Iota is een cryptocurrency die zich richt op het “internet of things”. Het is een heel erg unieke cryptocurrency, omdat het in tegenstelling tot bijna alle andere munten, niet werk op een Blockchain maar op Tangle.

Het Tangle netwerk zorgt ervoor dat IOTA heel erg schaalbaar en heel erg geschikt is voor microtransacties. Daarnaast is het de enige cryptocurrency die totaal geen transactiekosten heeft. Hoewel Iota nog steeds in zijn beta fase zit, heeft de valuta al een enorme indruk achtergelaten in de investeerders wereld. Dit komt doordat het zich in een hele korte tijd tot een van de grote 10 cryptocoins heeft gepositioneerd qua marktkapitaal.

IOTA kopen

Er is op dit moment nog geen manier om Iota direct te kopen. De enige manier om IOTA te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar IOTA.

STAP 1: Ga naar een Handelsplatform

Als eerste moet je naar het cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner en ligt voornamelijk aan welk platform je voorkeur heeft om mee te werken qua interface.

Kies een van deze platformen en voer de volgende stappen uit:

Binance
Ga naar Binance en maak daar een nieuw account aan.

Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in op je Binance account en klik rechtsboven op Funds en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Zoek in het lijstje BTC-Bitcoin (als het goed is, is die standaard geselecteerd).

Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.

STAP 2: KOOP BTC

De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor de eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt er aan je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.

We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken, omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.

Bij betaling wordt er gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoins heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.

STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN

Wanneer je eenmaal je Bitcoin gekocht hebt en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.

Dit proces kan wel twee uur duren, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.

STAP 4: KOOP IOTA

Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op het handelsplatform dat je hebt uitgekozen, is het tijd om je Bitcoins te gebruiken om IOTA te kopen.

Binance
Ga naar de Binance homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de IOTA/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de IOTA/BTC handels pagina kun je in de linker box, aangeduid met Buy IOTA, aangeven hoeveel IOTA je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy IOTA klikt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal IOTA’s zien.

Het Tangle Netwerk

Het succes van Bitcoin de afgelopen 7 jaar heeft laten zien wat de waarde en kracht is van een Blockchain. Sindsdien zijn er ook meerdere cryptocurrencies verschenen die op het Blockchain technologie werken. Het gebruik van Blockchain technologie heeft wel een aantal nadelen.

Een van deze nadelen is dat het vrijwel onmogelijk is om een traditioneel Blockchain te gebruiken voor microtransacties. Microtransacties zijn onmogelijk bij een Blockchain, omdat een chain altijd transactiekosten heeft bij elke handeling. Dit bedrag, dat een gebruiker moet betalen aan het systeem, is nodig om de kosten van een block to financieren en de systeem werkend te houden. Dit betekent dus dat het heel moeilijk, of vrijwel onmogelijk is voor ontwikkelaars om deze transactiekosten zodanig te verlagen dat microtransacties een optie worden. Dit is mede de reden dat het tot zover ook binnen geen enkele Blockchain is gebeurd. Dit is een groot nadeel gezien, op de huidige “Internet of Things”, microtransacties een steeds grotere rol beginnen te spelen.

Een ander nadeel van een traditioneel Blockchain is dat het een heterogeneous systeem is. Dat wil zeggen dat het netwerk van nature een onderscheid maakt in de rollen binnen het systeem (denk aan betaler, ontvanger, miner). Meer onderscheidt betekent ook meer mogelijkheid tot conflict. Deze conflicten vereisen middelen binnen het systeem die ze constant moeten oplossen en helpen voorkomen. Dit zorgt voor een enorme hoeveelheid computationeel vermogen dat verloren gaat aan conflict-resolutie van het netwerk zelf.

Deze nadelen hebben ervoor gezorgd dat ontwikkelaars zijn begonnen met het creëren van een nieuw systeem dat beter omgaat met deze aspecten dan een traditionele Blockchain.

tangle network

Schematische afbeelding van een Tangle netwerk

Tangle is een blockchain-loze aanpak die iota implementeert. Tangle gebruikt in plaats van een wereldwijde blockchain een DAG(= directed acyclic graph). Wanneer een nieuwe transactie plaatsvindt binnen het netwerk, moet deze nieuwe twee voorgaande transacties verifiëren.
In de afbeelding zie je een schematische representatie van hoe dat te werk gaat binnen iota. In deze afbeelding zijn deze verificaties aangeduid met pijltjes en loopt tijd van links naar rechts.

Een transactie kan ook bevestigd worden als er geen pijltje direct tussen de transacties loopt. Zolang er maar een gericht pad mogelijk is tussen een transactie tot andere van minstens lengte twee. Dit heeft een indirecte bevestiging.

In andere woorden: er zijn in Iota geen miners die de transacties bevestigen. Dus er is geen block beloning binnen het systeem. Er worden dus door het netwerk geen nieuwe munten gecreëerd. De voorraad Iota zal dus nooit veranderen.
In het kort:

 • Voor het maken van een transactie moet een gebruiker twee andere transacties binnen het netwerk bevestigen. Hierdoor helpt een gebruiker mee aan de veiligheid van het netwerk.
 • Dit betekent dat het netwerk niet de behoefte heeft aan een miner en dus geen transactiekosten heeft.
 • Des te meer bevestiging een transactie krijgt des te meer de transactie is geaccepteerd binnen het netwerk. Wat “double spending” onmogelijk maakt.
 • Het netwerk steeds sneller en efficiënter wordt naarmate er meer transacties en gebruikers zijn die het netwerk gebruiken.

Geen transactiekosten

Binnen het Iota netwerk is het maken van een transactie kosteloos. Een gebruiker zijn apparaat wordt gevraagd om twee andere transacties op het Tangle netwerk te bevestigen. Deze bevestiging is een mini “proof of work”, wat vergelijkbaar is met het oplossen van een wiskundeprobleem. Dit kan gemakkelijk op het computationele vermogen van een mobiele telefoon worden opgelost.

Hierdoor is er geen behoefte aan “miners” of “stakers”. Het feit dat deze aparte entiteiten niet meer bestaan zorgt ervoor dat er een enorme hoeveelheid energie wordt bespaard.

Dit betekend ook dat Iota volledig geschikt is voor microtransacties mee te maken.

Schaalbaar

iota-chart

Iota groeit lineair mee met het aantal transacties.

Vanwege het Tangle netwerk heeft elke transactie enkel een zender nodig om twee andere transacties te bevestigen. Meer transacties kunnen worden bevestigd als het aantal gebruikers groeit.

Dat wil zeggen dat IOTA lineair meegroeit met het aantal transacties naarmate meer gebruikers het netwerk gebruiken. Dit betekent dat de IOTA oneindig schaalbaar is.

Snelle transacties

De transactietijd is binnen IOTA inverse proportioneel aan het aantal transacties. In andere woorden: meer transacties zorgt ervoor dat de transactietijd korter wordt.

Eindig aantal munten

Omdat er geen miner of stakers zijn binnen het netwerk worden er nooit munten beloond voor het werk dat zij verrichten. Dit betekend ook dat IOTA nooit meer munten zal krijgen dan dat er zijn gecreëerd tijdens zijn inceptie.

IOTA wallet


Heb je besloten IOTA te kopen en wil je het nu in je eigen wallet bewaren? IOTA heeft momenteel zijn eigen desktop wallet die je gratis kunt downloaden en gebruiken. Hoewel de wallet functioneel is gaan we niet beweren dat hij perfect is. Momenteel is IOTA nog een jonge cryptomunt en zijn er nog veel verbeteringen in de huidige vorm van de wallet die gemaakt moeten worden. Helemaal als het op gebruiksvriendelijkheid aankomt.

Gelukkig hebben wij het allemaal voor je uitgezocht, zodat jij wel gewoon in staat bent de wallet te gebruiken zonder het allemaal te moeten uitvogelen.

Als je liever een hardware wallet wil gebruiken, dan moeten we je teleurstellen dat die voor IOTA nog niet bestaat. Er is wel door Trezor aangekondigd dat ze bezig zijn met compatibiliteit te creëren voor IOTA bij hun hardware wallet.

1. Installeer de wallet
Download het .exe bestand als je een windows computer gebruikt en .dmg als je een mac gebruikt

Download het .exe bestand als je een windows computer gebruikt en .dmg als je een mac gebruikt

Ten eerste moeten we de wallet installeren! Dit kun je doen door naar Github te gaan en de juiste wallet te downloaden. Je zult bovenaan de meest recente versie van de wallet vinden.

Als je een Windows(64x) besturingsprogramma hebt moet je de IOTA.Wallet.Setup.[versie].exe downloaden.
Voor Mac gebruikers is dat juist de IOTA.Wallet.[versie].dmg.

De versie verschilt natuurlijk om de tijd, maar we raden het altijd aan om de meest recente versie te downloaden.

2. Kies je wallet soort
Bij het installeren van de iota wallet kies voor een Light Node

Kies tijdens de installatie voor een Light Node

Tijdens de installatie krijg je een keuzemenu te zien dat vraagt of je liever een Light Node of Full Node wil installeren.

Kies voor het maken van een Light Node.

In het kort: een Full Node is veel beter als je het netwerk wil ondersteunen. Eén full node opstellen is wel een wat ingewikkelder proces, dat we niet gaan bespreken binnen deze handleiding (de officiële site bespreekt zelf hoe je het wel kunt doen).

3. Verbinden met een host
Kies voor een host van je IOTA wallet

Kies uit het lijstje van hosts een host.

Er wordt nu gevraagd om verbinding te maken met een host. Je zult een lijstje krijgen met opties waar je kunt kiezen welke host je liever wil. Om het simpel te houden, raden wij het aan om aan http://iota.bitfinex.com:80 te verbinden.

Dit is een geolocatie gebalanceerde DNS en die werkt goed voor alle locaties waar je de wallet wil gebruiken. Je kunt altijd in de toekomst besluiten om deze host te veranderen naar een andere snellere optie binnen het lijstje.

4. Genereer een login seed
Gebruik je seed om in te loggen in je wallet.

Kopieer en plak hier je gegenereerde seed om in te loggen.

We hebben een unieke seed nodig om in te loggen in onze IOTA wallet. Deze seed is ongelooflijk belangrijk en is vergelijkbaar met de Keys van Bitcoin. Zonder deze seed kun jij geen toegang krijgen tot dezelfde IOTA wallet.

In andere woorden: bewaar deze seed goed of schrijf hem op papier.

Jan UPDATE
Er zijn op dit moment maar twee manieren om veilig een seed te genereren m.b.v. terminal/cmd/powershell

#Linux
cat /dev/urandom |tr -dc A-Z9|head -c${1:-81}

#Mac
cat /dev/urandom |LC_ALL=C tr -dc 'A-Z9' | fold -w 81 | head -n 1

#Windows
momenteel geen veilige methode beschikbaar

Kopieer deze seed en schrijf hem eventueel op. Gebruik je seed om vervolgens in te loggen in je wallet.

5. Attach je receive adres

Druk op attach to tangle om je receive seed te koppelen.

Je bent nu ingelogd in je IOTA wallet. Er is nog maar een stap die uitgevoerd moet worden.
De IOTA receive seed (=ontvangstadres) moet worden gekoppeld aan de Tangle. Dit kun je doen door op de receive tab te klikken en vervolgens attach to Tangle.

Het komt soms voor dat het attachen de eerste keer niet lukt. In dat geval moet je even in- en uitloggen. Vervolgens kun je het weer proberen

Als de receive seed is gekoppeld, kan je pas je IOTA opsturen naar je wallet. Op het moment dat de seed is gekoppeld is dit ook permanent

Posted by Joeya S.

5 Comments

 1. Gebruik geen online service om een seed te genereren, dat kan onveilig zijn (websites zijn te hacken…): https://matthewwinstonjohnson.gitbooks.io/iota-guide-and-faq/getting-started/dl-wallet/what-is-my-seed.html

  Reply

  1. We hebben het artikel aangepast i.v.m. het nieuws van jan.

   Wel wil ik me mening geven dat de huidige oplossing van IOTA op hun wallet wel heel teleurstellend is voor niet technische gebruikers.

   Reply

 2. hoe zit dat met die berichten op je wallet, bij geschiedenis, , dat je bundles moet goedkeuren en zo , ik krijg steeds die dingen nieuw op mn wallet nieuwe bundles te zien , moet ik die steeds allemaal moet herverbinden of zo? ik zie kreten voorbijkomen als “aanhoudend in afwachting, als je hebt heergekoppeld krijg je promote te zien , wat betekent dit allemaal??

  Reply

 3. Mooi blogbericht, één aanmerking is dat je ‘recieve adress’ beter kan vertalen naar ‘ontvangst adres’ ipv. ‘ontvangst seed’.

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *