Wanneer blockchain technologieën zich verbeteren en nieuwe ideeën omtrent dit onderwerp snel opkomen, blijft het altijd in toom.

Schaalbaarheid…

De beperkingen van hoe schaalbaar een blockchain kan zijn, is duidelijk terug te zien in het geval van Bitcoin. Met transacties hoger dan $20 en reactiesnelheden in uren i.p.v. seconden werd het voor velen duidelijk dat toekomstige blockchain applicaties anders moesten zijn.

EOS probeert het schaalbaarheidsprobleem onderuit te halen, door een blockchain te creëren zonder transactiekosten en die miljoenen transacties per seconde kan uitvoeren.

Dit zijn ijverige doelen, maar deze doelen zijn het waard na te jagen, als de blockchain een kans krijgt bij het decentraliseren van het internet.

Eos kopen

Er is op dit moment nog geen manier om Eos (=EOS) direct te kopen. Dus de enige manier om EOS te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar EOS.

STAP 1: Ga naar een Handelsplatform

Als eerste moet je naar cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner, en ligt voornamelijk bij welke platform je fijner vindt werken qua interface.

Kies een van deze platformen en voer de stappen uit:

BinanceBit-z
Ga naar Binance en maak daar een nieuw account aan.

Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je Binance account en klik rechtsboven op Funds, en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Zoek in het lijstje BTC-Bitcoin (als het goed is die standaard geselecteerd).

Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.

Ga naar Bit-z en maak daar een nieuw account aan.
Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je Bit-Z account en klik rechtsboven op Funds.

In het Balances pagina moet je vervolgens in het lijstje zoeken naar Bitcoin , als het goed is zal deze bovenaan te vinden zijn.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Klik vervolgens op de Deposit optie van Bitcoin en kopieer in de volgende pagina de Deposit Bitcoin(BTC) de reeks getallen en letters.

Er wordt je verteld dat je een trade wachtwoord nodig hebt, deze kun je aanmaken en vervolgens weer terug gaan naar je Balans.

Deze adres heb je nodig voor de volgende stap.

STAP 2: KOOP BTC

De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor het eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.

We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.

Bij betaling word je gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoin heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.

STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN

Eenmaal je Bitcoin gekocht en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.

Dit proces kan wel een ½ uur kosten, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.

STAP 4: KOOP EOS

Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op de handelsplatform die je hebt uitgekozen. Is het nu tijd om je Bitcoins te gebruiken om EOS te kopen.

BinanceBit-z
Ga binnen de Binance homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de EOS/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de EOS/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met Buy EOS aangeven hoeveel EOS je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy EOS drukt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal EOS’s zien.

Ga binnen de Bit-z homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de EOS/BTC handel te vinden.

bit-z-zoeken

Gebruik search om de EOS/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de EOS/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met buy EOS aangeven hoeveel EOS je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy EOS drukt ,en je trade password invoert zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal EOS’s zien.

Wat is EOS?

De makkelijkste manier om uit te leggen wat EOS is, is door het je voor te stellen als een besturingssysteem van de volgende generatie.

De mensen achter EOS, zien de mogelijkheden van een blockchain met als doel gedecentraliseerde applicaties (Dapps) op een blockchain te plaatsen, in plaats van een centrale locatie.

In een besturingssysteem, is het de bedoeling dat een gebruiker kan communiceren met de software in de computer, zonder de programmeringstaal te snappen. Dus, een blockchain die gebruik maakt van Dapps, moet dit ook kunnen. Er moet een proces zijn waar de programmeringsmachine de taal ‘vertaalt’ krijgt, zodat het kan werken.

EOS is de manier van communicatie tussen de applicatie die het systeem bestuurt, in dit geval dus de blockchain.

Dit lost het probleem van de schaalbaarheid op in veel blockchains, toch geeft het gebruikers nog dezelfde ervaring als zij gewend waren. Geen enkele app ontwikkelaar wil zijn gebruikers laten betalen bij elke interactie.
Op het eerste gezicht, lijkt dit erg op de Ethereum blockchain. Op veel manieren zijn deze blockchains inderdaad gelijk.

Waar EOS en Ethereum echter verschillen, is de implementatie waarmee consensus wordt bereikt. Ook verschillen zij hoe ‘slimme contracten’ worden gemaakt en de ideologie die hierachter zit.

Ethereum wil onveranderlijkheid gebruiken, decentraliseren van slimme contracten hoofdzakelijk voor financiële interactie, maar op een robuustere manier dan een Bitcoin blockchain.

EOS wil de gecentraliseerde servers vervangen en een meer mainstream applicatie opzetten.

Momenteel gebruikt Ethereum Proof Of Work om een block te valideren. EOS daarentegen, gebruikt gedelegeerde Proof of Stake.

Proof of Work is in theorie gedecentraliseerd en schaalbaar, echter is het duidelijk geworden dat er nog steeds veel gas en computerkracht nodig is om consensus te bereiken via het Proof of Work protocol, wat moeilijk te schalen is. Ook mining pools hebben zich ontwikkelt. Zij zetten de validatie van de blocks in minder handen, waardoor het meer eruit komt te zien als een gecentraliseerd systeem.

Delegated Proof of take, aan de andere kant, lijkt meer gecentraliseerd te zijn, maar laat een efficiëntere manier van het valideren van blocks zien. Afwijkend van een simpel Proof of Stake protocol, waarbij een tokenhouder de mogelijkheid heeft een block te valideren. Dit is zijn motivatie om eerlijk in het proces te blijven, zijn financiële inzet, het maakt een inzethouder een stemmer.

De inzethouders stemmen op een getuige om de block te valideren, aan de hand van hoeveel currency in tokens zij hebben. In andere woorden delegeren zij de verantwoordelijkheid. Echter kunnen alleen de top 21 getuigen een block valideren en dus tokens krijgen, wat zorgt voor een competitie waardoor slechte intenties beperkt worden tot een minimum. Doordat zij ook inzet hebben in het platform, wil niemand het platform ondermijnen.

Ook zorgt het voor een vorm van centralisatie waarin enkel een paar een block kunnen valideren. Deze mensen kunnen contant veranderen, waardoor de macht verspreid is. Het zelfde scenario bij mining pools kan voorkomen, waarbij getuigen convergeren in data centers. Echter, doordat er altijd 21 getuigen zijn, ook al worden deze getuigen data center mining pools, zullen er altijd meer zijn dan bij Ethereum, hier zijn namelijk maar 5 mining pools aan het opereren.

Een ander groot verschil zijn de slimme contracten. Ethereum’s slimme contracten verijzen een speciale taal om een contract te vormen. Dit vereist een steile leercurve. Een app bouwen op Ethereum blockchain, betekent een script van een app overbrengen in een nieuwe taal. Dit zorgt voor beperkingen in hoe bruikbaar het is voor gast apps.

De slimme contracten op de EOS blackchain kunnen elke programmeringstaal lezen. Wanneer een bedrijf of app ontwikkelaar een slim contract wil starten en een app wil bouwen op de blockchain, kunnen zij elke taal gebruiken die zij willen. Dit heeft grote implicaties op de schaalbaarheid van gedecentraliseerde apps van een chain.

Hoe werkt EOS?

hoe werkt eos
Je kan een EOS blockchain vergelijken met een snelweg zonder snelheidslimiet en zonder tol.

Een app ontwikkelaar kan een chain opzetten, zonder gebruikers te belasten met het gebruiken van de app. Net zoals Facebook mensen niet belast met het gebruiken hiervan.

Dateren is de grootste uitdaging voor blockchains die gebruik maken van gedecentraliseerde applicaties. Het kost te veel om GAS te produceren, wat noodzakelijk is om de blocks te valideren en transactiekosten te elimineren.

EOS is van plan om voor de tokens te betalen met 5% inflatie. Wanneer de waarde van de tokens stijgt, dan volgen de kosten van het opereren aan de chain hieruit.

Dit is erg belangrijk.

EOS hoopt de plek te zijn waar de volgende Facebook, Uber, Airbnb etc zich vestigen. Het is begrijpelijk dat de mensen wie deze apps gebruiken niet veel geven om decentralisatie en democratisering van een app, dus willen zij een werkende gecentraliseerde server repliceren met deze apps. Als bonus dat dit kosten effectief werkt, bijvoorbeeld geen centrale server kosten en daarnaast een super snelle implementatie.

Om te zien hoe dit werkt, kunnen we een kijkje nemen naar het Steemit sociale netwerk, wat gebouwd is op de Steem blockchain. Deze blockchain werkt precies zoals een EOS blockchain functioneert. De getuigen valideren het block en 90% van de Steem, de currency van de blockchain, wordt aan hen betaald, voor ‘mining’ van het block. De andere 10% gaat naar de inhoud van de creators. Meer over deze inhoud creators volgt.

De Steem blockchain is gebouwd door Dan Laremur. Hij is de oprichter van Blockone, het bedrijf achter EOS. Steem is gebouwd, om te bewijzen dat het concept ook kan werken in de echte wereld. Het moment dat hij zag dat dit mogelijk is, is hij weggegaan om Blockone op te richten en een nieuwe blockchain te beginnen.

Steemit lijkt erg op Reddit, een plek waar gebruikers een discussie kunnen plaatsen over elk onderwerp. Nieuws, informatie, foto’s van schattige katjes, etc. Op een social media platform als Reddit, of zelfs Facebook, kunnen mensen de inhoud ‘leuk vinden’. In het geval van Reddit, worden deze upvotes karma genoemd. Karma heeft geen echte waarde en is nutteloos in de echte wereld. Sterker nog, het is ook nutteloos op Reddit.

Op Steemit, worden deze ‘likes’ of ‘karma’ uitbetaald in Steem. Dus mensen die populaire inhoud plaatsen, profiteren met currency die zij uit kunnen laten betalen en gebruiken. Hoe meer blocks gevalideert worden, hoe meer Steem geproduceert is en hoe populairder jouw inhoud is, hoe meer geld je kan verdienen.

Het hele systeem is gebouwd op een blockchain, precies zoals EOS graag zou willen opereren. De gebruikers van Steemit hoeven niet te betalen om het platform te gebruiken, en ‘likes’ en ‘shares’ hoeven ook niet betaald te worden door de gebruiker. Er is geen software wat gedownload moet worden en ook geen kennis nodig over hoe de blockchain werkt, wanneer je van dit systeem gebruik wil maken.

Het grootste voordeel van een blockchain is dat er geen centrale server is, er is niks of niemand die er tussenin zit.

Het kan niet uitgeschakeld worden, aangezien de getuigen harddrives over de hele wereld verspreid hebben. Ook kan het niet gehackt worden, door de manier hoe block validatie werkt. Ook kan het niet worden opgehouden of vertraagd door een vijandige corporatie of de overheid.

Dit zijn een aantal redenen om eerder een blockchain te gebruiken dan een centrale server of een traditioneel besturingssysteem.

Met het probleem dat het internet in de handen ligt van monopolies in de US die de net neutraliteit elimineren. Daarnaast zijn er overheden als China, die alle toegang tot bepaalde cryptocurrency afsluiten. Om deze reden is het belangrijker dan ooit om een gedecentraliseerd systeem te hebben, waarbij de markt kan beslissen hoe het functioneert.

Hoe werkt de EOS token?

De EOS token is nog nooit gebruikt, dus er zijn geen kosten. Het vereist geen GAS om gemined te worden.

De tokens worden gebruikt om toegang te krijgen tot een portie van het netwerk. Als je bijvoorbeeld 1% van de waarde van een token hebt, dan heb je toegang tot 1% van de bandbreedte van het netwerk. Je krijgt je token terug wanneer je de opslag vrijlaat.

Dus tokens moeten niet gezien worden als het delen van een bedrijf of een platform. De tokens zijn bedoelt als toegang tot de bandbreedte van het platform.

De currency is een manier van het ontwikkelen en gebruiken van het software, wat nodig is voor het uitbouwen van een geldig platform. Wanneer apps op een blockchain gebouwd zijn, hoeven de gebruikers van de app niet de currency te gebruiken of überhaupt te weten dat er een verhandelbare token mee geassocieerd is.

App ontwikkelaars of gasten hebben de token nodig om het platform te gebruiken en de waarde van de currency stijgt en daalt gebaseerd op hoeveel spelers zich in het platform bevinden. Hoe hoger de eis voor de bandbreedte, hoe hoger de waarde van de token.

De getuigen worden betaald met tokens om de blocks te valideren, maar dit zal gebeuren met een al eerder afgesproken inflatie tot 5%.
Op dit moment zijn er geen EOS tokens. Om deze te kopen, zou je eerst ERC-20 moeten kopen en op een later moment worden deze omgezet in EOS.

Ook is er nog altijd geen échte EOS blockchain. De ontwikkelaars hopen fondsen te gebruiken die ontstaan zijn uit het bouwen van ICO. Maar welke garantie heb je, als je ERC-20 koopt dat je daadwerkelijk de tokens of dat platform gaat ontvangen?

In één woord; geen. Het is een sprong van vertrouwen van jouw kant, om iets te kopen met het vertrouwen dat er iets groots uit zal ontstaan.

Dit zal niet zo eng zijn als het klinkt, aangezien er al bewijs is dat dit type blockchain zal werken zoals vertelt in de sectie over Steem. Maar er blijft een groot ‘koper pas op’ bord hangen voor de blockchain deur. Wees je hiervan bewust en kijk ijverig naar de gevolgen voordat je iets koopt.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *