Voor velen is het concept van Litecoin-mining zeer vreemd. Hoe kun je een digitale currency minen (delven)? Waarom is dat nodig en hoe begin je eraan?

In dit hoofdstuk vertellen we je meer over de manier waarop Litecoin mining werkt, waarom het essentieel is voor het netwerk en tot slot hoe je zelf kunt beginnen met het minen van Bitcoin zilver.

Hoe werkt Litecoin mining?

Het klinkt voor de meeste mensen heel vreemd. Het idee dat je Litecoins kunt minen (delven) is voor velen een zeer vreemde gedachte. Toch is het wel degelijk mogelijk en bovendien volledig legaal. Het houdt als het ware in dat miners door het Litecoin-netwerk worden gevraagd om een reeks rekensommen met hun computer op te lossen.

In een Blockchain is er geen centraal punt waar alle informatie omtrent transacties worden bijgehouden. Dit betekent dat er binnen het netwerk een verificatieproces moet zijn om alle inkomende transacties op juistheid en fraude te controleren.

Dit verificatieproces is wat Litecoin mining inhoudt. Alle miners in het Litecoin-netwerk gebruiken hun rekenkracht om elk nieuw blok cryptografisch te ontcijferen en te controleren. Dit ontcijferingsproces is eigenlijk niets meer dan computers van miners die continu het antwoord proberen te raden totdat één van hen het juiste antwoord raadt.

Scrypt Mining

Scrypt werd samen met de introductie van Litecoin geïntroduceerd in de wereld van cryptocurrency. Scrypt staat voor scrypt(p) = SHA256(p + SMix(SHA256(p))), wat eigenlijk SHA256 betekent met extra stappen. De voordelen van het Scrypt-algoritme zijn o.a. lagere bloktijden dan Bitcoin en ASIC-resistentie.

Gek genoeg, werd Scrypt geïmplementeerd als oplossing voor Bitcoin’s GPU mining, wat men te gecentraliseerd vond voor de ontwikkelaars van Litecoin. Scrypt werd geïmplementeerd om te voorkomen dat Litecoin werd gemined met behulp van GPU’s. Maar om wat voor reden dan ook, wist Scrypt dat doel nooit te bereiken en werd het netwerk toch overspoeld door GPU miners. Het unieke voordeel van Scrypt is dat het je in staat stelt om CPU en GPU-vermogen te gebruiken tijdens het minen. GPU is echter de meest efficiënte- en tot nu toe de meest gebruikte methode.

Scrypt werd oorspronkelijk uitgevonden door Colin Percival voor de online back-upservice van Tarsnap. Volgens deze service zorgt Scrypt ervoor dat het ontzettend duur wordt om gerichte hardwareaanvallen uit te voeren en is dit algoritme duizenden malen veiliger dan veel populaire cryptografische algoritmen die tegenwoordig gebruikt worden, zoals SHA256 van Bitcoin.

De reden hiervoor is dat aanvallers bij Scrypt meer geheugen moeten gebruiken om een Brute Force Attack uit te voeren, of juist minder geheugen moeten gebruiken voor een langzame aanval. Deze wisselwerking is doelbewust ingesteld en zorgt ervoor dat Scrypt erg veilig is. SMix (de extra stap waarover we het hadden) husselt de data zo door elkaar dat het ontzettend lastig te optimaliseren is. Dit maakt het moeilijker voor aanvallers om wachtwoorden te raden die versleuteld zijn door Scrypt en omdat elke gok veel tijd kost om te berekenen, is er geen bestaande manier om dit te omzeilen.

Het is dus duidelijk waarom dit algoritme werd geïmplementeerd door Litecoin-maker Charlie Lee als het algoritme voor de munt.

Voor miners is Scrypt het meest GPU-vriendelijk. De grote meerderheid van Scrypt-miners op de markt bestaat dan ook uit GPU-miners. Scrypt gebruikt meer rekengeheugen dan SHA-256, maar dit wordt gecompenseerd door het feit dat Scrypt mining minder elektriciteit verbruikt dan SHA-256 mining, waardoor je het harder kunt laten werken. Omdat je minder elektriciteit gebruikt, krijg je te maken met minder warmte-uitgifte en minder lawaai van je miners. Toch zal Scrypt mining de airconditioner kosten in de zomer verhogen. Aan de andere kant zal het de stookkosten in de winter weer verlagen.

Er zijn ASIC’s voor Scrypt mining beschikbaar op de markt. Ben je dus een GPU miner die zich bezighoudt met Scrypt mining? Dan krijg je mogelijk te maken met stevige concurrentie. Aangezien er naar verwachting steeds meer ASIC’s voor Scrypt mining op de markt komen, kun je gerust aannemen dat de moeilijkheidsgraad van Scrypt munten zal toenemen en dat je marktaandeel en je winst zullen dalen.

Scrypt munten zijn momenteel nog steeds winstgevend en kunnen een uitstekende investering zijn als je over de juiste GPU-apparatuur beschikt. Als je echter interesse hebt in Scrypt mining, is het verstandig om een investering in een ASIC-miner te overwegen. Sommige ASIC’s kunnen tegelijkertijd SHA-256 en Scrypt minen. Beschouw ASIC’s dus zeker als een optie als je overweegt om Scrypt-munten te minen.

Beginnen met Litecoin mining

Je kunt Litecoin mining op twee manieren aanpakken. De eerste optie is om de hardware aan te schaffen om Litecoins te minen. De tweede optie is om gebruikt te maken van een Litecoin Cloud Mining-service.

Een Cloud-service verandert het minen van Litecoins in een zeer eenvoudig proces. Het heeft echter wel het nadeel dat je zelf geen controle hebt over de hardware en dat je de installatie niet kunt optimaliseren.

Dit kan een groot verschil maken. Winstgevend zijn met Litecoin mining is namelijk niets meer dan een spel van optimalisatie. Hoeveel Litecoins kun je minen met zo min mogelijk vermogen?

STAP 1: KIES DE JUISTE LITECOIN CLOUD MINING SERVICE

Cloud mining is een nieuw fenomeen dat zeer aantrekkelijk is voor mensen die niet erg technisch zijn of geen eigen mining installatie willen beheren.

Verder is het gebruik van een Cloud mining-service ook aantrekkelijk als je in een land woont waar de elektriciteitskosten aan de hoge kant zijn. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Amerika, waar de kosten van elektriciteit lager zijn.

In zo’n geval is het erg aantrekkelijk om een dergelijke service te gebruiken. Een Cloud-mining aanbieder biedt eigenlijk rekenkracht aan. Dat betekent dat je voor een bepaalde periode een installatie kunt huren met de gebruikelijke hashrate van de aanbieder. Hiervoor betaal je door middel van een contract, van bijvoorbeeld een jaar. Hierna zul je Litecoins geleidelijk in je wallet zien binnenstromen.

Je kunt vervolgens met onderstaande rekentool berekenen hoe lang je moet minen met je cloudminer om winst genereren. Voer de hashrate van de cloudminer die je wilt huren in, in de rekentool voor een goede indicatie. Je kunt met deze rekentool ook ontdekken wat er gebeurt als de prijs stijgt.

Onze aanbevolen Litecoin Cloud mining aanbieder is Hashflare (Selecteer Scrypt voor het minen van Litecoin).

Indien je kiest voor Cloud mining, kun je doorgaan naar stap 2 en 3.

of…

STAP 1: KIES DE JUISTE LITECOIN MINING HARDWARE

Om je eigen Litecoin mining installatie te bouwen, heb je eerst een aantal efficiënte grafische kaarten nodig. Met efficiënt bedoelen we een kaart met een hoge hashrate, maar met een laag energieverbruik. Je hebt niet veel aan een kaart met een enorme hashrate, waarbij het verbruik groter is dan de opbrengst.

Enkele aanbevolen GPU’s zijn:

Je kunt met deze rekentool de hashrate en de energiekosten van de GPU gebruiken om de meest optimale GPU voor jou te vinden.

RAM
Als het gaat om het RAM-geheugen, heb je minimaal het ramgeheugen van een Ethereum miner nodig. 4GB is meer dan genoeg. RAM is in het begin belangrijk wanneer je de blockchain synchroniseert. Daarna heeft het niet langer een belangrijke functie.

CPU
Omdat onze miner werkt op grafisch vermogen om te minimaliseren, is de processor niet zo belangrijk voor het uitvoeren van zijn taak. We raden echter af om de goedkoopste processor aan te schaffen. De processor helpt je namelijk bij het opzetten van de mining installatie en versnelt ook het opstartproces bij mogelijke reboots.

STAP 2: KIES DE JUISTE LITECOIN MINING SOFTWARE

Wanneer de hardware van je Litecoin miner is geleverd, is het tijd om de speciale mining software te downloaden en te installeren. Er zijn veel opties op het gebied van software als het gaat om het minen van Litecoins. Op dit moment zijn de twee meest populaire opties CGMiner en BFGMiner. Beide zijn cmd-programma’s.

Cmd-programma’s of command line programma’s, werken zoals de naam suggereert via de command line (opdrachtprompt) van je computer.

opdrachtprompt of terminal voor mac
Niet iedereen vindt het prettig om met opdrachtprompt te werken.

Als je de voorkeur geeft aan een programma met een GUI of een interface met knoppen die vriendelijker is voor niet-programmeurs, dan is software zoals EasyMiner meer geschikt voor jou voor het minen van Litecoins.

STAP 3: KIES EEN MINING POOL

Als je je Litecoin mining installatie hebt opgezet en je klaar bent om te minen, is het tijd om een mining pool te kiezen. Het gebruik van een mining pool is eigenlijk een optionele stap, maar realistisch gezien is het een must.

Een mining pool is een groep Litecoin-miners die samen een blok oplossen en de beloning eerlijk verdelen. Je kunt ervoor kiezen om zonder een mining pool te werken, maar in dat geval kan het jaren duren om een beloning te krijgen; waarbij de kans groter is dat dit uiteindelijk nooit gebeurd.

Enkele voorbeelden van Litecoin mining pools zijn:

STAP 4: AANMAKEN EN KOPPELEN VAN JE LITECOIN WALLET

De laatste en tevens belangrijkste stap, is het aanmaken van je Litecoin wallet en het koppelen van je litecoin miner aan je wallet. In één van de vorige hoofdstukken hebben we besproken wat een Litecoin-wallet is en wat de beste Litecoin wallet is.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *