In dit hoofdstuk ga je leren wat nou precies een Ethereum wallet is, in welke vormen wallets voorkomen en wat de beste ethereum wallet is per categorie.

Je zult misschien denken… een wallet? Waarom zou een digitale valuta een wallet nodig hebben? De reden daarvoor is heel erg simpel, omdat Ethereum decentraal is; heb je geen bank of andere partij die je digitale valuta bewaard. In andere woorden: jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geld!

Gelukkig is het niet zo eng als het lijkt, en is het werken en installeren van een wallet niet alleen gemakkelijk, maar aardig intuitief!

Wat is een Ethereum wallet

Een Ethereum wallet is een digitale portemonnee voor je Ether(ETH). Als je Ether ziet als een digitale vertaling van fysiek geld, dan zou je een Ethereum wallet beschouwen als een digitale vertaling van een rekening/ portemonnee.

Normaal gesproken zou je aan je bank vragen of je een rekening kunt opstellen. De bank regelt dan zelf de zaken eromheen en vraagt je een bepaalde prijs voor het opstellen van je rekening. In cryptocurrencies is dat niet het geval; jij bent als het ware je eigen bank!

Je kunt net zoveel wallets; en dus Ethereum adressen kosteloos opstellen en beheren.
Een Ethereum adres is dus vergelijkbaar met een bankrekening, die bestaat uit twee keys.
Een Ethereum wallet bestaat uit een Private en Public key. Die beiden uitzien als een reeks getallen en letters zoals bijvoorbeeld: “92611da3cec1b4c8f5005bcef1102ba3ac704454e6a77b1d297b862fc7c22209”.

De Public key is wat aan een persoon of instantie geeft waar je Ether(ETH) van wilt ontvangen. Zoals de naam al verklapt, is dit een openbare sleutel!
De Private key is wat je zelf gebruikt om Ether(ETH) te versturen/besteden. Zoals de naam impliceert, is deze key privé en dus alleen voor jou! Dat is natuurlijk logisch, gezien jij de enige moet zijn die je Ether moet kunnen uitgeven.

Het gebruik van een wallet is aardig vergelijkbaar met het gebruik van een traditioneel bankrekening. Het enige verschil is het feit dat je twee aparte rekeningen hebt voor het verzenden en ontvangen van je geld, of juist in dit geval je Ether.
Verder is het proces heel gemakkelijk een intuïtief, wil je geld ontvangen van een vriend? Of wil je Ether storten op je wallet dat je net hebt gekocht? Dan geef je bij aankoop of bij je vriend je publiek key op.

Wil je juist geld overmaken naar een exchange of naar een persoon? Dan moet je hun public key weten en je eigen private key invoeren om de betaling toe te laten. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om via QR-CODE geld over te maken via je mobiel! Maar ook om te ontvangen door iemand de QR-code te sturen.

Soorten Ethereum wallets

Er zijn wel 5 soorten Ethereum wallets om uit te kiezen, ieder met zijn eigen voor en -nadeel. Het is daarom verstandig om eerst iedere soort uit te leggen, om je beter te helpen bij je keuze. Dus laten we kijken waar je uit kunt kiezen:

’Cold’ en ‘Hot’ Ethereum wallets

Voordat we dieper gaan duiken in alle soorten wallets; is het belangrijk om kort onderscheid te maken tussen een “cold storage” en “hot storage” wallet. Dit zijn beiden termen die je vaak terug zult zien komen bij het zoektocht naar een goede Ethereum wallet.

Cold Ethereum wallets

Cold Ethereum portemonnees zijn wallets die niet verbonden zijn met het internet. Je hebt deze portemonnee vaak fysiek in bezit en niet op een website, computer of cloud. Hierdoor is dit type opslag veel beter beschermt tegen online aanvallen of andere vormen van bedrog. Gezien deze portemonnee buiten het bereik is van bijvoorbeeld hackers.

Om deze reden wordt er vaak naar koud opslag gekeken als men van plan is een cryptocurrencies op lange termijn te bewaren. Je kunt deze type portemonnee vergelijken met een spaarrekening!

Hardware Ethereum Wallet

ethereum hardware wallet

Een hardware ethereum wallet maakt het mogelijk om offline je ethereum te bewaren, en is hierdoor de veiligste methode.

Hardware wallets zijn de veiligste manier om je Ether te bewaren. Een hardware wallet is een stuk apparaat ter grootte van een usb waar mee je een verbinding kunt maken met je computer via een kabel. Je kunt hier dan al je Ether ( maar ook andere cryptocurrencies) naar overmaken.

Deze wallets hebben een klein intern computer of smartcard die ze in staat stelt offline “private” keys aan te maken. Hierdoor zijn ze enorm veilig, en daarom stellen raden wij ze ook sterk aan als je in bezit bent van een groot aantal Ether.

Een hardware wallet kan prima functioneren als een dagelijkse wallet; je kunt het net zo snel opstellen als een usb in een computer doen. Toch zal dat nooit zo gemakkelijk zijn dan een website gebruiken. Hierdoor zijn ze vaak populairder bij mensen die op lange termijn munten willen bewaren, of juist een grote hoeveelheid hebben die ze veilig willen houden van het internet.

Vanwege het populariteit van cryptocurrencies is de vraag naar hardware wallets gestegen, iedere jaar komen er meer en meer opties uit. Echter zijn er op het ogenblik maar 3 wallets die duidelijk het beste presteren, en mede daardoor zo populair zijn geworden bij Ethereum houders.

Product Review Prijs
Ledger Nano S Ledger Nano review* €34.80
Trezor Trezor review* $99
KeepKey KeeyKey review* €239

*We zijn druk bezig met het process onze reviews te reviseren

Papier Ethereum wallet

papier ethereum wallet

Een papier wallet voor je Ethereum, met links de public key, en rechts de private key

Als je geen fan bent van al dat technologie, dan is het ook mogelijk om voor het ouderwetse papier te kiezen als wallet. Net als een hardware wallet is dit een veilige offline methode van bewaren, en daarbij kun je een papieren wallet zelf thuis uitprinten!

De werking van een papieren wallet is vrij simpel. Je creëert een papieren wallet door naar een website te gaan zoals als deze. Dit soort websites bieden je de optie aan om een papieren wallet te genereren met je eigen private en public key en hun respectievelijke QR code. Deze kun je vervolgens downloaden en printen!

Je kunt de public key ( of de QR code) gebruiken om er Ether op te zetten, of juist de private key ( of de QR code) om er Ether vanaf te halen.

Het voordeel van een papieren wallet is dat het naast simpel, en veilig ook nog kosteloos is.

Het nadeel is dat een papieren wallet wel gestolen kan worden ( een hardware wallet stelen heeft geen nut zonder zijn wachtwoord). Maar ook dat papier en inkt kunnen degraderen en dat je dan wel meteen je Ether kwijt bent.

Hot Ethereum wallets

Hot Ethereum wallets zijn portemonnees die verbonden zijn met het internet, op een cloud staan of juist op een computer. Hierdoor hebben ze meteen een grote voordeel ten opzichte van “koude” wallets; hun gebruiksgemak. Je hebt gemakkelijk toegang tot je portemonnee en hierdoor zijn betalingen maken en ontvangen veel sneller gemaakt.

Het nadeel is juist dat deze vorm van opslag toch wel de veiligheid van je Ether verminderd. De reden hiervoor is eigenlijk heel erg simpel, je vertrouwt een derde partij. Als daar iets mis gaat omdat er een lek is in hun systeem en ze hierdoor worden gehackt; is jouw portemonnee en zijn inhoudt daar niet veilig.

Hierom zijn “warme” wallets juist meer geschikt voor kleinere bedragen van Ether.

Ethereum desktop portemonnee

Een desktop Ethereum wallet is gemaakt om gedownload en geïnstalleerd te worden op een computer, tablet of laptop. Ze zijn zowel “hot” als “cold” in de zinnen dat ze bruikbaar zijn op computers die zo wel verbonden als niet verbonden zijn aan het internet.

Een exclusief desktop Ethereum wallet is trouwens bijna niet meer te vinden. De meeste moderne varianten bieden ook mogelijkheid tot applicaties zoals mobiel en zelfs via hun online website. Een voorbeeld hiervan is jaxx.

Ethereum online portemonnee

Zoals we bij het vorige portemonnee hebben verteld, komen alleen desktop wallets vrijwel niet meer voor je Ether. Echter zijn er wel meer en meer Ethereum wallets beschikbaar die op een cloud of online werkzaam zijn.

De voordeel is natuurlijk duidelijk, je Ether altijd gemakkelijk bereikbaar en veel grote narigheid wordt door een derde partij behandeld! Dit is vaak de beste optie voor het behouden van Ether voor kleine hoeveelheden waar je actief mee gaat handelen of gebruiken. De gemakkelijkste online wallet op te gebruiken is de internationale Coinbase, waar je ook meteen 10$ aan bitcoin ontvangt bij inschrijving als je ons link gebruikt. Heb je liever een Nederlandse online wallet? Dan is Bitonic een goed alternatief. Bij beiden kun je ook Ether direct aankopen, wat voor extra handigheid zorgt!

Ethereum Mobile portemonnee

Wat nou als je niet vaak achter computer zit maar vaker je mobiel gebruikt? Geen nood, ook mobiel is er een wallet beschikbaar om je Ether te bewaren.

Naast de handigheid ben je ook in staat om je mobiel zijn camera te gebruiken om gemakkelijk betalingen te plegen door de QR codes!

Ether wallets voor je mobiele telefoon zijn eerder mini-wallets. Het zou namelijk ongelooflijk veel datagebruik kosten als je mobiele telefoon constant de blockchain moest updaten van Ethereum. Hierdoor gebruikt je mobiele telefoon niet de hele blockchain maar betrouwbare nodes binnen de keten.

Hierdoor is het mogelijk om toch gewoon betalingen te maken en te ontvangen op je mobiele telefoon zonder dat het enorm veel geheugen in beslag neemt.
Het nadeel is natuurlijk dat je wel moet vertrouwen op een derde partij.

We raden het sterk af om grote bedragen langdurig op “hot” wallets te houden, maar er is echter niks mis mee om ze te gebruiken alle kleinere bedragen.

Ethereum debetkaart
Als je gewoon bij de dichtstbijzijnde albert heijn je boodschappen wil doen is een online of mobiele wallet nog niet handig genoeg. Dan is het zeker mogelijk om een debetkaart te gebruiken voor je Ether en die gebruiken om gewoon aankopen te doen in een winkel. Precies zoals je dat zou doen met je normale bankkaart!

Is dat iets voor jou? Dan heb je een Coinbase wallet nodig, en die kun je vervolgens gebruiken om te verbinden met het shift debetkaart

Hoe maak ik veilig gebruik van mijn Ether?

Een goede encryptie is het halve werk

De meeste wallets bieden de mogelijkheid om ze te encrypten met een wachtwoord. Zorg ervoor dat je een goede wachtwoord kiest die niet zomaar geraden of gehackt kan worden. Hackers zijn in staat veel wachtwoorden met computers te kraken. In tegenstelling tot wat velen denken, is in de wereld van cyberveiligheid niet complexiteit van een wachtwoord dat telt; maar de lengte!

Een langere wachtwoord is veiliger dan een complex wachtwoord

Een langere wachtwoord is veiliger dan een complex wachtwoord

We raden het daarom aan dat je kiest voor een zin als wachtwoord die je makkelijk kunt onthouden. Een voorbeeld van zo’n wachtwoord is bijvoorbeeld “Ditiseenveiligeww.”; dit voorbeeld zou een computer 2 quadrillion jaar kosten om te kraken.

Maak voldoende back-ups

Je kunt heel gemakkelijk back-ups maken van je wallets. Vaak wordt dat ook als optie binnen de wallet aangeboden!

Indien van toepassing, maak gebruik van multisig

Je zult je vast afvragen; wat is multisig? Multisig staat voor multi-signature-transactions of in andere woorden een transactie die meerdere handtekeningen vereist. Dit betekend dat bij een transactie meerdere partijen een bevestiging moeten geven voordat de transactie daadwerkelijk uitgevoerd word.

Dit is een extra laag veiligheid die kan voorkomen dat iemand zomaar aan je Ethereum kan zitten. Maar het is ook een fijne functie voor mensen die een Ethereum wallet willen delen voor een zakelijke doeleinde. Je hebt hierdoor de zekerheid dat niemand zomaar geld kan uitgeven zonder de ander zijn toestemming.

TIP: Je kunt multisig ook met meerdere apparaten gebruiken. Dit betekent dat je niet extra mensen nodig hebt om je Ethereum wallet veilig te houden, maar gewoon zelf op meerdere apparaten; zoals een ipad en telefoon, je transactie moet keuren.

Een grote hoeveelheid Ether? Ga dan offline

Zoals we al eerder hebben besproken binnen deze hoofdstuk. Er gaat niks boven een offline opslag plek als het gaat om veiligheid van je Ether. Niemand kan aan je Ether komen, en je weet zeker dat je geld ook veilig is tijdens een cyberaanval.

Als je een grote hoeveelheid van Ether moet opslaan is het hebben van een hardware Ethereum wallet sterk aan te raden, en vrijwel niet optioneel te noemen!

Veelgestelde vragen: Ethereum Wallet

Zijn Ethereum wallets veilig?
Ethereum is een Blockchain en hier hierdoor van nature enorm veilig. Helemaal omdat een wallet niet echt de Ether bewaard maar juist de transacties binnen het netwerk.

De veiligheid van je wallet zelf is afhankelijk hoe jij ermee omgaat. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om je private key voor jezelf te houden. Aangezien deze de enige manier zijn om toegang te krijgen tot je wallet, is het aan jou om ze veilig te bewaren en niet kwijt te raken.

Is een Ethereum Wallet anoniem?
Alle transacties en wallets binnen de Ethereum Blockchain zijn van nature open tot bezichtiging voor iedereen. Toch zijn alle wallets en transacties wel anoniem, want een wallet is niks anders dan een serie getallen en letters. Een wallet bevat geen persoonsgegevens waar iemand je wallet aan jou kan verbinden.

Het is wel zo dat op het moment je wallet in verbinding komt met een bankrekening, omdat je geld stort of ontvang vanuit een wallet. De anonimiteit van nature snel weer weg is.

Vanwege dit aspect wordt Ethereum ook wel pseudo-anoniem genoemd.

Ethereum handleiding voor beginners
Welke betaalmethodes zijn er mogelijk bij het kopen van ethereum? ethereum kopen met ideal

Ethereum handleiding voor beginners

Posted by Joeya S.

3 Comments

  1. […] miner met je Ethereum wallet. In één van de voorgaande hoofdstukken hebben wij besproken wat de beste Ethereum wallet is wat een Ethereum wallet […]

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *