Sinds zijn creatie in 2009 heeft Bitcoin veel populariteit gekregen als een digitale valuta. Deze populariteit heeft niet alleen gezorgd voor een enorme prijsstijging van Bitcoin maar ook voor een grote hoeveelheid nieuwe leden in de crypto wereld. De influx van nieuwe leden heeft de vraag voor de adoptie van Bitcoin als betaalmiddel in winkels enorm vergroot.

Echter werd al snel duidelijk dat Bitcoin als een betaalmiddel bij bijvoorbeeld de AH niet zo ideaal is als er initieel gedacht werd. De confirmatie snelheid van de transactie van Bitcoin maakte het lastig om snel aankopen te doen bij een winkel om de hoek. Er werd gekozen voor een zero-confirmatie transactie methodiek die wel werkte, maar een centrale vertrouwenspersoon nodig had. Daarnaast was deze methodiek sterk tegen de basisprincipe waar Bitcoin voor staat. Namelijk dat een tussenpersoon onnodig moet blijven. Wat nog belangrijker was, is dat door de populariteit de mining moeilijkheidsgraad van Bitcoin steeds groter werd, wat als gevolg enorme transactiekosten leverde.

Het werd al snel duidelijk dat Bitcoin wel kon dienen als een waarde-active middel (net als goud), maar dat er een betere, snellere oplossing moest komen om simpele betalingen te kunnen doen.

Dash (voorheen XCoin en Darkcoin) kwam met een oplossing voor dit probleem, en werd de eerste privacy-gerichte cryptocurrency in de wereld. Dash stelde een aantal verbeteringen voor, in tegenstelling tot wat Bitcoin deed. Dit resulteerde in een anonieme cryptomunt die niet alleen veilig transacties kon uitvoeren, maar ook in staat is tot het uitvoeren van instant-transacties.

Hierdoor is het een zeer aantrekkelijke blockchain geworden om in te investeren. Dat komt niet alleen door het revolutionaire gebruik van van een blockchain, maar ook doordat deze crypto hetzelfde patroon laat zien qua prijs als Bitcoin. Hierdoor willen steeds meer en meer mensen profiteren van de groei en populariteit van de blockchain, en willen ze zoveel mogelijk Dash kopen nu het nog voor een relatief goedkope prijs beschikbaar is.
Maar waar begin je als je geïnteresseerd bent in het investeren of kopen van Dash? Waar sla je ze op en wat is de beste plek om ze te kopen?

Voor wie is deze handleiding?

Deze handleiding is gericht op mensen die in Dash willen investeren, of die gewoon meer willen weten over deze revolutionaire blockchain.
Wij bespreken binnen deze handleiding alles wat je moet weten om mee te doen aan deze digitale revolutie!

Waarom hebben wij deze handleiding gemaakt?

Dash bestaat al sinds 2014 , toen nog onder de naam XCoin, en heeft sindsdien enorme sprongen gemaakt in populariteit, functionaliteit en ook waarde. Steeds meer en meer mensen kiezen er daarom voor om een deel van hun inkomen om te zetten in Dash.

Toch is er rondom Dash in Nederland veel verwarring. Veel mensen hebben geen idee hoe ze met het netwerk overweg moeten en waar ze moeten beginnen. Terwijl anderen juist niet begrijpen wat het verschil is tussen Dash en Bitcoin. Of ze worstelen met de vraag of het investeren in, kopen van of werken met Dash enorme technische achtergrond vereist. Verder zijn er heel veel vragen omtrent Masternodes, een speciale Node die mensen zelf kunnen creëren voor een beloning.
Het goede nieuws is dat vele van deze zorgen en vragen simpel zijn beantwoord en/of misplaatst zijn. Je zult al snel merken dat werken, betalen en geld ontvangen binnen het Dash netwerk niet alleen simpel werkt, maar zelfs gemakkelijker en sneller gaat dan bij je eigen bank! Als eenmaal de eerste stap is gezet, zal je snel merken hoe intuïtief het netwerk wel niet is.
Daarnaast ga je ook begrijpen wat Dash zo populair maakt en zul je meer bekend raken met alle in’s en out’s van deze cryptocurrency.
Het doel van deze handleiding is om je te helpen met het zetten van de eerste stap! We kunnen het ons goed voorstellen dat als je voor het eerste keer Dash koopt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben deze handleiding gemaakt om je te begeleiden bij je eerste aankoop van Dash, en je te helpen bij de keuzes die je kunt maken onderweg hierheen. We bespreken hierin aspecten van Dash zoals:

  • Dash wallet, wat voor soorten zijn er en hoe kies je de beste uit?
  • Op welke manieren je in Dash kunt investeren. Welke brokers zijn betrouwbaar?
  • Hoe zorg je ervoor dat je veilig gebruik maakt van je Dash?
  • Wat de verschillen zijn tussen Dash en Bitcoin.
  • Wat is een Dash Masternode en hoe zet je er één op?

Hoe moet je deze handleiding gebruiken?

Ten eerste, raden wij het sterk aan dat je deze pagina te bookmarken in je browser, zodat je altijd terug kunt komen als je nog vragen hebt.

Deze handleiding is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken die ieder een aspect van Dash beschrijft. In andere woorden, elk hoofdstuk is een mini handleiding op zichzelf!
Om deze reden kun je ervoor kiezen hoe je precies de handleiding doorneemt. Als je geheel nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies dan raden wij je sterk aan om het gehele handleiding wel een keer door te nemen.

Heb je al een sterk beeld van hoe en wat een blockchain is en ben je niet geheel nieuw binnen deze wereld? Dan kun je gerust springen naar het hoofdstuk die het meest relevant is aan je vraag.
Belangrijk: Belangrijk : Als je op zoek bent naar de beste plek om Dash te kopen, dan kun je meteen doorgaan naar hoofdstuk 4.
wat is dashDash is in één zin te beschrijven als ‘s werelds meest geavanceerde DAO… Maar wat is een DAO? DAO staat voor Decentralized Autonomous Organisation. Een DAO is een organisatie van mensen die communiceren met behulp van een netwerk protocol. Wat eigenlijk betekent dat ze met elkaar communiceren met een set regels.

Deze groep is vervolgens in staat om met behulp van de set regels tot consensus (=overeenkomst) komen wat deze regels moeten zijn, maar ook dat deze regels worden uitgevoerd. In andere woorden, iedere op Blockchain gebaseerde netwerk is van nature een DAO. Bitcoin was de eerste DAO, waarvan de deelnemers de miners waren. De protocol van Bitcoin is het Bitcoin protocol en die word door de miners besloten.

Het is belangrijk om te onthouden dat een DAO niet kan functioneren zonder een economische drijfveer. Wat betekent dat alle mensen(miners) die in een normale Blockchain als Bitcoin, Blocks genereren. Hiervoor worden zij beloond/betaald door het netwerk.

Evan Duffield, één van de ontwikkelaars achter Dash, realiseerde dat deze methode niet logisch was als het doel van de Blockchain was om een betaalmiddel te worden. Een betaalmiddel wat snel en effectief is voor miljoenen, heeft meer taken dan de taken die alleen een miner kan vervullen.

Duffield realiseerde dat de beloning niet 100% geconsumeerd moest worden door de taak van de miners, maar ook door de andere taken. Dat maakt Dash al een fundamenteel ander DOA dan andere Blockchains.

De Blockbeloning van Dash is niet verdeeld in één, maar in drie delen. De eerste 45% gaat naar Dash miners, de andere 45% gaat naar de Masternodes(= een server variant van een Full Node), en de laatste 10% wordt apart gelegd voor de banen of taken die het Dash DAO noodzakelijk vindt.

Met behulp van die 10% kan Dash als Netwerk mensen inhuren zoals marketeers, ontwikkelaars, onderzoekers en administrators. Deze besluiten worden allemaal decentraal en binnen het DAO besloten, door simpelweg te stemmen wie dit geld krijgt.

Wie mogen er stemmen? Naast het uitvoeren van essentiële functies binnen het netwerk zoals PrivateSend en InstantSend, mogen de Masternode houders ook stemmen hoe deze 10% van de Blockbeloning wordt gebruikt. Wat als gevolg heeft dat Dash veel efficiënter is in besluiten maken dan zijn voorganger Bitcoin.

Zo zijn er al consensussen geweest over de allocatie van die 10%.

Wat is een Full Node

Een computer die verbonden is met een Blockchain netwerk zoals Bitcoin wordt een Node genoemd. Toch is niet iedere Node gelijkwaardig!
In een Blockchain onderscheidt men altijd twee soorten Nodes; een lightweight Node of een Full Node.

Een lightweight Node, ook wel een lightweight wallet genoemd, is een computer/wallet die geen kopie heeft van de hele Blockchain. Hierdoor neemt een lightweight Node veel minder harde schijf in beslag, en gebruikt minder bandbreedte.

De lightweight Node doet dit door maar een deel van de Blockchain te downloaden, en gebruikt een methode van verificatie dat SPV heet. Het probleem is echter dat zo’n Node alleen werkt als je persoonsgegevens bekend zijn, want dit biedt ook gevaren voor het kapitaal dat in de wallet zit.

Een Full Node installeert de gehele Blockchain en controleert die op basis van de consensus (=regels) binnen die Blockchain. Als een transactie of blok zich niet aan de regels houdt, wordt deze absoluut afgewezen, ongeacht wat andere Nodes in het netwerk vinden.

Full Nodes doen wat correct is, ongeacht de situatie

Voor een Full Node heeft een miner vrij gelimiteerde macht, ze kunnen transacties opnieuw ordenen en verwijderen. Maar dat gaat allemaal wel ten koste van een boel computationele vermogen. Maar door de bestaan van Full Nodes, kunnen miners nooit het hele netwerk vernielen.

Masternodes

Het Core team van Dash realiseerde zich dat het concept van Full Nodes veel meer kon bereiken als het concept van Bitcoin werd aangepast. Ze wilden dat hun cryptocurrency een extra vorm van een Node kon creëren die niet alleen de functie van een Full Node kon vervullen binnen het netwerk voor zichzelf, maar voor alle gebruikers.

Zo ontstond de Masternode binnen het Dash netwerk. Een Masternode moet drie taken uitvoeren voor het netwerk.

  1. InstantSend – Speciale transacties die in 4 seconden zijn afgerond.
  2. PrivateSend – Transacties die geheel privé zijn.
  3. Het maken en bewaren van een kopie van de gehele Blockchain.

Voor het uitvoeren van deze 3 cruciale taken krijgt de Masternode houder, in tegenstelling tot een Full Node, wel een stimulans. Het onderhouden en werkzaam houden van een computer 24/7 kost namelijk tijd en stroom. Hierdoor krijgt de Masternode houder 45% van iedere blok beloning die de miners hebben gecreëerd. Daarnaast hebben Masternode houders ook stemrecht die ze mogen gebruiken om veranderingen door te zetten in het Dash netwerk, maar ook waar de resterende 10% van de bestedingen heen gaat.

Maar hoe zorg je ervoor dat de Masternode houders altijd de juiste keuzes maken voor het gehele netwerk? Je moet ervoor zorgen dat de houders van de Masternode zelf enorm verlies of baat hebben bij een gezond netwerk. Hierom moet iemand 1000 Dash vastleggen om een Masternode te creëren. Deze 1000 Dash blijft vast gehouden worden door het netwerk zolang de Masternode werkzaam is. Hierdoor wilt Dash ervoor zorgen dat de Masternode houders altijd actief bezig zijn met het maken van de beste besluiten.

Dit heeft niet alleen voor stabiliteit gezorgd, maar ook voor een enorme prijsstijging! Dit komt door het feit dat de munten die gebruikt worden in Masternodes, niet op een handel beschikbaar zijn, wat de gehele voorraad die verkocht wordt enorm omlaag haalt.

Dit concept is zo succesvol geweest, dat andere cryptocurrencies dit concept zijn gaan gebruiken in hun munten ( bijvoorbeeld XFT).

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *