Er is een nieuwe speler op de Dapp blockchain en de naam van deze speler is Lisk. Lisk gebruikt in tegenstelling tot andere Dapp blockchains niet een eigen programmeertaal maar een die al globaal ( en ook op onze website) gebruikt wordt. Namelijk javascript!

Lisk kopen

Er is op dit moment nog geen manier om Lisk (=LSK) direct te kopen. Dus de enige manier om LSK te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar LSK.

STAP 1: Ga naar een Handelsplatform

Als eerste moet je naar cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner, en ligt voornamelijk bij welke platform je fijner vindt werken qua interface.

Kies een van deze platformen en voer de stappen uit:

binanceBit-z
Ga naar Binance en maak daar een nieuw account aan.

Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je binance account en klik rechtsboven op Funds, en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Zoek in het lijstje BTC-Bitcoin (als het goed is die standaard geselecteerd).

Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.

Ga naar Bit-z en maak daar een nieuw account aan.
Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je Bit-Z account en klik rechtsboven op Funds.

In het Balances pagina moet je vervolgens in het lijstje zoeken naar Bitcoin , als het goed is zal deze bovenaan te vinden zijn.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Klik vervolgens op de Deposit optie van Bitcoin en kopieer in de volgende pagina de Deposit Bitcoin(BTC) de reeks getallen en letters.

Er wordt je verteld dat je een trade wachtwoord nodig hebt, deze kun je aanmaken en vervolgens weer terug gaan naar je Balans.

Deze adres heb je nodig voor de volgende stap.

STAP 2: KOOP BTC

De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor het eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.

We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.

Bij betaling word je gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoin heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.

STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN

Eenmaal je Bitcoin gekocht en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.

Dit proces kan wel een ½ uur kosten, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.

STAP 4: KOOP LSK

Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op de handelsplatform die je hebt uitgekozen. Is het nu tijd om je Bitcoins te gebruiken om LSK te kopen.

binanceBit-z
Ga binnen de binance homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de LSK/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de LSK/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met Buy LSK aangeven hoeveel LSK je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy LSK drukt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal LSK’s zien.

Ga binnen de Bit-z homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de LSK/BTC handel te vinden.

bit-z-zoeken

Gebruik search om de LSK/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de LSK/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met buy LSK aangeven hoeveel LSK je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy LSK drukt ,en je trade password invoert zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal LSK’s zien.

Wat is Lisk?

Als je al het e.e.a. over Lisk gehoord hebt, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat het vaak wordt vergeleken met Ethereum. Dit is een logische vergelijking. Beide blockchains maken het immers mogelijk dat gedecentraliseerde applicaties, oftewel Dapps, op de blockchain kunnen worden gebouwd.

Dat is echter ook meteen waar de overeenkomsten eindigen.

Lisk is een blockchain waarvoor een sidechain is ontwikkeld waarop gedecentraliseerde applicaties kunnen worden gebouwd. Wat Lisk tevens van Ethereum onderscheid is het feit dat deze apps kunnen worden gecodeerd met Javascript.

Welke problemen lost Lisk op?

Zoals we bij veel andere blockchains zien, is schaalbaarheid van de blockchain het grootste probleem dat Lisk probeert op te lossen.

Hoewel er veel dingen zijn die heel goed werken op de Ethereum blockchain, kent Ethereum ook zijn beperkingen.

Zo heeft Ethereum het Proof of Stake consensus protocol gebouwd om blokken te valideren. Dit kost veel minder tijd en vereist minder hulpmiddelen dan de Bitcoin blockchain. Bovendien maakt Ethereum gebruik van smart contracts zodat er applicaties op de blockchain gebouwd kunnen worden. Dit houdt in dat bedrijven bijvoorbeeld een database in de blockchain kunnen bouwen in plaats van op een centrale server.

Eén van de beperkingen hiervan is dat een developer de programmeertaal van Ethereum, Solidity, moet leren om een app te kunnen bouwen.

Het andere grote probleem is de transactiesnelheid. Omdat dingen op een lineaire manier plaatsvinden in de blockchain, kan dit leiden tot knelpunten. Hard forks (splitsingen) moeten soms plaatsvinden als er sprake is van een foutief blok of als er wijzigingen in de blockchain moeten worden aangebracht.

Lisk heeft deze voornaamste problemen opgelost. Ten eerste gebruikt Lisk Javascript als de programmeertaal voor de blokken, en ten tweede maakt Lisk gebruik van een sidechain waarop de applicaties gebouwd worden. Deze sidechain loopt parallel aan de parent chain waardoor de verwerkingssnelheid een stuk hoger ligt.

Hoe werkt Lisk?

Lisk is een Delegated Proof of Stake protocol. Houders van tokens stemmen dus op afgevaardigden om blokken te valideren en zo consensus te bereiken. Dit is een veel sneller proces dan Proof of Work, en werkt zelfs beter dan Proof of Stake.

Dit is niet alleen democratischer dan POS, het is ook efficiënter. De duur van een transactie is veel korter en er kunnen meer transacties tegelijkertijd plaatsvinden. Het is ook veiliger, omdat elke aanval op het systeem ertoe leidt dat een stakeholder zijn tokens verliest. Dat is een grote stimulans om eerlijk te spelen.

Er zijn altijd 101 afgevaardigden die transacties goedkeuren. Omdat afgevaardigden voor hun diensten worden betaald met LSK-tokens, zal de concurrentie om afgevaardigde te worden, hoog zijn. Er zullen altijd mensen zijn die stand-by staan om afgevaardigde te worden. Hierdoor zal er dus altijd iemand online zijn.

De parent blockchain voor Lisk zal door middel van nodes verbonden zijn met een sidechain. De applicaties zullen dus draaien op de sidechain, waardoor de parent chain vrij blijft.

Dit is goed nieuws, omdat de sidechain fungeert als een parallelle blockchain waardoor de traffic in de parent chain niet verhinderd wordt. Elke app op de sidechain vormt in feite zijn eigen blockchain. Alle transacties voor elke app worden opgeslagen op de eigen blockchain in plaats van in een blok op de parent chain.

Een developer heeft de vrije hand om welke applicatie dan ook te maken, aangezien het een eigen blockchain betreft. De developer kan zelfs een eigen cryptocurrency ontwikkelen en distribueren.

Lisk levert ook een Software Development Kit om programmeurs te helpen om aan de slag te gaan. Aangezien Lisk de kernsoftware niet zelf hoeft te schrijven, is het netwerk erg “lean” en flexibel.

Hoe kunnen Lisk applicaties worden gebruikt?

Aangezien we het hebben over apps, is het misschien het meest voor de hand liggend dat de Lisk blockchain zal fungeren als een soort app store, vergelijkbaar met Itunes of Google Play.

Omdat het platform voor iedereen toegankelijk is, kan een developer een spel, een sociaal netwerk, een messenger, een webshop en nog veel meer creëren. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos zolang de applicatie in Javascript geprogrammeerd kan worden.

Een voorbeeld van een applicatie is een app voor auto-aankopen. Je zou een app kunnen bouwen die transactie-informatie over een auto opslaat. Wie kocht de auto, en wanneer en hoe het werd het onderhouden? Dit klinkt niet revolutionair aangezien dit met het Internet of Things, al gebeurt, maar de blockchain, en dan met name de sidechain, tilt dit naar een hoger niveau.

Stel je voor dat informatie die opgeslagen is op een centrale server wordt gehackt. Bij een dergelijke hack is niet alleen persoonlijke informatie gelekt, maar kun je de informatie over de transacties mogelijk niet langer vertrouwen. Dit elimineert effectief de noodzaak om de informatie te moeten vertrouwen.

Een ander punt is dat een traditionele blockchain de app kan vertragen. Een sidechain die onafhankelijk van de parent chain werkt, maakt het systeem veel sneller.

Nu vraag je jezelf misschien af: is Javascript niet traag en eenvoudig te hacken? Dat kan zeker het geval zijn, maar deze programmeertaal wordt voortdurend verbeterd om het sneller te maken en elke zwakke plek in de programmeertaal is te wijten aan slechte codering. Bovendien kan de sidechain niet worden gehackt, omdat het een Delegated Proof of Stake protocol is.

De lijst met mogelijke toepassingen is eindeloos. Elke app die nu kan worden ontwikkeld, kan ook op Lisk worden gemaakt en het resultaat is meer efficiëntie en meer controle van de developers over hun applicatie. Alles kan op hun blok worden gedaan, inclusief het verwerken van betalingen. Hierdoor worden veel zwakke punten in de logistiek van het gebruik van een centrale server geëlimineerd.

Hoe werkt de LSK-token?

De voornaamste functie van de token is het bekostigen van de ontwikkeling van Lisk en de blockchain.

De transacties op de blockchain worden betaald met LSK tokens, evenals, stemmen op een afgevaardigde, het aanmaken van accounts op de blockchain en het registreren van een app. Voor elke transactie waarbij een token naar een sidechain wordt verzonden, worden ook kosten in rekening gebracht.

De waarde van de token wordt bepaald aan de hand van de kracht van het platform. Hoe meer apps er zijn, hoe meer gebruikers er zullen zijn, en dus hoe meer transacties. De waarde van de token neemt toe als gebruikers de waarde van het platform inzien.

De op de sidechain gebouwde applicaties kunnen indien gewenst ook LSK in rekening brengen, wat ook de waarde zal verhogen. Dit is echter niet verplicht. Developers mogen zelf bepalen welke currency ze gebruiken.

Voor elke blockchain die frequent gebruikt wil worden door vaste gebruikers, geldt dat de blockchain goed moet werken. Het moet snel, goedkoop en gebruiksvriendelijk zijn.

De sidechain is een belangrijke innovatie in de blockchain-technologie die verschillende hindernissen, die traditionele blockchains vertragen, weet te overbruggen. Gebruiken wat bij andere blockchains goed werkt en een oplossing bedenken voor dingen die niet goed werken, is essentieel.

Blockchain-technologie zal blijven evolueren, en de sidechain zal Lisk in staat stellen om te reageren op veranderingen zonder de noodzaak voor een hard fork.

Dit zijn spannende tijden. We zien namelijk steeds vaker dat de blockchain gebruikt wordt en dit maakt het internet democratischer en gedecentraliseerder.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *