Voor velen is het concept van Ethereum mining heel erg vreemd. Hoe kun je nou een digitale munt delven? Waarom is dat überhaupt nodig en hoe begin je eraan.
In dit hoofdstuk gaan we je wat meer vertellen over hoe Ethereum mining te werk gaat, waarom het essentieel is voor het netwerk en tot slot hoe je zelf kunt beginnen met het minen van Ether.
Hoe werkt Ethereum mining?
Binnen een Blockchain is er geen centrale punt waar alles wordt bijgehouden qua transacties. Dit betekent dat er een verificatie process moet zijn binnen het netwerk om alle inkomende transacties te controleren op correctheid en fraude.
Dit verificatie process is wat Ethereum mining inhoudt. Alle miners binnen het Ethereum netwerk gebruiken hun computationele middelen om iedere nieuwe block cryptografisch te ontcijferen en te controleren. Dit ontcijfer process is niks anders dan dat hun computers steeds het antwoord gokken totdat een van de miners de correcte antwoord heeft gegokt.
Elke poging wordt ook wel een Hash genoemd en op het moment dat de hash correspondeert met het huidige blok, krijgt de miners voor zijn moeite en stroomkosten een beloning van Ether. Vervolgens wordt dit binnen het netwerk verwerkt. Stel er dan Miner 1 en Miner 2 beiden bezig zijn met een block, en vervolgens lost Miner 1 het als eerste op. Dan stopt Miner 2 met het huidige block en gaat hij meteen verder met de volgende block.
Dit process wordt vaak ook wel “proof of work” genoemd is en onmogelijk om vals te spelen. Omdat het juiste Hash vinden enorm veel eist qua computationele vermogen, maar het controleren van een Hash vrijwel niks kost qua computationele vermogen.
Dit process moet elke 12-15 seconden gedaan worden binnen het Ethereum netwerk. Het inkomst als miner is dus een mix tussen geluk en hun totale computationele vermogen minus hun stroomkosten!
TIP: binnen dit artikel gaan we vaak het woord hashrate gebruiken. Dat is de computationele eenheid om de snelheid van het ether mining mee aan te duiden.
Verschil met Bitcoin
De Ethereum netwerk zijn “proof of work” is vrijwel identiek aan die van Bitcoin. De enige uitzondering zijn de snelheid van het netwerk. Een block duurt bij bitcoin 10 min terwijl dat bij Ethereum 12 a 15 seconden duurt. De beloning van elke block is bij Ethereum statief (5 Ether per block) terwijl bij Bitcoin er om de 4 jaar een halvering plaats vindt.
Tot slot is gebruik Ethereum een eigen algoritme dat Ethash heet. Deze algoritme is ontworpen om zwaardere behoefte te hebben voor geheugen dan bij Bitcoin. Wat dit inhoudt is dat de gebruik van dure ASICs bij Ethereum vrij weinig zin hebben.
Beginnen met Ethereum mining
Wil je ook beginnen met het minen van Ethereum? Dan kun je het op twee manieren aanpakken.
De eerste methode is meer geschikt voor mensen die een wat meer technische achtergrond hebben. Hiermee ga jij je eigen hardware te werk om Ethereum te minen.
De tweede methode is veel beter voor mensen die niet een heel erg sterke technische achtergrond hebben. Dan is het sterker aan te raden om een Ethereum Cloud mining service te gebruiken. Het nadeel van deze methode is dat je niet zelf optimalisaties kunt plegen op je rig.
Onderschat die vrijheid niet! Het mining van cryptocurrencies is niks anders een optimalisatie spelletje, waarbij je zoveel mogelijk wilt minen voor zo weinig mogelijke energie rekening.
STAP 1:KIES DE JUISTE Ethereum CLOUD MINING SERVICE
Cloud mining is een heel erg nieuwe sector binnen de bedrijfswereld, maar wel een die enorm aan het groeien is ieder jaar. Het is een heel aantrekkelijke deal voor de meeste mensen die graag willen profiteren van het delven van Ether. Maar niet zelf de technische kennis of mogelijkheid bezitten om een eigen mining rig op te stellen.
Daarnaast is een Cloud service in een land als Nederland automatisch veel aantrekkelijk, omdat onze elektriciteitsprijzen toch aan de hogere kant zitten; helemaal vergeleken met
Amerika.
Het gebruik van een Ethereum Cloud mining service is heel erg eenvoudig uit te leggen. Een mining provider biedt als het ware hun computationeel vermogen te huur aan. In andere woorden, jij kunt een contract bij ze afsluiten voor een bepaalde tijd ( zoals een jaar), voor een bepaalde hoeveelheid Hashrate. Na initiële opzet, wat eigenlijk niks anders is dan het verbinden met je persoonlijke Ethereum wallet, kun je aan de slag. Vervolgens zul je geleidelijk de Ether zien verschijnen in je wallet.
Je kunt zelf berekenen hoe lang je moet minen met je cloudminer om je investering eruit te halen en winst te maken door deze rekenmachine te gebruiken.
Een aantal aan te raden Ethereum Cloud mining providers zijn:
- Genesis-mining – Nederlandstalige website
- Hashflare – Kies ETHASH om Ethereum te minen.
Of…
Stap 1:KIES DE beste Ethereum mining hardware
Om een eigen Ethereum mining rig in elkaar te zetten heb je ten eerste een set van efficiënte grafische kaarten nodig. Met efficiëntie bedoelen wij hiermee een kaart die een hoge hashrate heeft, maar een lage energieverbruik. Je hebt namelijk niet veel aan een kaart die wel een enorme hashrate heeft, maar zijn gebruik is meer dan zijn opbrengst.
Een aantal GPUs om naar te kijken zijn:
- Radeon R9 295X2 – Hashrate: 46.0 MH/s
- Radeon R9 7990 – Hashrate: 36.0 MH/s
- Radeon RX 480 – Hashrate: 25.0 MH/s
- Radeon RX 470 – Hashrate: 24.0 MH/s
Je kunt de hashrate gebruiken samen met je energiekosten van de GPU om met deze rekenmachine de meest optimale GPU te vinden voor jou.
RAM
Als het komt op RAM geheugen heb je echt het minimale hoeveelheid nodig voor een ethereum miner. Je hebt meer dan voldoende aan 4GB. RAM is belangrijk in het begin als je aan het syncen bent met de blockchain. Daarna heeft het geen belangrijke functie meer.
CPU
Omdat onze miner werkt op grafische vermogen om te minen is de processor niet zo belangrijk voor zijn taak. We raden het wel af om de allergoedkoopste processor te kopen. De processor helpt je namelijk wel met de opzetten van de mining rig. Het versnelt ook eventuele reboots.
stap 2:KIES DE beste Ethereum MINE SOFTWARE
Nadat je de beste hardware hebt gekozen voor je ethereum mining rig, is het nu tijd dat je de correcte software installeert op de rig.
Geth
Geth is het originele software van het team van Ethereum. Als je van plan bent om alleen te minen, dan is Geth je beste optie. Geth werkt via de command line, en vereist dus wel enige ervaring om met cmd te werken. Verder is Geth zelf een heel simplistische stuk software, die je naast mining ook in staat stelt je eigen wallet te creëren.
Het is echter niet geschikt voor beginners omdat het geen interface/GUI heeft om mee te werken.
Claymore
Op het moment is Claymore een van de meest populaire softwares als het op mining aankomt. Niet alleen is het makkelijk te installeren. Het biedt je veel handige extra opties die niet veel andere soortgelijke softwares aanbieden, zoals fan management.
Daarnaast kan Claymore 2 munten tegelijk delven, wat in volgens de ervaring van vele vaak tot 10% extra inkomen resulteert.
Minersgate
Minersgate is niet echt de software dat je installeert op een dedicated mining rig. Maar juist een die je installeert op je computer of desktop; zodat je naast je gebruik van je pc ook gewoon Ether kunt minen.
Minersgate heeft een simpele GUI waar gemakkelijk mee gewerkt kan worden. Je kunt ermee meteen aan de slag en beginnen met het delven van Ether. Het neemt wel een % van je mining mee als transactiekosten! Dus hou daar rekening mee.
Wil je naast het gamen, online surfen Ether delven? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe al dat mining nou überhaupt werkt? Dan is dit de software voor jou!
STAP 3: KIES EEN MINING POOL
Als eenmaal je Ethereum mining rig klaar is om te delven, kun je ervoor kiezen om je krachten te bundelen met andere Ethereum miners. Zo’n groep heet ook wel een mining pool en het is een optionele stap.
Een mining pool is een groep Ethereum miners die samen hun hashrate bundelen om een block op te lossen. Vervolgens delen ze de beloning eerlijk onder elkaar, op basis van de geleverde hashrate. Tenzij jouw rig een enorme hoeveelheid Hashrate heeft, is het altijd aan te raden om jezelf bij een pool aan te sluiten.
Een aantal Ethereum mining poolen zijn:
- Ethereumpool – 0.8% fee, 2 keer per dag uitbetaling.
- Dwarfpool – 2% fee, 4 tot 6 keer per dag uitbetaling.
- Ethpool – 0% fee, betaling na 10 bevestigen.
- Nanopool – 1% fee, 2 keer per dag uitbetaling.
- 2Miners – 1% fee, iedere 2 uur uitbetaling.
STAP 4: MAAK EN VERBIND JE Ethereum WALLET
De laatste stap, en ook de belangrijkste stap, is het creëren en verbinden van je bitcoin miner met je Ethereum wallet. In één van de voorgaande hoofdstukken hebben wij besproken wat de beste Ethereum wallet is wat een Ethereum wallet is.
[…] work.” There’s no much difference, it doesn’t matter if you have Vertcoin, Ethereum, Bitcoin or some kind of Pandacoin. Especially since you can sign up for one of the cryptocurrency […]
Hoi, Weet jij ook toevallig welke pool het snelst is om te minen? Ik zit nu zelf bij nanopool..