block op het moment dat Miner 1 de Hash heeft gevonden, en gaat verder met de volgende Block. Dit proces wordt ook vaak PoW (= Proof of Work) genoemd. Omdat er werk nodig is om bewijs dat de transactie geldig is.

Proof of Work maakt het onmogelijk om vals te spelen in een Blockchain. De reden daarvoor is vrij eenvoudig. Het vinden van de juiste Hash kost een enorme hoeveelheid computationele vermogen, terwijl het controleren van de Hash bijna geen computionele vermogen kost. Als analogie: het maken van een Sudoku puzzel is een ruim stuk moeilijker dan een Sudoku puzzel controleren op correctheid.
Dit verificatie proces moet iedere 2.5 minuten(=gemiddelde blocktijd) gebeuren binnen het Dash netwerk. De inkomst als miner is dus een mix tussen geluk en hun totale computationele vermogen minus de kosten van de stroom!
TIP: binnen dit artikel gaan we vaak het woord hashrate gebruiken. Dat is de computationele eenheid om de snelheid van het ether mining mee aan te duiden.

Verschil met Bitcoin

Er zijn in totaal 2 verschillen tussen Bitcoin en Dash, maar hun “Proof Of Work” is vrijwel identiek. Beiden zijn aan te raden met speciale X11 ASIC miners. Het enige verschil tussen hun PoW is dat Bitcoin een Blocktijd heeft van 10 minuten, terwijl die van Dash 2.5 minuut is.

Wel is er een duidelijk verschil tussen Dash en Bitcoin qua Blockbeloning. Terwijl die van Bitcoin om het aantal blokken halveert, Dash heeft een dynamischere beloning systeem. Dash beloning is gebaseerd op de volgende rekensom :

2222222/(((Difficulty+2600)/9)^2)

. De totale beloning wordt iedere jaar kleiner met 7.14%.

Tot slot is het grootste verschil tussen Dash en Bitcoin dat Dash één twee lagen systeem heeft en ook “Proof of Stake ” is.
Dat wil zeggen dat de miners maar 45% van de beloning krijgen, terwijl Masternodes ook 45% krijgen ( 10% is voor andere doeleinden). Terwijl bij Bitcoin 100% van de beloning naar de miners gaat.

Beginnen met Dash mining

Nu je een beter beeld hebt bij wat precies het delven van Dash inhoudt, wil je misschien zelf beginnen met het minen van Dash. Nou is het maar de vraag hoe je eraan begint? Je kunt het in principe op twee manieren aanpakken.
De eerste methode is dat je zelf de benodigde hardware aanschaft en installeert. Deze optie is vrij uitdagend voor mensen met geen technische kennis, maar heeft wel als voordeel dat je veel meer controle hebt over je mining voertuig.

De tweede optie is het gebruiken van een Dash Cloud mining service. Het gebruik van een Cloud mining service maakt het proces heel erg simpel, en vereist totaal geen technische kennis. Het nadeel is dat je minder in eigen handen hebt, en dus minder kan optimaliseren.

Onthoud dat Dash mining niets anders is dan een spelletje optimalisatie, hoeveel Dash kun je minen voor zo weinig mogelijk stroom.

STAP 1: KIES DE JUISTE DASH CLOUD MINING SERVICE

Het concept van cloud mining is heel erg nieuwe in de crypto wereld, maar wel een die steeds populairder wordt. Cloud mining is een aantrekkelijke deal voor de meeste, die graag willen profiteren aan de stijging en delven van Dash, maar niet de technische kennis of tijd bezitten om een mining rig op te stellen.

Daarnaast is Cloud mining in sommige landen( zoals Nederland) gewoon veel voordeliger dan traditionele mining. Waarom? Omdat onze stroomprijzen gemiddeld hoger liggen dan andere landen zoals de Verenigde Staten.

Wat is een Dash Cloud mining service nou precies? Het is gelukkig heel gemakkelijk uit te leggen! Een cloud mining provider zet zijn computationele vermogen te huur voor mensen die geïnteresseerd zijn. In andere woorden, je kunt bij ze een contract afsluiten voor een bepaalde tijd( zoals een maand), waarbij zij je een bepaalde Hashrate beloven. Na het initiële opzet. Wat eigenlijk niks anders is dan een koppeling leggen met je Dash wallet, kan je aan de slag. Vervolgens zul je geleidelijk de gedolven Dash in je wallet zien verschijnen.

Je kunt zelf berekenen hoe lang je moet minen met je cloudminer om je investering in Dash eruit te halen en winst te maken door deze rekenmachine te gebruiken. Onthou dat je met cloud mining geen elektrische kosten maakt, dus die kun je in deze rekenmachine op 0 zetten.

Een aantal aan te raden Dash Cloud mining providers zijn:

Of…

Stap 1:Kies de beste Dash mining hardware

Het eerste wat je nodig hebt om een Dash mining rig te maken is natuurlijk de computationele gedeelte. Hiervoor kun je kiezen voor een traditionele grafische kaart of juist een speciale ASIC.

Dash gebruikt de X11 algoritme om te minen binnen het netwerk. Het idee van X11 ten opzichte van SHA256 ( Bitcoin’s algoritme), was dat het lastiger was om een ASIC miner te maken voor X11. ASIC miners zijn gespecialiseerde processoren die veel effectiever werken dan een gewone grafische kaart of een processor. ASICs kunnen een veel hogere Hashrate produceren dan de gewone cpu/gpu kan.
asic miner
De realiteit was echter anders dan de ontwikkelaars van Dash in ogen hadden. Er kwamen al snel gespecialiseerde ASIC miners op de markt die werkte op X11. Het is dus aangeraden om een ASIC Miner te gebruiker op Dash te minen.
Een aantal ASICs om naar te kijken zijn:

  • Antminer D3(= momenteel de beste op de markt)
  • Baikal Mini Miner

Wil je toch liever none-ASIC miner gebruiken dan raden wij een van deze GPU’s aan. Deze hebben een hoge hashrate maar een lage energiegebruik.

Je kunt de hashrate gebruiken samen met je energiekosten van de ASIC/GPU om met deze rekenmachine de ROI uit te rekenen.

Stap 2:Kies een mining pool

Als je eenmaal je Dash mining rig in elkaar hebt gezet en wilt beginnen met het delven is het tijd om een mining pool uit te kiezen. Het gebruik van een mining pool is optioneel, maar we raden het sterk aan.

Wat is een mining pool nou precies? Een mining pool is een groep Dash miners die samen een block ontcijferen, met als voorwaarde dat ze de beloning eerlijk verdelen. Je kunt ervoor kiezen alleen te werk te gaan en niet je Hashrate te bundelen, maar dan is het kans dat je een block sneller oplost met zo een dergelijke groep veel kleiner.

Een aantal voorbeelden van Dashmining polen zijn:

Stap 3:MAAK EN VERBIND JE Dash WALLET

Het belangrijkste stap is natuurlijk de miner te verbinden met je dash wallet. Daar doe je het namelijk voor. Je kunt de Dash miner met iedere soort wallet adress verbinden ( hoewel exchanges er geen grote fan van zijn).
Voor meer informatie over wallet kun je de voorgaan hoofdstuk lezen over de beste Dash wallet.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *