In dit hoofdstuk gaan we je uitleggen wat een Dash wallet nou precies is, uit welke Dash wallets je kunt kiezen en wat de beste Dash wallet is per categorie.
Voor we beginnen is het natuurlijk belangrijk om even uit te leggen wat een Dash wallet überhaupt is. Voor de meesten is het concept nogal vreemd, want waarom zou een digitale valuta een portemonnee nodig hebben?
De reden daarvoor is dat Dash net als elk andere cryptocurrency decentraal beheerd is. In andere woorden, er is geen andere partij die verantwoordelijk is voor het bewaren van jouw Dash. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geld!
Je hoeft hier niet door te schrikken, want het is gelukkig niet zo eng als het initieel lijkt. De werking van een wallet is niet alleen gemakkelijk maar lijkt best veel op het traditionele internet bankieren wat we gewend zijn.
Wat is een Dash wallet?
Een Dash wallet is een digitale portemonnee voor je Dash. Als we Dash coin nemen als digitale representatie van fysiek geld, dan zouden we een Dash wallet kunnen zien als een digitale vertaling van een portemonnee. Een plek waar wij ons geld digitaal bewaren. Als je nu denkt… is dat niet gewoon een normale rekening bij de bank? Dan heb je inderdaad goed opgelet want een rekening bij de bank is in principe exact hetzelfde. Alleen regelt de bank normaal de veiligheid van je rekening. Daarom vraagt een bank ook vaak een bepaald bedrag per jaar voor het behouden van je rekening of betaal je een bedrag als je een nieuwe rekening wilt openen.
Bij Dash kost het maken van deze “rekeningen” (=wallets) helemaal niks. Je kunt met Dash kosteloos nieuwe wallet adressen opstellen en beheren!
Een wallet, oftewel een wallet adres, is vergelijkbaar met een rekeningnummer dat je krijgt bij een traditionele rekening. Het enige verschil tussen een wallet adres en een bankrekeningnummer is dat een wallet adres twee componenten heeft, terwijl een bankrekening er maar één heeft.
Een Dash wallet bestaat uit een Public en een Private key. Beiden zijn niets anders dan een reeks getallen en cijfers die er zo uitzien:“XjihVnyCdGK3LoQWJA3XLQsKr1xmZXYtGc”.
Hoewel ze er hetzelfde uitzien dienen ze beide voor een andere functie.
De Public key is een adres dat je gebruikt als je Dash wilt ontvangen. De naam impliceert al dat het een openbare sleutel is. Niemand vindt het namelijk erg om zomaar geld te ontvangen.
De Private key is een adres dat je gebruikt om Dash te versturen. In andere woorden, alleen met een Private key kan jij geld uitgeven vanuit jouw wallet. Om deze reden wordt deze sleutel Private genoemd. Je wilt niet dat iemand zomaar jouw Dash uitgeeft!
Deze twee componenten zijn meteen het grootste verschil tussen met Dash betalingen ontvangen en uitvoeren, en hetzelfde doen met een traditionele bankrekening.
In een traditionele rekening heb je maar één adres (= je rekeningnummer) waar je zowel geld op kan ontvangen en versturen. Toegang tot je rekening krijg je door simpelweg een pincode in te voeren. Bij Dash is er geen pincode, maar is de Private key het adres waarmee je geld verstuurd.
Is dat het enige verschil? Dat is inderdaad alles! Het proces zelf is heel erg intuïtief.
Wil je Dash ontvangen van een vriend of vriendin? Dan moet je aan hen jouw Public key doorsturen. Deze kunnen ze vervolgens opgeven (in hun wallet) tijdens de betaling.
Wil je juist geld versturen? Dan moet jij de Public key weten van de ontvanger. Tijdens het proces moet jij je Private key invoeren voordat de betaling gemaakt kan worden.
In werkelijkheid is dit proces heel gebruiksvriendelijk, mede door het feit dat zowel Dash sturen als ontvangen gedaan kan worden met het scannen van QR-codes.
Inhoudsopgave
Soorten Dash wallets
Er zijn in totaal wel 5 soorten Dash wallets beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Iedere soort heeft zo weer zijn eigen voor- en nadeel. Het is daarom belangrijk dat je bij iedere soort kort te horen krijgt wat de voor- en nadelen zijn, maar ook voor welke doeleinden ze het best geschikt zijn.
’Cold’ en ‘Hot’ Dash wallets
Dash wallets kun je onderscheiden in twee categorieën: koude opslag en warme opslag. Dit wordt vaak ook wel een Hot wallet of Cold wallet genoemd.
Cold Dash wallets
Cold Dash portemonnees zijn wallets die niet direct verbonden zijn aan het internet. Dit zijn wallets die offline worden bewaard en daarom fysiek kunnen worden opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat de wallet en daarmee dus ook je Dash niet op een Cloud of website is opgeslagen. Hierdoor is je Dash veiliggesteld van allerlei cyberaanvallen!
Mede door deze reden wordt koude opslag beschouwd als de beste wallet voor mensen die een grote hoeveelheid Dash langdurig willen bewaren. Daardoor kun je deze soort wallet beschouwen als een soort spaarrekening voor je Dash.
Hardware Dash Wallet
Hardware wallets zijn de veiligste manier om je Dash te bewaren op een koude opslag. Wat is een hardware wallet? Dat is een speciaal apparaatje ter grootte van een usb, waarmee verbinding gemaakt kan worden met je computer via een kabel. In dit apparaat wordt al je Dash (maar ook andere cryptocurrencies) vervolgens bewaard.
Een hardware wallet heeft een interne computer die het in staat stelt zonder een internetverbinding Private keys aan te maken. Daarnaast zijn ze erg robuust en hebben ze ook zelf extra veiligheid ingebouwd om te zorgen dat niemand zonder toegang bij de wallet kan.
Hierdoor zijn ze enorm veilig, en daarom raden wij ze ook sterk aan als je in bezit bent van een groot aantal Dash.
Het is wel mogelijk om een hardware Dash wallet voor dagelijkse Dash transacties te gebruiken. Het is echter nooit zo snel en gemakkelijk als een mobiele wallet of een wallet die zich op een website bevindt. Om deze reden worden hardware wallets vaak gebruikt als een lange termijn opslag plek voor Dash.
Cryptocurrencies worden steeds populairder en daardoor is de vraag naar hardware wallets enorm gestegen. Dit zien we terug in het aantal dat ieder jaar op de markt verschijnt! Op het ogenblik zijn er echter maar 3 Dash hardware wallets die volgens ons en vele andere Dash gebruikers het beste presteren.
Product | Review | Prijs | |
---|---|---|---|
Ledger Nano S | Ledger Nano review* | €34.80 | |
Trezor | Trezor review* | $99 | |
KeepKey | KeeyKey review* | €239 |
*Wij zijn druk bezig met het proces om onze reviews te reviseren
Papier Dash wallet
Wat nou als je totaal geen fan bent van al die technische snufjes? Gelukkig is ook daar een oplossing voor! Want wat is een wallet nou eigenlijk? Niks anders dan een Private en Public key. Je zou ze gemakkelijk op papier kunnen schrijven, printen en daarheen je Dash kunnen sturen!
Net als een hardware wallet is een paper Dash wallet ook heel erg veilig, omdat de wallet geen verbinding heeft met het internet. Daarnaast kun je deze wallet gemakkelijk thuis uitprinten en bewaren! Nog belangrijker, het kost je (behalve inkt) helemaal niks.
Een Dash paper wallet is zo gemaakt, ga naar deze deze website. Klik op paper wallets in de navigatie en stel het aantal adressen in dat je wilt genereren. Voilà! Dan heb je net als in het figuur een Dash wallet die je gemakkelijk kunt uitprinten.
Deze Dash wallets hebben zelfs een QR code om het versturen en ontvangen van je Dash gemakkelijker te maken. Je kunt de Private QR code gebruik om Dash te versturen, en de Public QR code om Dash te storten.
Een Dash wallet van papier heeft echter twee nadelen, dat de inkt waarmee het is geschreven kan degraderen, maar ook dat je er geen back-up van kan maken. Als jij je papieren wallet kwijt bent, is ook al je Dash echt kwijt.
Hot Dash wallets
Hot Dash wallets zijn portemonnees die verbonden zijn met het internet.
Het grootste voordeel van deze wallets is dat ze overal, waar je internet hebt, beschikbaar zijn. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor regelmatig gebruik.
Het nadeel is dat je hierdoor eventueel cybercriminelen toegang geeft tot je Dash, of dat je de verantwoordelijkheid qua veiligheid aan een derde partij toevertrouwd.
Hierdoor is het nooit verstandig om een grote hoeveelheid Dash op te slaan in een Hot Dash wallet.
Onveilig is wel een extreme kijk op dit type opslag. Het gaat ervan uit dat grote bedrijven zomaar failliet of gehackt kunnen worden. De kans dat zoiets voorkomt is natuurlijk heel erg klein.
Dash desktop portemonnee
Een desktop Dash wallet is gemaakt om gedownload en geïnstalleerd te worden op een computer, tablet of laptop. Ze zijn zowel “hot” als “cold” in de zinnen dat ze bruikbaar zijn op computers die zo wel verbonden als niet verbonden zijn met het internet. Een dergelijke wallet wordt ook wel een “Core wallet” of “Full node” genoemd.
In principe is een Dash Core wallet geen wallet, maar de gehele Dash blockchain zelf. Hierdoor kan hij ook dienen als een wallet waar men gebruik van kan maken. De Dash core wallet kun je vinden op de officiële site van Dash.
Dash online portemonnee
Als je zoekt naar wat meer gebruiksvriendelijkheid is het aan te raden om een online Dash wallet te gebruiken.
Zo een dergelijke wallet is in principe gemaakt door een derde partij, waarbij je Dash in een cloud of server wordt bewaard. Dit brengt natuurlijk wel wat risico met zich mee, maar dit aspect wordt gecompenseerd door het gemak. Een voorbeeld van een online wallet is bijvoorbeeld Jaxx die niet alleen werkt voor Dash maar ook andere crypto’s.
Jaxx werkt zowel op de mobiele telefoon als op je desktop en hierdoor heb je een middel om meerdere crypto’s in een centrale plek te bewaren of mee te nemen.
Het is echter niet aan te raden om ooit een grote hoeveelheid Dash in een online wallet te houden.
Hoe maak ik veilig gebruik van mijn Dash?
Een goede encryptie is het halve werk
Alle moderne wallets (behalve één van papier) hebben de optie om je wallet te beveiligen met een wachtwoord. Het is natuurlijk belangrijk dat je deze optie gebruikt om ervoor te zorgen dat je Dash veilig wordt bewaard. Het is echter net zo belangrijk om een “goed” wachtwoord te gebruiken.
Een goed wachtwoord is een wachtwoord dat niet gemakkelijk gehackt of geraden kan worden door een cybercrimineel. Hackers zijn in staat veel wachtwoorden met computers te kraken, door simpelweg alle vormen van woorden in te voeren.
Om ervoor te zorgen dat een wachtwoord niet zomaar gekraakt kan worden, moet je het volgende begrijpen. Een goed wachtwoord is niet gedefinieerd in hoe complex hij is maar juist hoe lang hij is. Veel mensen denken dat een complex wachtwoord juist moeilijk te kraken is, maar hier is niks van waar. Een kort complex wachtwoord is voor een cybercrimineel een eitje om te kraken.
We raden het daarom aan dat je kiest voor een zin als wachtwoord die je makkelijk kunt onthouden. Een voorbeeld van een dergelijk wachtwoord is bijvoorbeeld “Ditiseenveiligww.”; dit voorbeeld zou een computer 2 quadriljoen jaar kosten om te kraken.
Maak voldoende back-ups
Back-ups maken van je wallet is heel makkelijk. Je moet namelijk alleen maar een kopie maken van het bestand en deze bewaren.
Vergeet daarom niet dat je om de x tijd een back-up moet maken van je Dash wallet en deze op meerdere plekken moet bewaren. Hopelijk zul je ze nooit nodig hebben, maar in het geval van nood (diefstal, of brand) is het een groot zegen dat je Dash veilig is.
Indien van toepassing, maak gebruik van multisig
Je zult je vast afvragen: wat is multisig? Multisig staat voor multi-signature-transactions of in andere woorden een transactie die meerdere handtekeningen vereist. Dit betekent dat bij een transactie meerdere partijen een bevestiging moeten geven, voordat de transactie daadwerkelijk uitgevoerd wordt.
Dit is een extra laag veiligheid die kan voorkomen dat iemand zomaar aan je Dash kan zitten. Het is ook een fijne functie voor mensen die een Dash wallet willen delen voor een zakelijk doeleinde. Je hebt hierdoor de zekerheid dat niemand zomaar geld kan uitgeven zonder de ander zijn toestemming.
TIP: Je kunt multisig ook met meerdere apparaten gebruiken. Dit betekent dat je niet extra mensen nodig hebt om je Dash wallet veilig te houden, maar gewoon zelf op meerdere apparaten; zoals een ipad en telefoon, je transactie moet keuren.
Een grote hoeveelheid Dash? Ga dan offline
Als je van plan bent om een grote hoeveelheid Dash te kopen, dan is het bijna een verplichting om een offline wallet te gebruiken.
Een offline wallet is vele malen veiliger dan een online wallet en hiermee weet je altijd zeker dat niemand aan jouw Dash kan komen. Bij hele grote hoeveelheden Dash (boven de 1000) is het altijd verstandig om een hardware wallet aan te schaffen.
Veel gestelde vragen: Dash Wallet
Zijn Dash wallets veilig?
Dash is een Blockchain en hierdoor van nature enorm veilig. Helemaal omdat een wallet niet echt de Dash bewaart maar juist de transacties binnen het netwerk.
De veiligheid van je wallet zelf is afhankelijk van hoe jij ermee omgaat. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om je private key voor jezelf te houden. Aangezien dat de enige manier is om toegang te krijgen tot je wallet, is het aan jou om hem veilig te bewaren en niet kwijt te raken.
Is een DashWallet anoniem?
Alle transacties en wallets binnen de Dash Blockchain zijn van nature open tot bezichtiging voor iedereen. Toch zijn alle wallets en transacties wel anoniem, want een wallet is niks anders dan een serie getallen en letters. Een wallet bevat geen persoonsgegevens, waardoor iemand je wallet aan jou kan verbinden.
Het is wel zo dat op het moment dat je wallet in verbinding komt met een bankrekening, omdat je geld stort of ontvangt vanuit een wallet, de anonimiteit van nature snel weer weg is.
Vanwege dit aspect wordt Dash ook wel pseudo-anoniem genoemd.
Het is echter wel mogelijk om binnen het Dash netwerk anoniem te blijven door gebruik te maken van PrivateSend transacties.
[…] NextDash wallet […]