De manier waarop wij als maatschappij elektriciteit gebruiken en produceren is drastisch aan het veranderen. De introductie van nieuwe technologie zoals zonnecellen heeft het mogelijk gemaakt dat wij als consumenten ons eigen energie kunnen creëren. Maar dat de zonnecellen zo effectief worden dat we zelfs energie overhouden. Ineens is er een behoefte naar een methode om energie te ruilen die wij overhouden, en door te verkopen aan onze buren of netwerk!

Powerledger is een Blockchain die met zijn cryptocurrency POWR dat platform wil vormen voor de toekomst, en hiermee de eerste stappen neemt naar een democratisch elektrische grid!

Powerledger kopen

Er is op dit moment nog geen manier om Powerledger (=POWR) direct te kopen. Dus de enige manier om POWR te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar POWR.

STAP 1: Ga naar een Handelsplatform

Als eerste moet je naar cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner, en ligt voornamelijk bij welke platform je fijner vindt werken qua interface.

Kies een van deze platformen en voer de stappen uit:

Binance
Ga naar Binance en maak daar een nieuw account aan.

Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je Binance account en klik rechtsboven op Funds, en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Zoek in het lijstje BTC-Bitcoin (als het goed is die standaard geselecteerd).

Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.

STAP 2: KOOP BTC

De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor het eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.

We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.

Bij betaling word je gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoin heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.

STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN

Eenmaal je Bitcoin gekocht en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.

Dit proces kan wel een ½ uur kosten, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.

STAP 4: KOOP POWR

Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op de handelsplatform die je hebt uitgekozen. Is het nu tijd om je Bitcoins te gebruiken om POWR te kopen.

Binance
Ga binnen de Binance homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de POWR/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de POWR/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met Buy POWR aangeven hoeveel POWR je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy POWR drukt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal POWR’s zien.

Een revolutie in de energie

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van de energie. In 2017 zijn we veel strenger aan het kijken als maatschappij naar de duurzaamheid van onze energiebron. Er wordt vanuit de wereld gevraagd voor een overstap van gewone energie naar groene energie. We beginnen meer en meer als maatschappij in te zien dat grote kerncentrales moeten vervangen worden met Windmolens en zonnecellen.

Deze veranderingen die onze maatschappij doormaakt heeft naast een duurzame toekomst ook een ander gevolg tot zich gehad. Waar vroeger het beeld over onze elektrische behoeftes een heel erg een richtings beeld was. In andere woorden, je had een energieleverancier die je huis van stroom voorzag. Waar je vervolgens voor betaalde. Deze energieleverancier had in principe alle macht over hoe de stroom werd geleverd en wat dat zou kosten. Maar door de introductie van zonnecellen. Wat betekende dat een consument zijn eigen energie kon creëren. Begint dit traditioneel beeld snel te veranderen.

In tegenstelling tot één centrale grid, zijn er allemaal kleine grids aan het ontstaan. De macht van energie schuift van leverancier naar de consument. De consument is nu niet alleen in staat zijn eigen energie te produceren met behulp van zonnecellen. Maar de consument kan zelfs de overvloed van energie die ze creëren teruggeven aan het systeem. Waarvoor ze voor moeten worden gecompenseerd.

Wat vaak blijkt is dat de energieleveranciers nog geen eerlijke compensatie hebben voor deze overvloed aan energie dat wordt geleverd van de consument. De vraag is waarom überhaupt een tussenpersoon nodig is om deze transacties te onderhouden? Waarom is het niet mogelijk om je overvloed aan kWh te verkopen voor een eerlijke prijs aan je maatschappij. Zonder dat een centraal beheer daar besluit maakt wat je geleverde elektrische vermogen waard is?

Het team achter Powerledger realiseerde dat met behulp van Blockchain technologie de energiegrid een decentraal netwerk kan worden. Een waar de consument eerlijk zijn overvloed van energie kan verkopen aan het netwerk!

Wat is Powerledger

Powerledger is op een blockchain gebaseerde peer-to-peer energie handelsplatform. Wat de mogelijkheid biedt voor consumenten en bedrijven om hun overvloed van zonne energie te verkopen aan hun buren en maatschappij zonder de behoefte van een tussenpersoon.

Het concept is in principe naast de “trustless” vergelijkbaar met AirBnb of Uber. Waar men de mogelijkheid heeft om hun eigen auto of kamers te monetariseren.

En trustless?

Een handelsplatform dat zonder derde partij miljoenen transacties kan waarmaken binnen één 5 minuten interval was een aantal jaar geleden onmogelijk. Door Blockchain technologie is dit juist wel mogelijk.

In tegenstelling tot een traditionele methode waarbij een derde partij (zoals Uber) verantwoordelijk is voor het vertrouwen die men heeft in hun netwerk, zorgt voor uitbetaling en bepaald op welke prijs en transactiekosten de service gebruikt mag worden. Dat is bij een blockchain dat niet nodig. Die het mogelijk maakt een decentrale database te onderhouden en een lijst van alle transacties die geplaatst worden in iedere blok te bewaren in zijn keten.

Powerledger is deze ‘trustless’ blockchain platform met zijn eigen energie handel token Sparkz.

Dual token ecosysteem

Voorbeelden van de werking van Powerledger voor zowel een leverancier als gewone burger. *Prosumers zijn mensen die hun eigen energie creëren, consumenten niet.

De Power Ledger Token (=POWR ) is de brandstof van het Powerledger ecosysteem en soortgelijk aan wat Ether is voor Ethereum Netwerk. De POWR token biedt de gebruikers toegang en gebruik tot het platform. Vergelijkbaar met een software licentie. POWR kan ook binnen het netwerk omgewisseld worden naar Sparkz. Deze mogelijkheid bestaat ook voor derde partij gebruikers van het netwerk, waarbij de ratio van conversie tussen POWR en Sparkz afhankelijk is van de service van de derde partij ( gebaseerd op feedback en reputatie van de gebruikers).

Sparkz is een basis token en zijn specifiek gelimiteerd om representatie als basis token van een enkele eenheid elektrisch vermogen in iedere lokale markt. Wat dat inhoudt is dat iedere lokale markt zijn eigen waarde heeft voor Sparkz. Zo is bijvoorbeeld 1 Sparkz = 1 eurocent in Nederland en 1 Sparkz = 1 AUD cent in Australië.

Zo kan een gebruiker energie kopen en verkopen met behulp van Sparkz en deze terug converteren naar POWR voor hun uitbetaling.

Applicatie hosts

Met de term applicatie hosts wordt door Power ledger energieleveranciers bedoeld die ook het netwerk gebruiken voor de koop en verkoop van energie. Voor energieleveranciers zal POWR ze niet alleen toegang geven tot het netwerk maar ook de smart bonds functionaliteit.

Smart bonds zijn automatische contracten die gebruik maken van Ethereum ’s zijn smart contract technologie. Een smart bond heeft een ingebouwde code die de overeenkomst van beiden partijen handhaaft

De POWR die wordt geleverd wordt in deze smart bonds vasthouden in Sparkz, de POWR wordt pas weer vrijgemaakt bij de terugkeer van de Sparkz. De verwachting is dat applicatie host steeds een grotere behoefte en vraag hebben naar POWR. Zodat ze hun transacties tussen hen en hun klanten kunnen faciliteren.

Wat als gevolg zal hebben dat meer en meer POWR vastzit in een smartbond voor Sparkz waardoor er steeds een grotere organische vraag ontstaan voor POWR.

Waarom in Powerledger investeren?

Het power ledger platform heeft een enorm gepassioneerd en ervaren team achter zich. Naast Blockchain experts, en full stack ontwikkelaars bevinden er in het team ook energie experts.

Daarnaast heeft het team ook mensen in dienst die zich met niets anders bezighouden dan het informeren van de maatschappij. Het is natuurlijk net zo belangrijk dat consumenten gemakkelijk de overstap kunnen maken en daarin begeleid worden met dit nieuwe concept.

Eerste test

De eerste keer dat Powerledger werd uitgetest was van augustus tot december in 2016, in Busselton. In deze oefening werden 15 huishoudens binnen het netwerk ingezet, waarvan de helft zonnepanelen had en de andere helft niet. Niet alleen was de test volledig geslaagd, maar het Power Ledger netwerk liet ook zien dat huishoudens zonder zonnecellen nog steeds goedkoper uit waren vergeleken met een traditionele energieleverancier!

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *