Het onderhouden van een groot onhandelbaar blockchain wordt steeds duurder, langzamer en past niet meer in de huidige milieuvriendelijke samenleving. Een alternatieve variant van cryptocurrency biedt verbeteringen. Nano( voorheen Raiblocks) is een duurzamer en snellere blockchain oplossing dan alle andere beschikbare opties.
Inhoudsopgave
Nano kopen
Er is op dit moment nog geen manier om Nano (=NANO of XRB) direct te kopen. Dus de enige manier om NANO te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar NANO of XRB.
STAP 1: Ga naar een Handelsplatform
Als eerste moet je naar cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner, en ligt voornamelijk bij welke platform je fijner vindt werken qua interface.
Kies een van deze platformen en voer de stappen uit:
Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je binance account en klik rechtsboven op Funds, en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres
Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.
Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je Bit-Z account en klik rechtsboven op Funds.
In het Balances pagina moet je vervolgens in het lijstje zoeken naar Bitcoin , als het goed is zal deze bovenaan te vinden zijn.

Maak een kopie van je BTC adres
Er wordt je verteld dat je een trade wachtwoord nodig hebt, deze kun je aanmaken en vervolgens weer terug gaan naar je Balans.
Deze adres heb je nodig voor de volgende stap.
STAP 2: KOOP BTC
De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor het eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.
We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.
Bij betaling word je gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoin heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.
STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN
Eenmaal je Bitcoin gekocht en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.
Dit proces kan wel een ½ uur kosten, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.
STAP 4: KOOP NANO
Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op de handelsplatform die je hebt uitgekozen. Is het nu tijd om je Bitcoins te gebruiken om XRB/NANO te kopen.
Eenmaal op de NANO/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met Buy NANO aangeven hoeveel NANO je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy NANO drukt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal NANO’s zien.

Gebruik search om de XRB/BTC handel te vinden.
Als je vervolgens op Buy XRB drukt ,en je trade password invoert zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal XRB’s zien.
Wat is Nano?
Colin LeMahieu, de oprichter van Nano, besloot een nieuw soort blockchain te ontwikkelen. Dit zou moeten zorgen voor efficiënte transacties die zowel snel als kosteloos zijn.
Hoewel Satoshi’s blockchain revolutionair was zag LeMahieu een belangrijk verbeterpunt.
Iedere transactie binnen de Bitcoin blockchain draagt namelijk een referentie van een vorige transactie met zich mee. Hierdoor wordt de blockchain steeds groter waardoor de duur van een transactie soms wel uren kan duren.
Nano maakt gebruik van een block rasternetwerk. Nog steeds wordt de blockchain technologie toegepast, ieder transactie is zijn eigen blockchain tussen de zender en de ontvanger van XRB, de Nano munt. Elk block is één transactie en de global ledger van transacties is opgeslagen in het eigen logboek.
Het block rasternetwerk worden niet synchroon met de transacties gecreëerd, waardoor de schaalbaarheid oneindig is.
Doordat de benodigde hardware van Nano weinig energie nodig heeft is deze nieuwe ontwikkeling ook eco-friendly.
Hoe werkt Nano?
Elke gebruiker heeft zijn/haar eigen account met een publieke en persoonlijke sleutel. De publieke sleutel, ook wel het adres genoemd, wordt gedeeld met andere netwerkgebruikers terwijl de persoonlijke sleutel geheim blijft.
Wanneer er een transactie wordt in gezet, wordt er een block op het rasternetwerk aangemaakt. Vervolgens wordt er een signaal doorgeven aan de persoonlijke sleutel. Andere gebruikers hebben geen toegang tot de informatie van de persoonlijke sleutel, maar de block kan geverifieerd worden door de informatie van deze sleutel samen met een digitale handtekening.
De blockchain gaat enkel zover terug als die accountgeschiedenis. Zonder voorgaande transacties in de opslag, waardoor de blockchain mager en licht is. Al deze transacties worden vervolgens opgeslagen in een global ledger met de mogelijkheid om door andere accounthouders bekeken en geverifieerd te worden.
Elke account chain kan echter alleen toegevoegd worden door de account houder. Hierdoor kunnen updates gelijk gedaan worden en niet asynchroon met de rest van het block rasternetwerk, het resultaat is snelle transacties.
Dit betekent dat er geen miners nodig zijn om de transacties te verifiëren. Het enige wat mogelijk verificatie nodig heeft is een op de chain zichtbare mogelijke dubbele uitgave. Maar aangezien elke uitgave een referentie van een eerdere block met digitale handtekening nodig heeft is dit onmogelijk. Een dubbele uitgave zou alleen mogelijk zijn als iemand dezelfde block gebruikt als referentie in twee losse transacties.
Dus hoe verifieert Nano transacties?
Wanneer je een Nano-account aanmaakt, dan moet je een ander account opgeven welke fungeert als jou proxy en stemmer voor transacties. Wanneer er een dubbele uitgave voorkomt dan besluit een van deze accounts welke transactie de juiste is. Er zijn dusdanig veel van deze stemmende accounts dat er altijd wel één online is.
Het Nano protocol is extreem licht en kan verwerkt worden binnen de minimum UDP (User Datagram Protocol) grootte nodig om informatie te versturen over het internet. Ook de hardware vereisten zijn klein. Dit alles leidt tot een snel en goedkoop systeem.
De munt, de XRB, is gecreëerd op een Genesis Balance, dit is een vaste eenheid en kan niet vergroot worden. Het is opgericht in oktober 2017.
Hoe voorkomt Nano aanvallen?
Omdat Nano geen gebruik maakt van een traditionele blockchain lijkt het systeem vatbaar voor aanvallen.
De eenvoud van het systeem is juist wat het beschermt tegen bestaande aanval scenario’s.
Bijvoorbeeld, wanneer een block niet correct verstuurd wordt dan kan deze meestal uitgebuit worden. In het block rasternetwerk wordt een slechte block genegeerd of wordt er gevraagd om een resync met het knooppunt. Voordat dit echter kan gebeuren wordt er gestemd, op dit moment is de transactie junk data. Aanval afgewend.
Met transactie stromen, Sybil aanvallen en centen aanvallen, maakt de manier waarop het block rasterwerk werkt het niet alleen onmogelijk, maar is het de moeite niet waard. Stemmers van rekeningen zien dit gebeuren en kunnen de transacties weigeren. Sinds de knopen die block opzet gesnoeid zijn, zijn er weinig historische blocks uitgebuit.
Een ander feit is dat de stemmen in balans tegen elkaar op wegen. Hoe groter de balans op een rekening, hoe meer gewicht een stem heeft. Als iemand een stem in elkaar wil flansen, hebben zij meer dan 50% van de stemkracht nodig. Dit is alleen mogelijk wanneer zij honderden miljoenen dollars spenderen op XRB. Theoretisch gezien zou een buitenlands land dit kunnen doen (Ik kijk naar jou, China!), maar dit is erg onaannemelijk.
Railblock vs Iota
Wat maakt Iota en Nano gelijk?
Deze twee cryptos waren de eersten, die een snelle gratis minerloos systeem uitvonden en zorgden dat hun crypto ’s werken als een volmacht currency. Zij gebruiken beide DAG, directed-acyclicgraph data structuur.
Het is de reden waarom zij het systeem implementeren wat het verschil maakt tussen beiden.
Nano gebruikt Proof of Scale met het block rasterwerk. Een transactie komt eerst langs een hulplijn om er zeker van te zijn dat de handtekeningen authentiek zijn. Wanneer het synchroon is met de knopen, wordt de handtekening gelezen en gelijk bevestigd.
Iota werkt met Proof of Work. Dit betekend dat een block bevestigd wordt, wanneer het omgeven is door andere blocks. De tijd die het nodig heeft om te bevestigen, hangt af van hoeveel gebruikers er in het systeem zijn.
Ondanks dat Proof of Work lagere kosten heeft dan de Bitcoin blockchain om te besturen, zijn er nog steeds kosten door het computergebruik wat uitgevoerd moet worden.
Naast de verschillen in de manier van transacties uitvoeren, zit het grootste verschil in wat zij hopen te bereiken.
Iota is op zoek naar een manier om het protocol voor Internet of Things te domineren. Zij zijn niet gedecentraliseerd aangezien zij een coördinator wie transacties managet vereisen. Grote coöperaties als Volkswagen en Bosch bevalt dit en hebben daardoor getekend als partners.
Nano, aan de andere kant is opzoek naar een manier om een dagelijks peer-to-peer betaalsysteem te worden, voor arbitrage door snelle transacties.
Aan het eind van de dag wordt het steeds duidelijker dat om cryptocurrency te gebruiken in plaats van fiat, deze instant en gratis moeten zijn. Anders zou het nooit contant geld kunnen vervangen.
Nu zijn er veel wie het niet uitmaakt om fiat door currency te vervangen. Zij willen een veilige plek om hun rijkdom te bewaren, of zij zijn op zoek naar een manier om crypto te ruilen of hebben andere persoonlijke redenen waarom zij coins opkopen.
Maar, de mensen achter Nano en veel anderen die in decentraliserende financiën en currency geloven, kijken uit naar een dag waarop zij zich van de overheidsfinanciën kunnen ontdoen en zelf kunnen beslissen welke currency zij willen gebruiken. Een coin als XRB zou iets kunnen zijn, waar zij naar op zoek zijn.