In dit hoofdstuk leer je hoe je de beste Litecoin wallet kiest die aansluit bij jouw specifieke wensen en behoeften.

De eerste stap voordat je Litecoins koopt, is beslissen hoe je je Litecoins wilt bewaren en welke wallet je daarvoor nodig hebt.
Ten eerste, vraag je jezelf waarschijnlijk af: “Een wallet? Waarom heb je voor een digitale currency zoals Litecoin een wallet nodig?” Het bewaren van je Litecoins in een persoonlijke wallet is waarschijnlijk de veiligste manier om je currency te gebruiken en te bewaren. We raden je ten zeerste aan je Litecoins rechtstreeks over te brengen naar een wallet nadat je deze hebt gekocht op een handelsplatform. Als je ervoor kiest om je Litecoins op een platform te bewaren, loop je altijd het risico dat het platform failliet gaat, offline gaat of wordt gehackt. Dit zou betekenen dat je je Litecoins voor altijd kwijt bent.

Natuurlijk is de kans dat dit gebeurt erg klein, maar het kost weinig moeite om een wallet aan te maken. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om geen eigen wallet te hebben voor je waardevolle Litecoins.

Wat is een Litecoin wallet

Een Litecoin wallet is (grappig genoeg) een digitale wallet (digitale portemonnee) voor je Litecoins. Net zoals Litecoin een digitale vorm van fysiek geld is, vergelijkbaar met geld op een bankrekening, is een Litecoin wallet een digitale vorm van een fysieke portemonnee.

In een Litecoin wallet kun je Litecoin adressen aanmaken en beheren. Een Litecoin adres is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer dat je ontvangt van de bank. Maar zoals we in hoofdstuk 1 hebben aangegeven, heeft Litecoin geen centrale manager (dus in dit geval een bank) die dit voor je doet! Daarom kun je zelf adressen aanmaken. Dit is in tegenstelling tot bij je bank volledig gratis. Je kunt bovendien zoveel adressen aanmaken als je wilt!

Een Litecoin-adres bestaat uit een private key en een public key die beide uit een reeks cijfers en letters bestaan. Het ziet er als volgt uit: “1KV2ybMT5vUmEepogj5F75si14545zade”.

De public key is de key die je verstrekt aan een persoon of organisatie waarvan je Litecoins wilt ontvangen.

De private key gebruik je om Litecoins te verzenden/uit te geven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je private key altijd veilig bewaart en dat deze niet zichtbaar is voor anderen.

De manier waarop dit werkt is bijna identiek aan de manier waarop je dit zou doen met een traditionele bankrekening. Het enige verschil is dat je twee speciale adressen hebt voor het verzenden of ontvangen van Litecoins. Als je Litecoins wilt ontvangen, hoef je slechts je public key aan de persoon in kwestie te geven. Een leuke bonus op technologisch vlak, is dat je deze handelingen vaak kunt uitvoeren door een QR-CODE te verzenden of scannen.

Soorten Litecoin wallets

Er zijn 5 soorten Litecoin wallets waar je uit kunt kiezen. Dit kan allemaal enigszins overweldigend zijn wanneer je voor het eerst de cryptocurrency wereld betreedt. Maak je echter vooral geen zorgen, want daar is deze handleiding voor! Laten we de verschillende opties eens onder de loep nemen:

‘Cold’ en ‘Hot’ Litecoin wallets

Voordat we ingaan op de soorten wallets waar je uit kunt kiezen, is het nuttig om eerst uit te leggen wat er wordt bedoeld met ‘cold storage’ en ‘hot storage’ wanneer wordt gesproken over Litecoin wallets. Dit zijn namelijk termen die je vaak zult tegenkomen wanneer je een keuze maakt tussen de verschillende wallets!

Alle soorten Litecoin wallets kunnen worden onderverdeeld in Hot of Cold wallets.

Cold Litecoin wallets

Cold Litecoin wallets zijn fysieke wallets die niet zijn verbonden met het internet. Je hebt de currency meestal letterlijk in handen, bijvoorbeeld in de vorm van een USB-stick. Daarom wordt deze manier van opslag vaak als veiliger beschouwd.

Cold storage is meer geschikt voor lange termijn houders van Litecoins die niet op lange termijn zullen worden belegd, vergelijkbaar met een spaarrekening.

Hardware Litecoin wallets zijn de veiligste manier om je Litecoins te bewaren. Een hardware wallet is een kleine computer of smartcard die speciaal is gebouwd om offline Litecoin private keys te genereren.

HARDWARE LITECOIN WALLETS

litecoin hardware wallet

Een hardware litecoin wallet maakt het mogelijk om offline je ltc te bewaren, en is hierdoor de veiligste methode.

Hardware wallets zijn een vorm van cold storage en de beste manier om je Litecoins voor een langere periode te bewaren. Als je een groot aantal Litecoins bezit, raden we je ten zeerste aan om je saldo naar een cold storage over te brengen.

Hardware Litecoin wallets zijn bedoeld voor eigenaren van Litecoins die een grote hoeveelheid Litecoins voor een lange periode willen bewaren. Bij Hardware Litecoins wallets ben je ook niet afhankelijk van een derde partij, wat wel het geval is bij vrijwel alle andere wallets!

Vanwege de populariteit van dit soort wallets en de wallet van Litecoin, komen er elk jaar meer en meer wallet opties bij. Momenteel zijn er echter 3 wallets die duidelijk het best presteren en daarom het meest populair zijn bij Litecoin houders.

Product Beoordeling Prijs
Ledger Nano S Ledger Nano beoordeling €34.80
Trezor Trezor beoordeling $99
KeepKey KeeyKey beoordeling €239

PAPER LITECOIN WALLETS

Een paper Litecoin wallet. Aan de bovenkant zie je de public key voor het ontvangen van Litecoins. Aan de onderkant zie je de private key voor het verzenden van Litecoins.

Een paper Litecoin wallet. Aan de bovenkant zie je de public key voor het ontvangen van Litecoins. Aan de onderkant zie je de private key voor het verzenden van Litecoins.

Ben je geen fan van al die technologie? Dan is het ook mogelijk om voor de ouderwetse papieren opslag te kiezen. Net als een hardware wallet, is dit een veilige offline opslagmethode. Bovendien kun je een paper wallet thuis zelf afdrukken!

De wijze waarop een paper wallet werkt is vrij eenvoudig. Je maakt een paper wallet aan door een website te bezoeken. Dergelijke websites bieden je de mogelijkheid om een paper wallet te genereren met je eigen private en public key en de bijbehorende QR-code. Je kunt deze vervolgens downloaden en afdrukken!

Je kunt de public key (of de QR-code) gebruiken om Litecoin te ontvangen, of de private key gebruiken om Litecoin uit te geven.

Het voordeel van een paper wallet is dat deze niet alleen eenvoudig is, maar ook gratis. Bovendien is het een leuk cadeau om te geven.

Het nadeel is dat een paper wallet gestolen en gebruikt kan worden (het stelen van een hardware wallet is nutteloos zonder het wachtwoord). Verder kunnen papier en inkt na verloop van tijd aangetast raken. In dat geval ben je direct je Litecoins kwijt.

Hot Litecoin wallets

Hot Litecoin wallets zijn verbonden met het internet, in een cloud of op een computer. Als gevolg daarvan hebben ze direct een groot voordeel ten opzichte van “cold” wallets vanwege hun gebruiksgemak. Je hebt eenvoudig toegang tot je wallet en kunt daardoor veel sneller betalingen doen en ontvangen.

Het nadeel is dat deze vorm van opslag minder veilig is. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Je vertrouwt namelijk een derde partij. Als er iets misgaat, omdat er een lek in hun systeem is en zij als gevolg daarvan gehackt worden, geldt dit ook voor je wallet. Je Litecoins zijn daar op lange termijn dus niet veilig.

Hierdoor zijn “hot” wallets meer geschikt voor kleinere hoeveelheden Litecoins.

LITECOIN DESKTOP WALLET

Een desktop Litecoin wallet is ontworpen om te worden gedownload en geïnstalleerd op een computer, tablet of laptop. Deze wallets zijn zowel ‘hot’ als ‘cold’ in de zin dat ze bruikbaar zijn op computers die zowel wel, als niet verbonden zijn met het internet.

Litecoin heeft zijn eigen stand-alone wallet, die je hier kunt downloaden. De meeste moderne varianten van derden, bieden echter ook mogelijkheden voor applicaties zoals mobiele applicaties en zelfs toegang via de website. Een goed voorbeeld hiervan is jaxx.

Een desktop Litecoin wallet heeft een aantal nadelen; Zo is de wallet alleen toegankelijk op de computers waarop deze geïnstalleerd is. Bovendien bestaat er ook het risico dat een virus je wallet hackt.

LITECOIN ONLINE WALLET

Er zijn steeds meer Litecoin wallets die op een cloud of online werken.

Het voordeel is duidelijk. Je Litecoins zijn altijd gemakkelijk toegankelijk en veel problemen worden afgehandeld door een derde partij! Dit is vaak de beste optie om kleine hoeveelheden Litecoins te bewaren die je actief gebruikt of verhandelt. De meest eenvoudige online wallet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk is Coinbase, waar je ook direct £10 aan Litecoins ontvangt als je gebruik maakt van onze link (na £100).

LITECOIN MOBILE WALLET

Wat als je je computer niet vaak gebruikt, maar je mobiel in tegenstelling wel? Geen zorgen, ook voor mobiele gebruikers is er een wallet beschikbaar om Litecoins te bewaren.

Naast het feit dat dit erg handig is, kun je ook je mobiele camera gebruiken om eenvoudig betalingen te doen via de QR-codes!

Litecoin wallets voor je mobiele telefoon zijn een soort mini wallets. Het dataverbruik zou ontzettend hoog zijn als je mobiele telefoon constant de blockchain van Litecoin zou moeten bijwerken. Daarom gebruikt je mobiele telefoon niet de volledige blockchain, maar betrouwbare nodes in de blockchain.

Dit maakt het mogelijk om betalingen op je mobiele telefoon te doen en te ontvangen zonder veel geheugen in beslag te nemen.

Het nadeel is natuurlijk dat je op een derde partij moet vertrouwen.

We raden ten zeerste aan om geen grote bedragen voor lange tijd in ‘hot’ wallets te bewaren. Er is echter niets mis met het bewaren van kleinere bedragen.

Litecoin debit card

Als je wilt winkelen, is een online of mobiele wallet nog niet praktisch genoeg om transacties in de ‘normale’ markt te doen. Het is wel mogelijk om een debit card te gebruiken voor je Litecoins en deze te gebruiken om aankopen in een winkel te betalen, net zoals je dit zou doen met je normale betaalpas!

Is dit iets voor jou? Dan heb je een Coinbase wallet nodig, die je vervolgens kunt koppelen aan de shift debit card.

Hoe gebruik ik mijn Litecoins op een veilige manier?

Goede versleuteling is het halve werk

De meeste wallets bieden de mogelijkheid om de wallet te versleutelen met een wachtwoord. Zorg ervoor dat je een veilig wachtwoord kiest dat niet eenvoudig te raden of te hacken is. Hackers kunnen met computers veel wachtwoorden kraken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat het in de wereld van cybersecurity niet om de complexiteit, maar op de lengte van het wachtwoord!

Een langer wachtwoord is veiliger dan een ingewikkeld wachtwoord

Een langer wachtwoord is veiliger dan een ingewikkeld wachtwoord

We raden je daarom aan om een zin te kiezen als wachtwoord die je gemakkelijk kunt onthouden. Een voorbeeld van een dergelijk wachtwoord is “Ditiseenzeergoedww”; een computer heeft twee jaar nodig om dit voorbeeld te kraken.

Maak voldoende back-ups

Je kunt eenvoudig back-ups maken van je wallet. Dit wordt vaak ook aangeboden als optie binnen de wallet!

Gebruik indien van toepassing multisig

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: wat is multisig? Multisig staat voor “multisignature transactions” oftewel, een transactie waarvoor meerdere handtekeningen vereist zijn. Dit betekent dat bij een transactie meerdere partijen een bevestiging moeten geven voordat de transactie daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Dit is een extra beveiligingsmaatregel die kan voorkomen dat iemand zomaar over jouw Litecoins kan beschikken. Maar het is ook een geweldige functie voor mensen die een Litecoin wallet voor een zakelijk doel willen delen. Je hebt in dat geval de zekerheid dat niemand geld kan uitgeven zonder toestemming van de andere persoon.

TIP: Je kunt ook multisig gebruiken met meerdere apparaten. Dit betekent dat je geen extra mensen nodig hebt om je Litecoin-wallet te beveiligen. Dit doe je namelijk zelf op meerdere apparaten, zoals een ipad en telefoon. Hierbij dien je je eigen transactie goed te keuren.

Beschik je over een grote hoeveelheid Litecoins? Ga dan offline

Zoals we eerder in dit hoofdstuk hebben aangegeven gaat er niets boven een offline opslagruimte als het gaat om de veiligheid van je Litecoins. Niemand kan bij je Litecoins komen en je bent er zeker van dat je geld veilig is bij een cyberaanval.

Als je een grote hoeveelheid Litecoins moet bewaren, is het hebben van een hardware wallet ten zeerste aanbevolen en eigenlijk een must!

Veelgestelde vragen: Litecoin-wallets

Zijn Litecoin wallets veilig?
Litecoin is een Blockchain en is daarom veilig, met name omdat een wallet de Litecoins niet echt opslaat, maar de transacties binnen het netwerk.

De veiligheid van je wallet hangt af van de manier waarop je ermee omgaat. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om je private key voor je te houden. Aangezien dit de enige manier is om toegang te krijgen tot je wallet, is het aan jou om deze veilig te houden en niet te verliezen.

Is een Litecoin-wallet anoniem?
Alle transacties en wallets binnen de Litecoin Blockchain zijn zichtbaar voor iedereen. Toch zijn alle wallets en transacties anoniem, omdat een wallet niets meer is dan een reeks cijfers en letters. Een wallet bevat geen persoonlijke gegevens waarmee iemand jouw wallet aan jou kan koppelen.

Het is echter wel zo dat er al gauw geen sprake meer is van anonimiteit op het moment dat je wallet in contact staat met een bankrekening, omdat je bijvoorbeeld geld stort of ontvangt van een wallet.

Vanwege dit aspect wordt Litecoin ook wel pseudo-anoniem genoemd.

Posted by Joeya S.

One Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *