NEM is een blockchain met een unieke consensus, de Proof of Importance, die de gebruikers beloont voor hun contributie aan het NEM gemeenschap. Het succes van deze consensus is in 2016 al heel erg duidelijk geworden, toen NEM omhoog schoot in zijn marktkapitaal. Sindsdien heeft NEM een stevige positie genomen in de top 10 grote cryptocurrencies.

NEM zijn succes is niet ongemerkt gebleven! In begin 2016 is NEM samen met het Tech bureau Mijin begonnen met samenwerking. Sinds 2016 hebben meerdere japanse banken succesvol geëxperimenteerd met Mijin, die op het NEM blockchain werkt. Mijin was in staat 1500 transacties per seconden uit te voeren, en dat wel met 2.5 miljoen virtuele bankrekeningen.

Sindsdien lijkt NEM niet te stoppen, en dat is terug te zien in zijn waarde. Hierdoor zijn steeds meer en meer handelaren geïnteresseerd geraakt om in NEM te investeren.

NEM Kopen

Het is mogelijk om NEM coin (=XEM) direct te kopen met iDEAL zonder tussenstappen via Litebit. Je kunt er ook voor kiezen om eerst bitcoins te kopen en deze vervolgens in te ruilen voor XEM. Dat is echter buiten de scope van deze stappenplan.

STAP 1: Installeer de NEM wallet

Het eerste stap dat we moeten doen is naar de NEM website gaan en de wallet te installeren. We hebben namelijk een wallet deposit adres nodig om de gekochte NEM in te storten.

Als je eenmaal de juiste wallet heb gedownload voor je besturingssysteem, moet je de zip document uitpakken. Als je dat eenmaal hebt gedaan, ga dan naar de map waar je hem hebt uitgepakt, en druk op “Nano Wallet”.

STAP 2: Registreer je Nano Wallet

Als je eenmaal de Nano Wallet hebt geopend, kun je een nieuw wallet aanmaken.

Druk rechtsboven op “sign up” en kies Simple wallet. Na registratie, krijg je een wallet file en een private key.
Zoals je wordt uitgelegd, is het belangrijk om je wallet file en private key( liefst offline) te bewaren.

Nadat je dit hebt gedaan kun je inloggen in je wallet met je gekozen wachtwoord ( dus niet private key). Klik vervolgens linksboven op de Send tab, en op receive.
Kopieer het adres in het “Pay to:” veld. Dit is een reeks getallen en cijfers.

STAP 3: XEM kopen

Ga naar Litebit.eu en zoek links bovenin XEM in het lijst in de opties. Vervolgens kun je invullen hoeveel XEM(=NEM coin) je wilt kopen.

Belangrijk: Vervolgens moet je een ontvangstadres ( wallet) invullen. Dit adres is de receive code die we uit het wallet hebben gekopieerd uit het “Pay to:” veld.
Het is belangrijk dat je die hier plakt, om zeker te zijn dat de NEM coin op de juiste plek aankomt. Voer de betaalstappen uit.

Je XEM zal na 1 á 2 uur verschijnen in je wallet!
Het kan langer duren als je account nog bevestigd moet worden via Litebit, dit process duurt meestal zelf een half uur/ uur

Wat is NEM

NEM, oftewel de “New Economic Movement”, is een Blockchain platform die in 2015 is gelanceerd. NEM heeft ook zijn eigen cryptocurrency XEM, en zijn sourcecode is geheel geschreven in de programmeertaal JAVA.

NEM is volgens zijn oprichters gericht op het adresseren van het ongelijkheid in rijkdom die momenteel speelt binnen en buiten de blockchain wereld. Dit is waarin NEM zichzelf onderscheidt van andere cryptocurrencies, mede met zijn unieke consensus “Proof of Importance”; wil NEM het “oude economie” helpen evolueren naar de “nieuwe economie”.

NEM is a movement that aims to empower individuals by creating a new economy based on the principles of decentralization, financial freedom, and equality of opportunity.” – NEM Technical Reference

Proof of Importance

Proof of Importance, Proof of Work en Proof of Stake zijn allemaal consensus algoritmes. Deze algoritmes zijn gemaakt met als taak de volgorde van een Blockchain te behouden.

Dit helpt de integriteit van de Blockchain te behouden, en helpt frauduleuze praktijken te voorkomen.

NEM de eigen revolutionaire consensus algorithm namelijk de Proof of Importance. Om beter duidelijk te maken wat deze algoritme zo uniek maakt ( en dus NEM zelf.), gaan we kort even kijken naar de andere twee opties.

Proof of Work is de algoritme dat Bitcoin en Ethereum gebruiken. Dit is een van de eerste algoritmes die is geïmplementeerd bij een Blockchain(= bij Bitcoin). Om deze munten te verdienen moet je ze minen. Het mining process vereist computervermogen van je computer, des te groter het vermogen dat je levert, des te meer je zult verdienen.

Waarom was het zo gemaakt dat het minen/maken van een block zoveel energie en vermogen kost? Omdat de actie zelf een enorme hoeveelheid vermogen nodig heeft, wordt het lastiger/onmogelijk om de Blockchain aan te vallen.

Het probleem met PoW(=Proof Of Work) is dat het minen zelf niks oplevert, en heel veel vermogen eist. Daarnaast werd het steeds lastiger om als particulier deze vorm van crypto’s te minen, omdat je concurreert met grote bedrijven. Die vele malen het computer vermogen hebben van een gemiddelde huishouden.

Hierdoor ontstond een andere consensus PoS(=Proof of Stake).
Proof of Stake is een algoritme dat FootyCash en PeerCoin bijvoorbeeld gebruiken. PoS kwam als alternatief tegen het enorme vermogen intensieve mining dat het geval was bij PoW. In de plaats van het conventionele mining van PoW, moet een gebruiker alleen bewijs laten zien van zijn eigendom van de PoW of “stake”. Des te meer en ouder de munten zijn, des te groter de kans van het werven van de beloning van de volgende block. Hierdoor blijft een enorme hoeveelheid computer vermogen bespaart.

Echter is het probleem hier net als bij PoW dat de rijken steeds rijker worden. Als je begint met meer munten, heb je meer kans op de toekomstige beloning, waardoor je nog meer munten hebt.

Dit is waar NEM zijn POI(=Proof of Importance) in het spel komt met een oplossing. POI lijkt en werkt vrijwel identiek aan een PoS; alleen heeft het meer variabelen die worden meegerekend.

De POI systeem beloont niet alleen mensen met een grote balans, maar neemt ook in rekening hoe vaak ze transacties uitvoeren onderling, en hoe de transacties zijn ervaren.
Dit houdt in dat mensen die actief het economy helpen, en dus NEM, een groter beloning zullen ervaren. Elke gebruiker krijgt een vertrouwen waarde, des te hoger deze is, des te meer kans je hebt op een beloning op het komende block.

Dit heeft als gevolg een eerlijke verdeling van “Wealth”, en gelijke kansen voor iedereen.

Dit belonings process wordt gedaan door harvesting(=NEM’s vorm van mining). Om te harvesten heb je een vested balans nodig van tenminste 10.000 XEM.

Wat is Vesting

Nem vesting illustratie

Een voorbeeld van hoe het balans vesting werkt van 10.000 XEM.

Als een gebruiker voor het eerst XEM in zijn account doet, zal geen enkele van zijn gevestigd(=vested). Na precies 24(=1440 blocks) uur zal 10% van het hele balans van XEM bevestigd worden. Vervolgens zal de 24 uur hierop weer 10% van het onbevestigde balans worden bevestigd. Dit process zal zo doorgaan zolang de XEM in je wallet wordt gelaten.

Wat gebeurd er als ik een transactie maakt?
In dit geval zal de wallet automatisch betaling voor je verdelen dat de ratio van bevestigd/onbevestigde XEM hetzelfde blijft na de betaling.

Als je eenmaal genoeg bevestigde XEM hebt, kun je beginnen aan harvesting.

Wat is Harvesting

Harvesting is het process van NEM dat nieuwe blokken in het keten creëert en de transactiekosten van dat blok als beloning geeft. De POI algoritme bepaald vervolgens wie deze harvesting beloning krijgt.

Je kunt harvesting losjes vergelijken met het minen van bijvoorbeeld Bitcoin. Het verschil is dat bij mining, nieuwe munten worden gedolven, terwijl bij harvesting er geen nieuwe munten, maar transactiekosten worden uitbetaald.

Om te kunnen harvesten heeft het account een balans van minstens 10.000 bevestigde XEM coin nodig.

Local harvesting

Als je binnen het NEM cliënt niet expliciet “delegated harvesting” activeert, dan gebruikt het systeem het standaard locale methode.

Lokaal harvesting werkt alleen als je computer aanstaat ( vergelijkbaar met staking). Het heeft als pluspunt dat het heel makkelijk is opgezet en geen extra stappen vereist.

Delegated harvesting

Een delegated harvesting methode is juist gedaan via een afzonderlijke “NIS”. Dit betekent dat je computer niet aan hoeft te zijn om te harvesten, omdat het op een speciale server wordt gedaan.

Deze methode kost wat technische stappen die je NEM website kunt volgen. Daarnaast moet je eenmalig 6 XEM betalen om deze methode te activeren.

Je kunt het NEM wallet/client downloaden via het officiële NEM website.Beschikbaar voor elke besturingssysteem

Posted by Joeya S.

One Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *