Blockchain-technologie brengt een revolutie teweeg in de manier waarop industrieën in recordsnelheid werken.

Het inschakelen van gedecentraliseerde systemen betekent dat grote bedrijven efficiënter kunnen werken. Dit bespaart hen niet alleen geld, maar bevordert ook een omgeving waarin fabrikanten, retailers en uiteindelijk ook consumenten samen kunnen komen als partners.

De Vechain Foundation heeft een blockchain gecreëerd voor bedrijven, die de spelregels binnen veel industrieën compleet verandert.

Zeer vergelijkbaar met de manier waarop Bitcoin de financiële industrie op z’n kop heeft gezet, heeft Vechain blockchaintechnologie toegepast op een manier die verandert hoe industrieën het “Internet of Things” gebruiken om hun supply chain logistiek te stroomlijnen.

Vechain kopen

Er is op dit moment nog geen manier om Vechain (=VEN) direct te kopen. Dus de enige manier om VEN te kopen is om BTC aan te schaffen en die te gebruiken op een handelsplatform, om ze om te wisselen naar VEN.

STAP 1: Ga naar een Handelsplatform

Als eerste moet je naar cryptocurrency handelsplatform om daar een account aan te maken. De keuze van platform is niet erg belangrijk als beginner, en ligt voornamelijk bij welke platform je fijner vindt werken qua interface.

Kies een van deze platformen en voer de stappen uit:

binance
Ga naar Binance en maak daar een nieuw account aan.

Als je account eenmaal is bevestigd, log dan in je binance account en klik rechtsboven op Funds, en dan op Deposits.

Maak een kopie van je BTC adres

Maak een kopie van je BTC adres

Zoek in het lijstje BTC-Bitcoin (als het goed is die standaard geselecteerd).

Vervolgens moet je de reeks getallen en letters onder BTC Deposit Address veld kopiëren. We hebben dit Bitcoin adres nodig voor de volgende stap.

STAP 2: KOOP BTC

De tweede stap is om aan je Bitcoin te komen, dat kun je doen bij een broker zoals BTCdirect.
Als je voor het eerste keer BTC koopt bij deze broker dan wordt je gevraagd om je bankrekening te bevestigen.

We raden het aan om deze Nederlandse broker te gebruiken omdat je daar gewoon met iDEAL kunt betalen.

Bij betaling word je gevraagd om een bitcoin adres in te vullen waar je Bitcoin heen moeten. Je moet hier het adres invullen dat je hebt gekopieerd bij de handelsplatform in de vorige stap.

STAP 3: WACHT TOT JE BTC IS AANGEKOMEN

Eenmaal je Bitcoin gekocht en het juiste BTC deposit adres ingevuld bij de betaling, moet je wachten tot de BTC aankomt bij de wallet van de handelsplatform in stap 1.

Dit proces kan wel een ½ uur kosten, dus raak niet ongerust als het niet direct zichtbaar is op de exchange.

STAP 4: KOOP VEN

Als je Bitcoin eenmaal is aangekomen op de handelsplatform die je hebt uitgekozen. Is het nu tijd om je Bitcoins te gebruiken om VEN te kopen.

binance
Ga binnen de binance homepage en gebruik de zoekfunctie binnen BTC Markets om de VEN/BTC handel te vinden.

Eenmaal op de VEN/BTC handels pagina kun je in de linker box aangeduid met Buy VEN aangeven hoeveel VEN je wilt kopen.
Als je vervolgens op Buy VEN drukt zal je order geplaatst worden. Als de order is gevuld zul je op de rechter box of in je balance pagina, je aantal VEN’s zien.

Wat doet Vechain?

Vechain heeft een combinatie gecreëerd van blockchain, Internet of Things, RFID en cryptocurrency.

Het doel is om de manier waarop grote bedrijven opereren te stroomlijnen.

Indien het bijvoorbeeld een transportbedrijf betreft, helpt Vechain het bedrijf en de klanten om alle informatie over een product of zending vanaf het begin tot het verkooppunt te volgen via smart contracts en hashes in de blockchain.

Een wijnmakerij kan de herkomst van de wijn verifiëren, vanaf de aankoop van geoogste wijnstokken tot het gistingsproces en zelfs tot het moment dat een consument de fles in handen heeft. Dankzij blockchaintechnologie zal het moeilijker worden voor nepwijnen en andere luxe namaakartikelen om zich als originele producten voor te doen.

Een voedseldistributeur kan voedingsmiddelen eenvoudiger als biologisch certificeren en kan bovendien gemakkelijker verifiëren dat de temperatuur en andere factoren aan de veiligheidseisen voldoen.

Meer transparantie van de markt helpt iedereen in de supply chain. De fabrikant weet zeker dat de juiste onderdelen en materialen die nodig zijn ontvangen worden, het transportbedrijf kan de omstandigheden van het product tijdens de verzending volgen en controleren en de consument is ervan verzekerd dat het gekochte product niet alleen authentiek is, maar ook, in geval van bederfelijke producten, veilig bewaard is.

Aangezien het “Internet of Things” momenteel binnen de cloud moet werken, is een gecentraliseerde database noodzakelijk. De blockchain elimineert die noodzaak.

Zonder een gatekeeper, heeft iedereen toegang tot de informatie in de blockchain. Dit is niet alleen efficiënt, maar ook veel veiliger.

Denk aan alle datalekken die zich recentelijk hebben voorgedaan. Dit gebeurt simpelweg niet binnen de blockchain. Zodra een hash is gewijzigd, kan iedereen de aangebrachte wijzigingen bekijken en bepalen of het spam betreft, of nog erger, een hack.

Hoe werkt Vechain?

Een product, of in sommige gevallen een dienst, krijgt een unieke ID toegewezen. Deze ID kan worden toegewezen aan een RFID- of QR-code, afhankelijk van de functie van de ID.

Het platform vertrouwt op nodes om het blockchain-ecosysteem in stand te houden.

Een smart contract wordt opgezet op een hash in de blockchain en de node maakt public en private keys mogelijk.

Een smart contract kan worden afgestemd op de behoeften van elke gebruiker. Zo kan een Dapp, of een gedecentraliseerde applicatie, worden geprogrammeerd zodat een bedrijf een eigen manier heeft om te communiceren met het platform.

De hash slaat alle gegevens op die nodig zijn voor het functioneren van de Dapp, de digitale bestanden en eigenlijk alles wat relevant is voor het benodigde product of de dienst.

Voorbeelden van hoe Vechain wordt gebruikt

Als het gaat om wat er mogelijk is met blockchain-technologie zijn de mogelijkheden onbegrensd. Hieronder volgen enkele voorbeelden om te demonstreren hoe Vechain werkt.

Wijn en sterke drank

Elke stap in het productieproces van wijn of andere sterke drank, wordt opgeslagen in een unieke ID. Door de ID te scannen, kan de gebruiker zien waar de druiven zijn verbouwd, wanneer ze zijn geoogst, hoe ze zijn gefermenteerd en hoe het volledige bottelproces verliep.

Door dit te koppelen aan het transportbedrijf, kan men zelfs bekijken hoe de wijn werd verscheept en kan zelfs de temperatuur van de container worden bekeken.

De RFID- of QR-code is bevestigd aan de opening van de fles. Als het label op welke manier dan ook is gewijzigd, zal dit onmiddellijk duidelijk zijn. Dit voorkomt dat een dure fles wijn kan worden omgewisseld door een wijn van minder goede kwaliteit.

Supply Chain Logistiek

Bij het internationaal verzenden van goederen is transparantie essentieel. Dankzij de Vechain blockchain is het mogelijk dat elke stap in het transportproces direct kan worden bekeken en geverifieerd door elke gebruiker.

Door blockchain technologie te gebruiken in combinatie met RFID-technologie, is de efficiëntie ook vele malen groter. Stel je een magazijn of distributiecentrum voor dat alle informatie over een zending bijhoudt en opslaat zodra deze het magazijn binnenkomt. Een scanner kan de RFID-tags op afstand lezen, zodat deze informatie direct en nauwkeurig tegen een veel lagere prijs in het systeem kan worden opgenomen.

Autoindustrie

Renault is een partnerschap aangegaan met Vechain na het zien van de mogelijkheden van het gebruik van de blockchain.

Het gehele productieproces van een voertuig kan worden opgeslagen op een hash in de blokchain. Vervolgens kan alle informatie over elk gebruikte onderdeel worden bekeken, inclusief wanneer het onderdeel vervangen moet worden.

Rijgewoonten kunnen ook worden doorgegeven aan de hash. De verzekeringsmaatschappij heeft vervolgens toegang tot deze gegevens en kan de gebruiker bij goed rijgedrag een lagere premie laten betalen.

Regeringszaken

De Chinese overheid heeft het Vechain-systeem gekocht en gebruikt het om de processen te stroomlijnen die nodig zijn om hun smart cities (slimme steden) van stroom te voorzien.

Het belasten van goederen wordt ook veel eenvoudiger en goedkoper voor de overheid. Dit kan helpen om verspilling te verminderen en middelen te besparen. Middelen, zowel financieel als in termen van mankracht, die nodig zijn om dit soort taken uit te voeren.

Voedselveiligheid

Het transporteren van bederfelijke producten is nu een stuk veiliger dankzij het koppelen van het “Internet of Things” en de blockchain.

Een container gevuld met voedsel kan de opslagvoorwaarden, de duur van het verzendingsproces en alle andere informatie naar de blockchain overbrengen, in plaats van naar een database. Als zich onderweg een probleem voordoet, kan dit direct worden gezien. Eventuele problemen kunnen worden opgelost voordat de voedingswaren worden geconsumeerd. Het terugroepen van enorme hoeveelheden besmet voedsel zal minder vaak voorkomen, omdat potentiële problemen lang voordat het voedsel wordt geconsumeerd bekend zullen zijn.

Als het gaat om hoe creatief de blockchain van Vechain problemen kan oplossen waar bedrijven mee te maken krijgen, is dit slechts het topje van de ijsberg.

Hoe werkt de Vechain-token VEN?

Vertrouwen is het belangrijkste middel in de blockchain. De VEN-currency is een manier om waarde te hechten aan dat vertrouwen.

De tokens worden gebruikt als GAS om de smart contracts uit te voeren.

De VEN-token zal ook worden gebruikt als een stimuleringsmechanisme, in de zin dat de tokens worden toegekend aan netwerk nodes die met hun activiteiten het ecosysteem in stand houden.

VEN zal echter voornamelijk de currency zijn die wordt gebruikt om voor de goederen of diensten te betalen die worden aangeboden door bedrijven in de Blockchain as a Service, oftewel BaaS.

We zien dat blockchain technologie in rap tempo veel dagelijkse processen overneemt. Het verandert de handel zoals we die kennen en Vechain is er klaar voor om een leider te worden in de manier waarop het Internet of Things functioneert.

Het feit dat Vechain samenwerkt met grote namen als Price Cooper Waterhouse, Renault, Microsoft en zelfs de Chinese overheid, toont aan dat er veel vertrouwen is dat deze technologie de manier is voor het oplossen van veel problemen. Problemen die altijd gepaard gaan met een prijs in termen van tijd, geld of beide.

Posted by Joeya S.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *